23 Mart 2012, 03:21 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Absent Absent, çeşitli bitkilerin damıtılarak fermante edilmesiyle elde edilen alkol oranı yüksek bir içki. Rakıya benzer şekilde bir miktar absente iki ila beş miktar su ilave edilip içilir. Alkol oranı %45 ila %75 olan absent çok sert bir içkidir. Ana bileşenleri pelin ve yeşil anasondur. Bunun yanısıra üretildigi bölgenin geleneklerine göre çeşitli bitkiler karışıma eklenir. Absentin ortaya çıkışı için çeşitli teoriler vardır. Bunlardan birine göre, ilk kez 1792 yılında Fransız doktor Pierre Ordinaire tarafından ticari amaçlı üretildi. Bazılarına göre ise ilk olarak İsviçre’de ortaya çıktı. Neuchatel'de Mère Henriod tarafından 1740'da yapıldığı söylenir. Rivayete göre İsviçre'nin bazı kantonlarında yerel olarak bu içki tüketilirken yukarıda bahsi geçen doktor Pierre Ordinaire'in dikkatini çekti ve tıbbi etkisi için kullanılmaya başlandı. Gerçekten de doktor Pierre Ordinaire, İsviçreye böyle bir yolculuk yapmıştır. Kesin olarak bilinen en eski üretim Pontarlier'de 1806 yılında yapıldı. Üretici şirket çeşitli defalar taşındı, çeşitli kişilere satıldı. Şirketin esas tanınması Fritz Duval tarafından işletilmeye başlayınca oldu. Bu dönemde absent hâlâ tıbbi amaçlı kullanılıyor ve yapılış usulü gizli tutuluyordu. Şirket zaman içinde çok miktarda üretim yapabilir hale geldi. 1840'larda Fransa Cezayir savaşları sırasında tıbbi amaçlı olarak yaygın şekilde kullanıldı. Özellikle dizanteri ve bağırsak kurtlarına karşı etkin mücadelede yararlanıldı. Bu dönemde askerler absentin tıbbi etkisinin yanı sıra içki olarak değerini gördüklerinden, savaş bitip eve döndüklerinde içkinin ünü yavaş yavaş yayılmaya başladı ve bistrolarda (küçük Fransız barları) müşterilere sunuldu. 1850'lerde Napolyon döneminde bir anda moda hale geldi. Neredeyse binlerce farklı çeşidi ortaya çıktı, içki tüketiminde lider hale geldi. Bu dönemde absent bir likör olarak sunulmaktaydı. III. Napolyon dönemi absentin altın çağı olarak bilinir. Bu dönemde özellikle Orta Avrupa, Fransa ve bir ölçüde yeni kıta Amerika'da absent çılgınlığı yayılmıştır. Absent üretimi üç temel aşamada gerçekleşmektedir. Pelin bitkisi ve yeşil anason maddeleri saf alkol ile birleştirilir. Bir süre bekletilen karışım damıtılarak sıvı elde edilir. Son etapta ise ısıtma yöntemi ile klorofil renklenme ortaya çıkar. Pelin bitkisinde cok miktarda bulunan Thujyone maddesi aslen tıbbi amaçlı kullanılır. İyileştirici özellikteki bu maddenin yüksek dozları tehlikelidir. Thujyone, bilindiği kadarı ile yüksek dozajlarda beyinde tetrahidrokannabinol ile aynı etkiyi yapmaktadır. Bu, marihuanadaki aktif maddedir. Absentin yüksek dozda kullanılması bu uyuşturucu madde ile aynı etkiyi yapmaktadır. Böyle bir maddenin yüksek oranda alkol ile biraraya gelmesi içkiyi özellikle tehlikeli kılar. İçenler sanrılar görebilir. Vincent van Gogh'un kulaklarını bu içkiyi içtikten sonra kestiği rivayet edilir. Bugün özellikle Fransa (Fougerolles en Haute-Saône, Pontarlier en Franche-Comté, Saumur en Pays de la Loire),İsviçre (Val de Travers), Çek Cumhuriyeti ve Polonya'da üretilir. Her ülkede farklı şekilde içilse de, en yaygın olanı Bohemya geleneğidir. En ünlü ve kaliteli absentler: Fransa: * Distillerie Ted Breaux: Jade, Nouvelle Orleans, Absinthe Edouard, Verte Suisse * Distillerie Paul Devoille: Blanche de Fougerolles, Verte de Fougerolles * Distillerie Francois Guy: Absinthe Francois Guy İsviçre: * Distillerie Yves Kübler: Kübler 53 Çek Cumhuriyeti: * Petr Tills Absinthe: Logan Fils * Cami: Toulouse Lautrec | |
|
Etiketler |
absent |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
absent | Sır | Tıp Terimleri Sözlüğü | 0 | 04 Ocak 2020 10:18 |
Absent | Absent | IRC Künye | 33 | 02 Şubat 2019 21:19 |
Absent | Absent | Üye Resimleri | 4 | 05 Ocak 2019 22:15 |
Absent Hakkında.. | MyhtoLogy | Serbest Kürsü | 1 | 27 Aralık 2007 02:37 |