IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Mayıs 2014, 17:45   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Konya Karapınar İlçesi




Karapınar, M.Ö. 3000–200 yıllarında “HYDE” kasabası üzerinde kurulmuş ve Proto Hititler tarafından yerleşme merkezi olarak seçilmiştir. Karapınar, Hititlerin yarı bağımsız ve rahip krallar tarafından idare edilirken Truva Krallığı’nın hâkimiyeti altına girmiştir. Daha sonra Frigler, Lidyalılar, Asurlular, Persler, Büyük İskender ve Bizans İmparatorluğunun hâkimiyeti altına girmiştir. M.S.832’de Memun “Karapınar ve çevresinin gelirlerini Medine Vakfı” usulünde bir tür vergiye bağlar. (Bu vergi Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlılar döneminde de verilir. Fakat II. Abdülhamit Dönemi’nde son bulur.) Karapınar ve çevresi 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra 1076 – 1077 yılları arasında Selçuklu İmparatorluğu’nun hâkimiyetine girmiştir.1096 yılında başlayan Haçlı Seferleri’nde Karapınar da olumsuz etkilenmiştir. “1101” adı verilen Haçlı Seferleri’nin 3. kolu Karapınar topraklarından geçmiş ve ilçe çok büyük zarar görmüştür. Karapınar 1308 yılında
Karamanoğulları’nın hâkimiyeti altına girmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in 1467 yılında Karamanoğullarına son vermesi üzerine Karapınar Osmanlı İmparatorluğu’nun hâkimiyeti altına girmiştir. 1514 yılında Yavuz Sultan Selim Çaldıran Seferi’ne giderken Karapınar’da konaklamış ve çevrede yaşayan halkın isteği üzerine; Karapınar’dan geçen ticaret yollarının korunması amacıyla Eski İl’e bağlı “Karabinar” adında bir derbentçi köyü kurulmasını ve Sultan Selim Camii’nin temellerinin atılmasını emretmiştir. Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu II. Selim’in konya valiliği sırasında Karapınar’ın imarına önem vermiş, başta Sultan Selim Camii’nin inşasını tamamlatmış ve ilçeye kervansaray, han, hamam, 39 dükkânlı bir bedesten, 2 yel değirmeni ve 5 çeşme inşa ettirmiştir. Karapınar’da II. Selim’in eserleri görülünce buraya Sultanlar Şehri anlamına gelen “Sultaniye” ismi verilmiştir. 1868 yılında Konya’ya bağlı bir ilçe sınıfına geçirilmiştir. Karapınar’da 1882’de belediye teşkilatı kurulmuştur. Cumhuriyet Dönemi’nde (1934) ilçenin ismi “Sultaniye”den “Karapınar” olarak değiştirilmiştir.

Anadolu’nun ortasında bir Osmanlı kasabası: Karapınar

Konya’yı doğuya bağlayan çok önemli ve işlek bir kara yolunun üzerinde bulunan ilçe, yakında bulunan ve hemen hemen suyu kesildiği için “kara” denildiği tahmin edilen bir pınardan almış “Karapınar” adını. Anadolu’nun ortasında bulunan ve bir Osmanlı kasabası olan Karapınar’da ilk yerleşimler de Hititler döneminde başlamış. Tarihî İpek Yolu’nun ilçeye yakın bir noktadan geçmesi ile Anadolu’da kervansaraya sahip nadir beldelerden biri haline gelmiş Karapınar. Dokumacılığa da önem veren ilçe, kalitesiyle tüm dünyaca onaylanmış olan saf yünden üretilen el dokumaları, halı, kilim ve diğer dokuma ürünleri ile günümüzde Karapınar Dokumaları adı altında ABD ve Avrupa pazarında aranan ürünler arasında yer almakta. Karapınar’ın bulunmuş olduğu yerin tabiat şartlarının oldukça çetin olması sebebiyle, tarih boyunca yerleşim ve gelişimin güçleştiği ilçe bugün 45 bin nüfusa sahip. Tabiat şartlarının çetin olduğu ve karasal iklimin yaşandığı bölgede halk geçimini ziraat ve hayvancılıkla sağlarken, hayvancılık alanında da ülkemiz için önemli sıralarında yer alıyor. Tarihî ve turistik eserlerin yanı sıra volkanik patlamalar sonucu meydana gelmiş tabiî şekillerin de bulunduğu Karapınar, Türkiye’de “rüzgâr erozyonu”nun % 20’sinin yaşandığı bir yer. Karacadağ Volkanik Kütlesi, Meke Krater Gölü, obrukları, yeraltı şehirleri, tarihî eserleriyle tabiî güzelliklerin ve tarihin iç içe olduğu bir yerdir Karapınar.

TARİHÇESİ

Anadolu’yu Ortadoğu’ya bağlayan önemli bir yol güzergâhında bulunan Karapınar’ın tarihi ve ilk yerleşimleri Hititler’e kadar uzanıyor. Osmanlı 1500’lü yıllarda Celalî ve Çiftbozan isyanlarının bu ilçeyi de etkilemesiyle eşkiyalardan rahatsız olan halk evlerini terk ederek Karacadağ eteklerine çekilir. Bu şekilde 14 yıl kadar süren sıkıntılı günlerden sonra halk, Çaldıran Seferi’ne gitmekte olan Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’den yardım ister. Bu teklife padişahın “tamam” demesiyle Karapınar, Osmanlı’nın deyimiyle “Sultaniye” yeni bir döneme girer. Anadolu’nun ortasında bir Osmanlı kasabası olan ilçenin ismi daha sonraları “Karapınar” olarak değiştirilir.

TARİHî ESERLERİ VE FITRî GÜZELLİKLERİ

Bulunmuş olduğu coğrafî konum ve tabiat şartlarından dolayı pek bir gelişme gösterememiş olmasına rağmen Karapınar, tarihî ve turistik eserler bakımından oldukça zengin bir ilçe. Ayrıca binbir güzelliği içinde barındıran gölleri ve obrukları da var. Killi ve kumlu geniş topraklarla kaplı şehrin güzelliklerinden bazıları şunlar;

KARACADAĞ VOLKANİK KÜTLESİ

Karapınar Ovası’nın güney ve doğusunu oluşturan Karacadağ volkanik kütlesi, kuzeydoğu güneybatı doğrultusunda uzanan İç Anadolu volkan grubu içerisinde yer alıyor. Uzunluğu 30 km, genişliği 15 km olan volkanik kütlesinin yapısında andazit, volkanik şekillere de rastlanıyor. En yüksek noktası Kurşuncukale Tepesi (2025m) olan Karacadağ’ın ova tabanından nisbi yükseltisi ise 1030 m. Ayrıca Karacadağ’da volkanik faaliyete bağlı olarak meydana gelmiş olan koni, krater, kaldera ve maar gibi çeşitli şekillere de rastlanıyor. Bu şekillerin bir kısmı dış kuvvetlerin etkisiyle kısmen şekil unsurunu kaybetmiş olmasına rağmen bir kısmı ise hâlâ eski tazeliğini koruyor.

OBRUKLAR

Obruk Platosu’na da adını veren obruklara Karapınar’da sıklıkla rastlanıyor. İlçede bulunan obrukların derinlikleri bir kaç metreden başlayarak bir kaç yüz metre derinliğe kadar inebiliyor. Bazılarının şekilleri silindire benziyor ve dip kısmı görülebiliyor. Bazılarında ise görünmeyen dip bir magaraya açılıyor ve çok derinlere kadar iniyor. Obruklarının bazılarının içerisinde su bulunurken bazılarında ise CO2 ve kültürlü gazlar bulunuyor. Karstik yer şekillerinden oluşan obruklardan Karapınar’da bulunan en iyi gelişmiş olanı ve içerisinde su bulunanı Meyil ve Çıralı Obrukları’dır.

MEKE KRATER GÖLÜ

Elips şeklinde ve yaklaşık olarak 1,5 km genişlikte olan Meke Krater Gölü’nün ortasına göl düzeyine göre yaklaşık 140 m. yüksekliğinde piroklastik malzemeden oluşmuş olan bir tepe bulunuyor. Volkanik bir patlama sonucu meydana gelen göl iki safhada oluşumunu tamamlamış. İlk safhada patlamanın etkisiyle açılan büyük çukuru sular doldurmuştur. İkinci safhada ise suların doldurmuş olduğu çukurun ortasından koni şeklinde bir tepe çıkmış. Bu şekilde oluşumunu tamamlayan ve günümüzdeki halini alan krater gölünün derinliği ise 10-12 m civarında.

ACI GÖL

Karapınar’ın 8 km. kadar doğusunda, Karapınar-Ereğli karayolunun kuzeyinde olan Acı Göl yoldan görünmekte. Uzun ekseni bin 750 m., kısa ekseni bin 250 m. olan gölün şekli de elips görünümünde. Yamaçları oldukça dik olan gölün oluşumunda volkanik patlamaların yanı sıra karslaşmanın da etkisi vardır. Meke Krater Gölü’nden sonra Karacadağ’ın patlaması sonucunda oluşan diğer ikinci bir göldür Acıgöl.

Sultan Selim Camii ve külliyesi

Osmanlı Padişahlarından II. Selim tarafından yaptırılan külliyenin bünyesinde; cami, kervansaray, han, hamam, çarşı, çeşme ve değirmen bulunur. Mimar Sinan tarafından yapılan külliyenin ilk olarak camisi yapılmaya başlanmış. 1560 yılında yapımına başlanan cami çevresini saran diğer yapılarla birlikte 3 yılda tamamlanmış. O zamanlar da büyük bir itina ile yapılmış olan yapıların günümüzde pek de iyi bir durumda olduğu söylenemez. Osmanlıların izini taşıyan bu tarihî mekânın tekrar eski canlılığına kavuşması için restorasyon çalışmaları sürdürülüyor.

Oymalı yer altı şehirleri

Bizans döneminde M.S. 7. yüzyıldan itibaren başlayan baskılar sonucu bölgedeki Hıristiyan topluluklar oluşturmuşlar yer altı şehirlerini. Saldırı, baskın gibi durumlarda geçici olarak halkın güvenliğini sağlamak ve toplu hayatı devam ettirmek amacıyla oluşturulmuş bu yerler. Kurulmuş olan bu yeraltı şehirlerinden ilçede çok sayıda rastlamak mümkün. NASIL GİDİLİR? Konya’ya 95 km. uzaklıkta olan Karapınar, Adan-Konya karayolu üzerinde yer alıyor. Tarihinin ve tabiî güzelliklerin iç içe olduğu Karapınar’ı görmeniz için yapmanız gereken tek şey Karapınar’dan geçen bir otobüse binmek. Böylece yaklaşık olarak bir buçuk saat içerisinde ve 7 YTL karşılığında tabiî güzelliklerle dolu mekânı görebilirsiniz.

Kaynak: Forum.Harbimekan.Net

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
karapınar, konya, İlçesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Altay'da Karapınar defteri kapandı atear 1. Lig ve Diğer Ligler 0 12 Haziran 2009 11:34
Altay'da Karapınar defteri kapandı atear 1. Lig ve Diğer Ligler 0 10 Haziran 2009 11:19