20 Ağustos 2011, 13:34 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Ankara / Mutfagi MUTFAK Eski Ankara mutfağı evin en büyük kısmını meydana getirirdi. Bir tarafta ocak ve tandır, bir tarafta kışlık erzakın muhafaza edildiği kiler bulunurdu. Kilerler genellikle iki katlı olur ve yukarı kısmına mü-sandere denirdi. Mutfağın bir kenarına odun istif edilirdi. Yemekler yere serilen sofralarda yenir, önce büyükler, sonra ev halkı otururdu. Ankara Yemekleri: - Çorbalar: Aş çorbası, dutmaç, keşkek çorbası, miyane çorbası, sütlü çorba, tarhana çorbası, toyga çorbası - Et Yemekleri: Ankara tavası, alabörtme, calla, çoban kavurması, ilişkik, kapama, orman kebabı, patlıcanlı et, sızgıç, siyel, siyer. - Pilavlar: Bici, bulgur pilavı, oğmaç aşı, pıtpıt pilavı. - Köfteler: Kadınbudu köfte, mucirim köftesi, yumurtalı köfte, tohma, tiritli köfte. - Dolmalar: Efelek dolması, mantı, şirden dolması (bumbar), yalancı dolma, yaprak dolması. - Börekler - Çörekler: Altüst böreği, ay böreği, bohça böreği, entekke böreği, hamman, kana, kol böreği, papaç, pazar böreği, tandır böreği, yalkı. - Yemekler: Carcıran, bici aşı, çılbır, çırpma, göçe, göter, kaile, keşkek yemeği, köremez, mıhlama, omaç, papara, saz, tamtak tiridi, topaç. - Hamur İşi Yemekler: Bazlama, cızlama, gözleme, nevizme, öllüğün körü, su böreği. - Tatlılar - Kompostolar: Ayva boranası, baklava, bırtlak, daşlak, ekir, fıslak, höşmerim, kabak tatlısı, karga beyni, kar helvası, kaygana, köyter, omaç, perçem, saraylı, tiltil helvası, tuhafiye, zerdali boranası, zerdali hoşafı. - Ekmekler: Bazlamacın, bezdirme, gizleme, çerpit, ebem ekmeği, kartalaç, kömbe, kete, saçkıran, şerit, yarımca.Mutfak Malzemeleri: Aşhane - ayşene: Mutfak Bağa: İki kuplu bir çeşit kahve tepsisi Bandil: Küçük testi Bardak: Toprak testi Beden: Bakır sahan, Bodiç: Küçük testi, Boduç: Fıçı, Boğ: Sofra bezi, Bulgulu senek: Toprak testi, Caba: Toprak tencere, Cağa: Deri ve bezden yapılan büyük torba, Çatura: Ağaç su tepsisi, Çente: Çinko sahan ve tas kapağı, Çork: Ocak, Çalpak - hatun: Büyük yayık Çamçak: Ağaç su kabı, Çapçak: Tahta masrafa, Çekkel: Küçük nacak, Çomça: Büyük ağaç kepçe, Çömçü: toprak ibrik, Dövce: Hava, Eğri: Bıçak, Eyseren işiran: Hamur kazıma aleti, Enge: Küçük bıçak Ersin: Demir hamur kazıma aleti, Gelder: Ağaçtan su, yoğurt ya da yağ kabı, Gırgırı: Ağzı dar testi, Gölek: Yağ kutusu, Haranı: İki kulplu küçük kazan, Hereni: Büyük tencere, İliştir: Kevgir, Kaşıkla: Kaşık sepeti, Miren: Küçük testi, Mengel: Bakraç, Oklaç-oklağaç: Oklava, Pişirgeç: Tahtadan yufka çevirme aleti, Sergen: Tavanlara yakın konulan raf, Susak: Ağaç maşrapa, Sapsak: Bakır, teneke, çini, çinkodan yapılmış su kabı, Sitil: Bakırdan saplı şekerlik, Tahar: Ağzı geniş kulpsuz kap, Tandır: Küçükfırın, Terek: Raf, Tıngır: Tepsi, Yangı: Kulplu küçük kap, Yaslahaç: Hamur açma tahtası. Yunak: İçinde birşey yıkanan kap, | |
|
Etiketler |
ankara, mutfagi |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
PIROHU (KIBRIS MUTFAGI) | MeyRa | Yöresel Yemekler | 0 | 23 Aralık 2019 04:33 |
Pilavuna(KIBRIS MUTFAGI) | MeyRa | Yöresel Yemekler | 0 | 23 Aralık 2019 03:56 |
Şah pilavi (Azerbaycan mutfagi) | Ulker | Dünya Mutfakları | 11 | 15 Kasım 2019 08:53 |
Fas Yemek Kulturu Ve Mutfagi | Zen | Yemek Tarifleri | 0 | 30 Kasım 2012 17:58 |
Meksika Yemek Kulturu Ve Mutfagi | Zen | Yemek Tarifleri | 0 | 30 Kasım 2012 17:57 |