IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Mart 2009, 21:26   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yozgat İli Hakkında Bilgiler




YOZGAT kaplıcaları

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
SORGUN KAPLICALARI

İlimizin 33 km. doğusundaki Sorgun İlçesinde bulunan kaplıca sularının Klorlü Sülfatlı, Sodyum Klorür, Sodyum Sülfat sular grubundan olduğu, 50 C-61 C arasında bir sıcaklığa ve 41 lt/sn. debiye sahiptir.
Sağlık Bakanlığının raporlarına göre aşağıda sıralanan hastalıklara iyi geldiği onaylanmıştır.
- Kronik İltihaplı Hastalıklar,
- Spazm Benzeri Hastalıklar
- Kırık-Çıkık rahatsızlıkları
- Ağrılı kadın Hastalıkları,
- Romatizmal Ağrılar ve Radyoterapik yönden iyi geldiği saptanmıştır.
Söz konusu kaplıca alanında hizmet veren Tesislerin olması yanında, yatırım yapacak müteşebbisler için de çok önemli sayılacak bir alan ve kaynak ta mevcuttur.
Doğuyu batıya bağlayan E 88 karayolu Sorgun İlçesi merkezinden geçmesi nedeniyle ulaşımı oldukça kolaydır. Ankara ve Yozgat'tan da her saat otobüs vardır.


SARI KAYA KAPLICALARI

Yozgat'ın 80 km. güneydoğusundaki Sarıkaya İlçesinde bulunan kaplıca suları Florür içeren Oligometalik sular grubundan olup, 48 C sıcaklığa ve 28 lt/sn. debiye sahiptir. Tıp Otoriteleri tarafından ise,
- Romatizmal ağrılar,
- Artroz (Eklem Kireçlenmeleri)
- Kalça-Eklemi Kireçlenmeleri,
- Deyeneratif Romatizmalar,
- Bel fıtıkları ve buna bağlı Siyatik ağrıları,
- Ağrılı kadın hastalıkları,
- Kadınların enfeksiyon sekeline bağlı olarak süregelen akıntılar,
- Spastik ağrılar- Spastik kolitler,
- Böbrek taşlarının düşmesinde üreter üzerinde spazmalitik etki,
- Karaciğer ve Safra kesesi taşları,
- Cilt hastalıkları gibi rahatsızlıklara iyi geldiği saptanmıştır.

Söz konusu kaplıca alanı Turizm Bakanlığının çalışmaları sonucunda, Bakanlar Kurulu Kararıyla Turizm merkezi ilan edilmiş ve imar planı hazırlanarak yatırımcıların ilgisine sunulmuştur.
Sarıkaya ilçesi 600 yatak kapasitesiyle Yozgat İlinin en çok yatak kapasitesine sahip ilçedir. Mehmetoğulları Pansiyon Turizm Bakanlığından Deneme İşletme Belgesi ile hizmet vermektedir.İlçeye ulaşım oldukça kolaydır. Yozgat'tan olduğu gibi Ankara'dan da her saat otobüs vardır.


SARAY KENT KAPLICALARI

İlimizin 71 km. doğusundaki Saraykent İlçemizdedir. Kaplıca suyunun Sodyum Klorürlü, Sodyum Bikarbonatlı, Kalsiyum Sülfatlı sular grubundan olduğu, 70 C ile 74 C sıcaklığında 10-14 lt/sn. debiye sahiptir. Sağlık Bakanlığının analizleri sonucunda aşağıdaki hastalıklarda tedavi amaçlı kullanılmasının uygun olduğu saptanmıştır.

- Romatizmal Hastalıklar,
- Kırık-Çıkık rahatsızlıkları
- Kadın Hastalıkları,
- Nevrit ve Polinevritler vb hastalıklar.
Kaplıca alanında turizme hizmet veren çeşitli tesisler mevcuttur.
Saraykent İlçesi doğuyu batıya bağlayan E 88 karayolu üzerinde olması nedeniyle ulaşımı oldukça kolaydır. Yozgat' tan değişik saatlerde dolmuş kalkmaktadır. Ankara'dan, Sivas'tan otobüslerle de ulaşmak mümkündür.
Saraykent İlçesi 80 yatak kapasitesine sahiptir.


YERKÖY KAPLICALARI

Yozgat'ın 34 km. batısında yer alan, Klorlu, Sülfatlı sular grubundan olan Yerköy İlçesindeki kaplıca sularının 44 C sıcaklığa sahiptir. Sağlık Bakanlığının yapmış olduğu analizler sonucunda aşağıdaki hastalıklara iyi geldiği raporlarla onaylanmıştır.

- Nevrit,
- Nevralji,
- Kırık-Çıkık rahatsızlıkları
- Kadın Hastalıkları,
- Romatizmal Hastalıklar,
- Kronik Romatizmal Hastalıklar,
- Çeşitli Ağrılar,
- Cilt hastalıkları ve Çamur Banyosu yapma imkanı mevcuttur. Kaplıca merkezinde yapılan kazılarda, çeşitli tarihi eserler ortaya çıkarılmıştır. Bu eserlerden anlaşılacağı üzere kaplıca alanının eski dönemlerde de kullanıldığı anlaşılmaktadır. Halk arasında Uyuz hamamı olarak bilinen yörede, kaplıca sularının oluşturduğu birikintide çamur banyosu biçiminde kullanılmaktadır . Kaplıca alanı ; Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca Sit Alanı olarak ilan edilmiştir. Söz konusu alanın tekrar çamur banyosu olarak hizmet vermesi için oluşturulan komite gerekli çalışmalarını sürdürmektedir.
Kaplıca alanında ve ilçede turizme hizmet veren çeşitli tesisler mevcuttur.
Yerköy ilçesi, doğuyu batıya bağlayan E 88 karayolu üzerinde olması nedeniyle ulaşımı oldukça kolaydır. Ankara ve Yozgat' tan her saat otobüsle ulaşımın yanında demiryolu ile ulaşmak ta mümkündür.
Yerköy İlçesi 300 yatak kapasitesine sahiptir.


BOĞAZLIYAN KAPLICALARI

Yozgat'ın 90 Km. güneyinde, Boğazlıyan İlçesinde olan kaplıca suyu Bikarbonatlı, Klorürlü, Sülfatlı sular grubundan olup, 32 C - 44 C arasında 320 lt/sn. debiye sahiptir.
Sağlık Bakanlığının raporlarına göre;
- Romatizmal ağrılar,
- Kırık-Çıkık rahatsızlıkları
- Kadın hastalıkları

- Kronik Bronşit, Üst Solunum Yolları Rahatsızlıkları,
- Safra kesesi Taşları,
- Karaciğer ve mide rahatsızlıkları,
- Ağrıların Dindirilmesinde etkili olmaktadır.
Kaplıca alanı; Bakanlar Kurulu kararıyla Turizm Merkezi ilan edilmiş olup, tüm imar planı çalışmaları tamamlanmıştır. İç turizmin yanında dış turizme de hizmet verebilecek bir kaynağa sahip olan Boğazlıyan-Bahariye (Cavlak) kaplıcası yatırımcıların ilgisini çekmektedir.Kaplıca merkezinin hemen yanındaki 1500 dönümlük hazine arazisinin Turizm Merkezi alanına dahil edilme çalışmaları devam etmektedir. Nitelikli tesislerin yapılması için bu arazinin tahsisi de Bakanlığımızca düşünülmektedir. Spor alanları, kaplıca tesisleri, dinlenme ve sağlık amaçlı kompleks yapılarla Türk turizminin kaplıca merkezi olarak gelecek vaad eden kaplıcalarından biridir.Boğazlıyan ilçesinde 100 yatak kapasiteli konaklama tesisleri mevcuttur. İlçeye Ankara'dan ve Yozgat' tan her saat otobüsle ulaşım mümkündür. Ayrıca; Kapadokya-Hattuşaş arasını birbirine bağlayan Atatürk yolu (tur güzergahı) üzerindedir.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Alıntıdır

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Alt 20 Mart 2009, 21:27   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Yozgat İli Hakkında Bilgiler




YOZGAT Yöresel Giysiler
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Yöresel Giysiler

Başkente yakınlığı, Yozgat giyim kuşamını da büyük ölçüde etkilemiştir. Dokuma ve evde dikilen giysilere dayanan geleneksel giyim kuşamın yerini hazır giyim almıştır. Geleneksel kadın giyiminde üçetek en yaygın entaridir, altına don ya da huzmeli şalvar giyilir. "Delme yelek" veya "Salta" ve bunun uzun kollusu "Libade" özellikle genç kızlarda yaygındır. Başa, pullu veya kudazı, fes, tepelik üstüne düz ve açık renkli yazma bağlanır.
***
Varlıklı kesim, özel günlerde bele gümüş kemer bağlar, ayağa yün çorap, lapçın kundura veya çarık giyilir. Dışarlak olarak kullanılan çarşaf daha sonra mantoya dönüşmüştür.
***
Geleneksel erkek giyiminde; yakasız mintan, geniş kollu hırka veya kolsuz salta ve yelek üst giysileri arasındadır. Ceketi andıran bol dikimli aba ve zıpka geleneksel erkek giyiminin özgün öğelerindendir. Başa kudazı, fes veya eğri dolanmış kefiye giyilir. Yün çorap lapçın, kundura, çarık giyimi bütünleyen öğelerdir.

Yozgat Yöresinde Kadın ve Erkek Kıyafetleri:


Kadın Kıyafetleri: Yozgat Yöresinde kadınlar eskiden şu parçalardan oluşan kıyafetleri giyerlerdi;

Fes : Düz keçe dövülerek üçgen şekline getirilip başa oturtulur. Üzerine beyaz kumaş kare şeklinde kesilip, iğne ile işlenip yukarıya doğru daraltılır. Fesin ön kısmı altın paralar, işlemeler ve boncuklarla süslenir. Merkeze bağlı köylerde feslerin önünün ay yıldızla da süslendiği görülmektedir. Üzerine de kıvrak bağlanır.
Cepken : Yuvarlak yakalı ve uzun kolludur. Önü açıktır. Her tarafı Gümüş, Altın veya düz simle işlenir. Genelde Şalvarla aynı renkte olup, birlikte giyilir.
Şalvar : Şalvar üç etek altına giyilen ve cepken altına giyilen olmak üzere iki çeşittir. Çepken altına giyilen şalvar, çepkenle aynı kumaştan olup çepkendeki işlemeler şalvarda da vardır. Üç etek altına giyilen şalvar, tek renk olabileceği gibi işlemelide olabilir. Şalvarın bel kısmında bir iple bağlanabilmesi için iki parmak kalınlığında uçkurluk vardır.
Entari : Üç eteğin içine giyilir. Yaka ağızları ve kollar kanefiçe denilen işleme ile süslenir. İşlemelerde kök boya ile boyanmış ipler ve canlı renkler kullanılır.
Bel Boncuğu : Bel kuşağının incesi olup, boncuklarla ve püsküllerle süslenerek yapılmış ve kuşağın ucuna takılan bir parçadır.
Çorap : Beyaz yün veya renkli yünlerden işlemeli çoraplardır.

Günümüzde bu parçalardan oluşan kıyafetler sadece özel günlerde giyilmekte olup, kadın kıyafetleri boydan elbise ve etek ceket olarak görülmektedir.

Erkek Kıyafetleri: Erkek Kıyafetleri de kadın kıyafetleri gibi eskiden şu parçalardan oluşurdu;

Fes : Dövülmüş düz keçe külah şekline getirilerek elde edilir. Üzerine “Poçu” veya “Kıvrak” bağlanır.
Cepken : Kilim tezgahlarında dokunan kabaca kumaşlardan dikilir. Önü tamamen açıktır. Kollar uzundur. İlik ve düğme bulunmaz. Kol ağızları yırtmaçlı ve işlemelidir.
Potur : Genel olarak keçeli kalın kumaştan dikilir. Bel kısmında iki parmak kalınlığında uçgurluk bulunur. Uçgurluk iple bağlanır. Poturun paça kısımları aşağı doğru daralır, kalça kısmı toplu bir şekilde genişçe dikilir.
Bel Kuşağı : El tezgahlarında renkli ve düz olmak üzere iki şekilde dokunmuş eni 20-30 cm arasında değişen uzun kuşaktır.
Çorap : Beş şişle örülen yünden çoraplardır.
Çarık : Tabaklanmış deriden yapılır. Üst kısmı Deri veya iple büzülerek ayakta kalıplanarak giyilir.
Yağlık : Bel kuşağına tutturularak yana bağlanan mendil.


Alıntıdır

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 25 Mart 2009, 18:02   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Yozgat İli Hakkında Bilgiler




YOZGAT DUA VE BEDDUALARI
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]DUALAR

Allah kolan kuskun bekliği versin.
Tuttuğun altın olsun.
Altın halkalardan tut.
Kızınan komşu, oğlununan oba ol.
Eline sağlık, babana rahmet.
Ömrün uzun olsun, düğünün güzün olsun.
Allah seni helal süt emmişlere eş etsin.
Hızır Aleyhisselam yoldaşın olsun.
Ne ediyim, nice ediyim deme, kül diye avuçladığın altın olsun.
Kurban olduğum Allah, ömrümden alsın ömrüne versin.
İtin olayım, kulun kölen, kurbanın olayım

BEDDUALAR

Babanın bekini, zıkkımın kökünü ye.
Baba ciğerine sarılsın.
Yaşın donun kara gelsin.
Sağlığına sap çekiyorum.
Allah canını alsın.
Sesin kara yerlerden gelsin.
Kaynar kazanlara gir.
Allah kınalı parmak tutturmasın.
Muradın koynunda kalsın.
Sakalın gözüne ekilsin.
Allahından bul, kör olasıca, adı batasıca.
Sürüm sürüm sürünsün inşallah.
Allah belanı versin


Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 30 Mart 2009, 22:04   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Yozgat İli Hakkında Bilgiler




Gercekten Kaplicalarimiz cok guzeldir.Bir cok hastaligin tedavisinde kullanilmaktadir.Yer altindan cikmakta olup bu sicak sular evlerin isitilmasindada kullanilmaktadir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 02 Nisan 2009, 23:57   #5
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Yozgat İli Hakkında Bilgiler




Yozgat hızlı trene kavuşuyor

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Toplam uzunluğu 455 km olan Ankara-Yozgat-Sivas Hızlı Tren Hattı’nın ilk bölümü olan Yozgat-Sivas kısmının temel atma töreni 13 Mart 2009 Cuma günü saat 10:00’da Yukarı Elmahacılı köyü Üçkomler mevkiinde yapıldı. Vatandaşlarında yoğun ilgi gösterdiği Ankara-Yozgat-Sivas Hattı Hızlı Tren inşaatının temel atma törenine Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN telekonferans yolu ile katılırken, törene ayrıca Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Cemil ÇİÇEK, Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK, Sivas Valisi Veysel DALMAZ, Yozgat Milletvekilleri Mehmet ÇİÇEK, Bekir BOZDAĞ ve Abdulkadir AKGÜL, Sivas Milletvekili Selami UZUN, Yozgat Belediye Başkanımız Yusuf BAŞER ve belediye başkanları ile resmi kurum ve kuruluşlarının yöneticileri katıldı. Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın canlı yayınla katılarak Yozgat’a ve tüm Türkiye’ye hayırlı olmasını dilediği temel atma töreninde konuşan Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK “Bugün burada Yozgat halkının yıllardır özlemini çektiği Hızlı Tren Projesinin Yerköy-Yozgat-Sivas I. Etap Temel atma töreni için toplanmış bulunuyoruz. Yolcu taşımada demiryolu hattı gelişmiş ülkelerde çok ileri düzeyde olduğu halde ülkemizde ancak son yıllarda hak ettiği değer verilerek büyük bir atılım başlatılmış ve bu alanda ciddi projeler hazırlanmıştır. Bu Projelerin hayata geçmesi ile birlikte bu alandaki eksiklik de giderilecektir. Sayın Başbakan Yardımcımızın öncülüğünde hazırlamış olduğumuz Yozgat ili 2023 Gelişim vizyonunda hedef olarak belirlediğimiz hızlı tren projesi rüya olmaktan çıkmış ve artık hayata geçirilme aşamasına gelmiştir. Doğu ile batıyı birbirine bağlayacak olan bu hat ile Yozgat ili gelişimini hızlandıracaktır. Yolcu taşımada önemli bir yer tutan Hızlı tren projesinin hayata geçirilmesi ile halkımızın yıllardır çektiği özlemi gerçekleşmiş olacak ve bu sayede vatandaşlarımız saatler süren seyahatlerini hem çok kısa bir zamanda, hem de çok konforlu bir şekilde yapabileceklerdir. Hızlı Tren Bozok Üniversitemizin herkesi imrendiren hızlı gelişimine de katkı sağlayacaktır. Hatta Üniversite Öğretim Üyeleri de bu tren vasıtasıyla çok daha hızlı ve konforlu bir şekilde ilimize gelerek derslere girme imkânına kavuşacaktır. İlimizin ekonomik hayatı canlanacak, Başkent ile bağlantımız kısaldığı için kültürel doku ve sosyal hayat yeni bir çehreye bürünecektir. Biz bunu ilimiz açısından büyük bir talih olarak görüyoruz. Hükümetin demiryollarına verdiği önem ve kararlı tutumu neticesinde ve özellikle, alternatif iki hattan Yozgat hattının gerçekleşmesi konusundaki Sayın Başbakan Yardımcımızın ve Milletvekillerimizin olağanüstü gayretleri sonucu bugün temelini atacağımız bu hat, yalnızca Yozgat’ta yaşayan insanların değil komşu illerdeki insanların Yozgat ile bütünleşmesini, Yozgat’ın ticari - kültürel hayatına katılmasını sağlayacaktır. Bu büyük bir projenin ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diler, gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
bilgiler, hakkinda, hakkında, ili, İli, yozgat


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Turna Hakkında Bilgiler PySSyCaT Balıkçılık 0 05 Şubat 2016 18:49
Çin hakkında ilginç bilgiler Desmont Merak Ettikleriniz 0 06 Şubat 2015 20:23
Şanlıurfa Hakkında Bilgiler Ecrin Güneydoğu Anadolu Bölgesi 1 06 Eylül 2011 17:27
Muş İli Hakkında Bilgiler YapraK Doğu Anadolu Bölgesi 3 03 Nisan 2009 01:38
Van İli Hakkında Bilgiler YapraK Doğu Anadolu Bölgesi 4 03 Nisan 2009 01:35