IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Mart 2009, 21:08   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kırıkkale İli Hakkında Bilgiler




KIRIKKALE MUTFAĞI

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
KIRIKKALE MUTFAĞI

Kırıkkale mutfağı, klasik Orta Anadolu mutfağıdır. Şehre gelenler geldiği yerlerin yemeklerini yaparlar. Buna karşın zamanla yöreye özgü yemekler de meydana gelmiştir.Bölge tarım, sebzecilik ve hayvancılık ile uğraştığı için yemek çeşitleri de bu yönde gelişmiştir.Kırsal kesimin tamamında ekmek olarak "YUFKA" yapılır. Ayrıca, buna bağlı olarak; Bazlama, Gözleme, Alazlama, Kömbe, Katmer gibi türler yaygındır.Yemekler için, sebze yemeklerinin her çeşidine rastlanır. Fasülye, patlıcan, patates, kabak, lahana… gibi sebzelerin kızatma, haşlama, sulu yemeği ve kavurmaları yapılmaktadır.Et her yemeğe katkı olarak kullanıbildiği gibi, kendi başına yemek türleri de oluşturur. Külleme, Haşlama, kızartma, kavurma en yaygınlarıdır.Hayvansal ürünlerden süt ile yoğurt, peynir her türlü yemeğe katkı maddesi olarak kullanılabiliyor. Ayrıca; çılbır, sütlaç (uyutma)… gibi tatlı ve yemeklerde de kullanılmaktadır. Yöremizin diğer yörelerden ayrı özellik arzeden yemeklerden bazıları da şunlardır.

Arap Aşı, Batallaş, çürütme (çılbır) hamun işinde: su böreği, mantı.

Özellikle bağlardan elde edilen üzümlerden pekmez, çalma, ekşi, ayranlı pekmez, yumurta tatlısı gibi tatlılar yapılmaktadır. Ayrıca ; helva, höşmerim yine tatlı türlerindendir.

Yöreye Özgü Bazı Yemekler

Un Tarhanası : Domates, biber, tuz yoğurt ile birlikte hamur yoğrulur. İki gün mayalanması beklenir. Daha sonra küçük parçalara ayrılarak kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra elle ufalanır ve kalburdan geçilir.

Yoğurtlu Tarhana: Yarma kaynatılıp, soğuduktan sonra, yoğurt ilave edilir. Küçük parçalara ayrılarak serilir ve kurutulur. Pişirmeden önce su içine bırakılarak ıslanıp yumuşaması sağlanır. Ezilerek tencereye konur, su ilave edilir. Pişinceye kadar karıştırılır. Piştikten sonra yağda kızartılmış nane ilave edilir.

Bulama (Katma Aşı) : Ayran içine konan yarma kaynayana kadar karıştırılarak hazırlanır.

Yarma : Sohu taşında dövülerek kabuğu çıkartılmış buğdaydır.

Etli – Mercimekli Bulgur Pilavı : Et ve pilav ayrı pişirilir. Kuyruk yağı eritip içine önceden terbiye edilen etleri bir tencereye konur ve ocağa oturtulur. Suyu çekince ve yağı kalana kadar kavrulur ve sonra kavrulan etin üstü kapatılır. Mercimeği (haşlanmış) suyla 4-5 defa yıkadıktan sonra su dolu bir tencereye koyarak avuç arasında iyece bastırıp ovuşturarak yüzeyde beliren kabukları atılır. Pilavı pişirilecek tencereye tereyağı konularak pembeleşinceye kadar eritilir. Daha önce yıkamış olduğumuz bulgur tencereye konur. Tuzunu ve soğanı ilave ettikten sonra bulgur tane tane oluncaya kadar kavrulur. Daha sonra haşlanmış mercimeği ekleyip bir miktar daha kavurarak sıcak suyunu ilave edip kırmızı biberini ekleyerek pişirmeye bırakılır. Pişen pilav dinlendirilir ve üzerine nane atarak karıştırılır. Sonra geniş bir tabağa pişen pilav dökülür ve yaygın hale getirilir. Kavurma yöntemiyle pişirilmiş olan kuşbaşı et pilavın üzerine yayılır. Soğan, maydanoz, sumak karışımı olan söğüşü kenarlarına dizilir. Biber turşusu ve salatalık turşusu etlerin üzerine serpiştirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Yeşil Mercimek Çorbası : Mercimekle yarma karıştırılarak suda kaynatılır, üzerine yağda kavrulmuş un ilave edilir.

Sızgıt : Kesilmiş et küçük parçalara bölünerek etin yağı ile kavrulur ve kurutulur.

Ekmek Aşı (Guymak) : Yufka ekmeği ufalanarak yağda kavrulur. İçine su ile birlikte salça, sızgıt ve biber ilave edilerek hazırlanır.

Madımak : Toplanan madımaklar bulgur, salça ve etle birlikte pişirilir. Üzerine tereyağı eritilerek, sarımsaklı yoğurt ile birlikte dökülerek hazırlanır.

Pelte : İçine pekmez katılmış una su ilave edilerek pişirilir.

Su Böreği : Unun içine yumurta kırılır, su ile yoğrularak yufka şeklinde açılır. Açılan yufkalar su içinde haşlanır. Haşlanmış yufkalar tepsiye dizilerek üzerine taze yağ dökülür. Peynirle maydanoz karışımı serpilerek pişmeye bırakılır.

Mantı : Yufka halinde açılan hamun küçük kareler halinde kesilir. Bu kareler içine biber, soğan, kıyma, maydanoz karışım konulmak suretiyle suda pişirilir.

Sarığı Burma : Un yağda kavrulur, hazırlanmış yufkalar üzerine serpilir. Yufkalar üzerine serpilir. Yufkalar rulo şeklinde dürülür ve tepsiye dizilir. İki saç arasında kızartılır. Küçük parçalar halinde kesilip, üzerine kaynatılmış şerbet ilave edilerek hazır hale getirilir.

Sütlü : Sütün içine pirinç ve şeker katılarak kaynatılır.

Şıralar

Pekmez : Üzümler bağbozumu denilen zamanda toplanır. Şırahane adlı odanın içinde bir üzümlağ olur. Toplanan üzümler bunun içine dökülür. Üzümlağ betondan yapılmış havuzdur. Üzümler ayakla çiğnenerek şıra haline getirilir. Bu şıra havuzun altındaki bir delikten "bolum" denilen başka bir havuza akıtılır. Buradan alınan şıra da kazanlar izinde ocaklara konulur.

Üzüm çiğnenirken içine beyaz toprak konulur. Bu şırayı kestirmek içindir. Ayrıca şıra kestirildikten sonra tekrar kaynatmak için ocaklara konan şıra içerisine yoğurt da ilave edilir. Kıvama gelene kadar karıştırılarak pişirilir.

Ekşi : Hazırlanan pekmezin toprak konulmadan yapılmış halidir.

Çalma : Çöğen denilen bitkinin kökü kaynatılarak çıkarılır.Bu su, hazırlanmış pekmeze ilave edilir. Karıştırılarak katılaşması beklenir. Çalma'nın siyahı ve beyazı vardır.


Alıntıdır

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Alt 20 Mart 2009, 21:09   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kırıkkale İli Hakkında Bilgiler




Kırıkkale TOPOĞRAFYA – MORFOLOJİK YAPI

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
TOPOĞRAFYA – MORFOLOJİK YAPI

DAĞLAR

İl toprakları kuzeyindeki Çamlıca, Karakaya ve Kırıkkale tepelerinin ovaya indikleri meyil üzerinde bulunmaktadır. İl topraklarının denizden ortalama yüksekliği 700 m. dir. Kuzeybatı-güneydoğu yönünde uzanan Koçu Dağı 4 km genişlik ve 7 km uzunluğa sahip olup en yüksek noktası Yığlıtepe’dir (1278 m.) dir. Güney ve güneydoğuda Denek Dağ sırası Çoruhözü Vadisinin güneyinde Keskin ile İzzettin Köy arasında uzanmaktadır. En yüksek noktaları; Gavur Tepesi (1742 m.) ile Bozkaya Tepesi (1577 m.)‘dir. Bölgenin en uzun, en geniş ve en yüksek kütlesini oluşturur, uzunluğu 44 km, genişliği 30 km’dir. Kuzeydoğu-güneybatı yönünde uzanan Küre Dağ’ının en yüksek yeri Küre Tepesi (1450 m.) dir.

OVALAR

İl sınırları içinde ovalık alanlar çok azdır. En önemli Kırıkkale Ovasıdır. Kırıkkale Ovası; kuzeyde Çamlıca ve Karakaya tepelerine, güneyde de Denek Dağı’nın batısına kadar uzanmaktadır. Kuzeydeki tepeler ovaya meyilli bir şekilde inerek birleşir. Kırıkkale yerleşimin çekirdeği bu meyilde oluşmuştur. MKE Kurumu Fabrikalarının bulunduğu alan ise, Denek Dağı’na doğru daha dik olarak yükselmektedir. Kırıkkale Ovası doğudan batıya, yani Kızılırmak’ a doğru gittikçe genişler; en geniş yeri Çoruhözü Deresi’nin Kızılırmak’ a yaklaştığı yerde bulunur, buranın yüksekliği 750 m civarındadır.

Kırıkkale Ovası’ndan başka, akarsular boyunca düzlükler görülürse de jeoformatik bakımdan pek önemli değildir. Bunun nedeni akarsu yatakları ile tepelerin yükselti farkının fazla oluşudur. Dağlar her yönden aşılmak suretiyle açılmış derin vadilerle ve parçalanarak yuvarlak ve bazen de sivri tepeler halinde gelmişlerdir. Bu tip tepelerin dağlara yaklaştıkça fazlalaştıkları görülmektedir.

YAYLALAR

Kırıkkale ili sınırları içerisinde, yükseklikleri 1200-1600 m arasında değişen yaylaları bulunmaktadır. Küre Dağı’ndaki Hodar, Bedesten, Kamışlı, Sarıkaya; Koçu Dağı’ndaki Koçu, Denek dağlarındaki Gümüşpınar, Pehlivanlı, Suludere, Yeşilkaya, Azgın yaylaları en önemlileridir.



FLORA VE FAUNA

1.

Bitki Örtüsü : İlde hakim bitki topluluğu

steptir. Yüksek kısımlarda tahripten kurtulmuş, Kuzeyde Koçubaba, Güneyde Denek Dağı’nda bodur meşelerinden ve kısmen de ardıçtan oluşan ormanlık alanlar mevcuttur. Yöredeki bitkilerin büyük bölümü kurakçıl ve tozcul özelliktedir. İl topraklarında; Yavşan otu, susam, karanfil, papatya, haçlıçiçek, pelin, karadiken, sığır kuyruğu, sütleğen, çağ çiçeği, keven, üzerlik otu, nane, böğürtlen, ısırgan, hatmi, meyan otu, çöven otu, kuşburnu, madımak, ebe gömeci, hardal ve kekik kendiliğinden yetişen bitkilerin başlıcalarıdır.
2.

Yaban Hayatı: Dağlık ve ormanlık alanların il

genelinde büyük alan kaplamaması, yaban hayatı olumsuz yönde etkilemektedir. Koyun, keçi, sığır ilde yetiştirilen hayvan varlığını oluşturmaktadır. Av hayvanı olarak keklik ve yaban ördeği yaygındır.

JEOLOJİK YAPI

1.

Genel Jeoloji : Yöre; Volkanik olayların

oluştuğu Keskin, Hirfanlı, Kesikköprü, Kırıkkale ve Kızılırmak boyunca uzanan “Kırşehir Masifi’nde” yer almaktadır. Kırşehir Masifi olarak adlandırılan Masifte; granit, homblengranıt, siyenit, monzonit, tonolit, ağlit, pegmatit, granodiyorit, kuvarslı diyorit, bitotit granitler mevcuttur. Bunları Kırıkkale ile Keskin arasında görmek mümkündür.
2.

Deprem : Kırıkkale il toprakları 1., 2., 3., 4.

Derece Deprem Bölgesi içinde yer almaktadır. İlin büyük bölümü 2. Derece Deprem Bölgesi içinde kalmaktadır. Güneybatıda Yahşıhan, Bahşılı ve Çelebi ilçeleri 3. Derece; Karakeçili ilçesi ise 4. Derece Deprem Kuşağı içerisinde yer almaktadır.
3.

Yeraltı Zenginlikleri : Kırıkkale ili, maden

cevherleri çeşitliliği yönünden zengin ancak rezerv itibariyle fakirdir. İldeki madenler aşağıda yer almaktadır.

Cinsi


İlçe


Bucak/Köy

Bakırlı Prit

Demir

Demir

Demir

Demir

Demir

Demir

Kurşun

Kurşun

Kurşun

Linyit

Linyit

Linyit

Linyit

Pirit

Tuz

Volfram

Uranyum

Mobilden

Bentonit

Çinko


Keskin

Keskin

Keskin

Keskin

Balışeyh

Delice

Çelebi

Keskin

Keskin

Keskin

Keskin

Keskin

Balışeyh

Merkez

Yahşıhan

Delice

Çelebi

Merkez

Keskin

Keskin

Keskin


-

Beyobası

Göhrenk-Yenimerdan

Kavurgalı

Kulaksız

Büyükyağlı

-

-

Kışla

-

-

Kavurgalı

Kulaksız

Büyükyağlı

-

Çoğul

-

Çamlıdere

-

-

-



MTA tarafından Kırıkkale ve çevresinde yapılan araştırmalarda yukarıda ki rezervlerin dışında bölgede, asbest, mermer, fluorit, bakır, çinko, kromit ve manyezit varlığı tespit edilmiş, ancak bunlar düşük kalitede olduğundan işletmeye elverişli bulunmamış, planlama ve projelendirme çalışmalarında dikkate alınmıştır.

4. Toprak Yapısı ve Nitelikleri: İl topraklarını genelde kahverengi topraklar oluşturmaktadır. Kireç oranı oldukça yüksektir. Anakayası volkanik özellik gösterir. Bu topraklar çok engebeli alanlarda çukurumsu bölümlerde birikmiştir. Üzerlerinde çıplak volkanik kaya yüzeyleri görülür. Mineral bakımındın zengin olduklarından verimlidirler. Ayrıca güneyde akarsu kenarlarında alüvyon topraklar bulunur. Bunlar yer yer kalın örtüler oluşturur. Eğilimleri çok azdır. Tarla tarımına ve sulu tarıma elverişlidir. Yörenin az yağış alması ve kuraklık toprak oluşumunda önemli etmendir.

SU YÜZEYLERİ VE KIYI ÖZELLİKLERİ

1. Göller:

a- Doğal Göller: Kırıkkale il sınırları içinde doğal göl bulunmamaktadır.,

b- Yapay Göller : Kızılırmak üzerinde kurulan

Kapulukaya Baraj Göleti ildeki en büyük yapay göldür. Kapulukaya Barajı’nın göl alanı 20.7 km2 dir. Enerji temini ve içme-kullanma ayrıca sanayi suyu temini amacıyla kurulan Kapulukaya Barajında göl hacmi 282 hm3 tür. Ayrıca Ahılı’da bulunan Çipi Göleti sulama amacıyla yapılmıştır. 304.000 m3 su hacmi ile 46 ha.’lık alanın sulanmasında kullanılmaktadır.

2. Akarsular:

Kızılırmak: İldeki en önemli akarsu Kızılırmak’tır. Sivas’ın Zara ilçesinin doğusundaki dağlardan doğan Kızılırmak, il topraklarına güneyde Çelebi ilçesinden girer; kuzey yönünde akarak Merkez ilçede kuzeybatıya yönelir, il topraklarından çıkıp kuzeyde Çankırı-Kırıkkale il sınırını oluşturur. Kızılırmak’ın Hasandede – Hacılar arazileri üzerinde Kapulukaya Barajı kuruludur.

Delice Çayı: Kızılırmak’ın en önemli kollarından biri Delice Çayı’dır. Yozgat sınırı boyunca bir müddet aktıktan sonra Delice ilçe merkezine yaklaşır. Daha sonra tekrar bu iki ilin sınırı boyunca güneydoğudan il topraklarını terk eder. Çayın il içerisinde kalan kesimi yaklaşık 50 km. uzunluğundadır.

Çoruhözü Deresi: Kızılırmak’a doğudan karışan bir koldur. İzzettin Köyü’nün yukarı kısımlarından doğar. İzzettin-Balışeyh arasında demiryoluna paralel olarak merkez ilçeden geçer ve Kızılırmak’a karışır. Derenin güzergahı dahilinde tarım alanlarına büyük katkısı vardır. Dere üzerinde sulama amacıyla motopomplar yeralmaktadır. Uzunluğu 48 km’dir.

Okun Deresi: Elmadağ’ın güney eteklerinden akan suların meydana getirdiği Balaban ve Sarılıöz Çayları, Kılıçlar Kasabası yakınlarında birleşerek Okun Deresi’ni meydana getirirler. Yaklaşık 13 km uzunluğa sahip olan Dere, Irmak Kasabası yakınlarında Kızılırmak’a kavuşur. Bu akarsulardan başka; yaz aylarında kuruyan bazı dere ve çaylar da vardır. Ahılı Deresi, Kuruçay Deresi, Yeni Çıkan Deresi bunlardan bazılarıdır.

3. İklim:

Kırıkkale ili ılıman iklim kuşağında yeralmaktadır. Ancak bulunduğu alanın denizden uzak oluşu, günlük sıcaklık farkının bozkır olmasından dolayı değişmelere uğraması gibi nedenlerle iklim karasallaşmaktadır.

SICAKLIK


VERİLER


YAĞIŞ


VERİLER

Ortalama Sıcaklık


12,3 ( C )


Ortalama Bulutluluk


4,7

En Yüksek Sıcaklık


39,7(C) 25.7.1972


Ort. Açık Gün Sayısı


98,4

En Düşük Sıcaklık


-22,4(C) 16.1.1980


Ort. Kapalı Gün Say.


72,4

Ort. Yağış Miktarı


368,9 mm

Ort.Donlu Gün Sayısı


2,3


Günlük En Çok Yağış


100,6mm (11.6.1997)

Ort. Güneşleme Süresi


06,51’


Ort. Yağışlı Gün Say.


94,2

Ort. Nisbi Nem


%61


Ort.Karla Örtülü Gün S.


16,3

En Düşük Nisbi Nem


%2


En Yüksek Kar Örtüsü Kalınlığı


40 cm



Sıcaklık:

Yapılan gözlemlere göre; ortalama sıcaklık açısından en sıcak ay Ağustos (24.1 °C), en soğuk ay ise Aralık (-1.8°C) olarak belirlenmiştir. Aynı rasat süresi içerisinde maksimum sıcaklık 35.4°C ve minimum sıcaklık –10.8 °C olarak tespit edilmiştir. İlde yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk geçer.

Yağış:

Kırıkkale ili ülkenin yarı kurak bölgelerinden birinde yer almaktadır. İlde ortalama yağış miktarı 329.9 mm. dir. Yıllık yağışın %35 kış aylarında, %36’sı ise ilkbahar aylarında, %13’ü yaz aylarında ve %16’sı sonbahar aylarında düşmektedir. Ocak, Şubat ve Mart 2000’de yörede 35-40 yıldan beri görülmeyen şiddetli kış ve kar yağışı olmuştur.

Rüzgar:

Kırıkkale’de hakim rüzgar yönü kuzeydoğudur. Poyraz adı verilen bu rüzgar, yıl içinde en fazla 248 kez eser. En çok esen diğer rüzgarlar sırasıyla Güneybatı, Doğu ve Batı rüzgarlarıdır.

Nisbi Nem:

Kırıkkale ilinde ortalama nisbi nem %59’dur. En yüksek değer %79 ile Aralık ayında, en düşük 39 ile Temmuz ayındadır.

Basınç:

Kırıkkale ilinde ortalama basınç 930.6 mb.dır. Basınç ortalamasının en yüksek olduğu ay 934.1 mb ile Kasım, en düşük olduğu aylar ise 928.0 mb ile Temmuz ve Ağustos’tur.


Alıntıdır

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 25 Mart 2009, 17:38   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kırıkkale İli Hakkında Bilgiler




Kırıkkale SOSYAL DURUM

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
SOSYAL DURUM

1. KENTLEŞME VE KONUT

Kırıkkale bir Cumhuriyet şehridir. M.K.E.K. Fabrikalarının kurulması ve faaliyete başlaması ile şehrimizin temeli atılmış ve ilk düzenli yerleşim MKE lojmanlarının yapımı ile başlamıştır. Özel konutların yerleşimi ise planlı ve düzenli şekilde gelişmemiştir. Kırıkkale şehir merkezinde, 1960 yılından sonra düzenli bir yapılaşma ve yerleşim başlatılmıştır. 1985'den sonra yapı kooperatiflerinin oluşturduğu alanlarda modern binalar inşa edilmiştir. Toplu konut alanlarında kooperatif tipi yapılaşma hakimdir. İlçe, kasaba ve köy evleri genelde tek katlı ker*** ve betonarme evlerdir. Yöremiz 1. derecede deprem kuşağında olduğundan yüksek katlı binalar oldukça azdır. İlçelerde son yıllarda modern binalar yapılmaya başlanılmıştır.

Acil Eylem Planı kapsamında konut açığı bulunan iller arasında yer alan İlimizde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafında 6 adet İdare konut uygulama tipi proje ile toplam 1014 adet konut yapılmaktadır. Bu projelerin son durumları şöyledir:

Keskin İlçesi Toplu Konut Projesi: Proje kapsamında toplam 192 adet konut ile Genel Ada içi Altyapı ile Çevre Düzenlenme inşaatı 15.06.2005 tarihi hak ediş itibarıyla % 90,7 fiziki gerçekleşme seviyesindedir.

Yahşihan İlçesi Toplu Konut Projesi: Proje kapsamında toplam 358 adet konut ile Genel Ada içi Altyapı ile Çevre Düzenlenme inşaatı 15.06.2005 tarihi hak ediş itibarıyla % 90,7 fiziki gerçekleşme seviyesindedir.

Balışeyh İlçesi Toplu Konut Projesi: Proje kapsamında toplam 144 adet konut ile Genel Ada içi Altyapı ile Çevre Düzenlenme inşaatı 15.06.2005 tarihi hak ediş itibarıyla % 90,7 fiziki gerçekleşme seviyesindedir.

Keskin İlçesinde yapılan 192 adet konut, Yahşihan ilçesinde yapılan 358 adet konut ve Balışeyh ilçesinde yapılan 144 adet konut olmak üzere toplam 694 adet konut 36.000,00 – 46.000,00 YTL arasında değişen tahmini fiyatlarla; 96, 108 ve 120 ay vadelerle % 10, % 15 ve % 20 peşinat koşulları ile Temmuz ayı sonu itibarıyla satışa sunulması planlanmıştır.

Bahşili İlçesi Toplu Konut Projesi: Proje kapsamında toplam ( 176 + 224 ) olarak yapımı planlanan konutlardan 176 adet konutun Genel Ada içi Altyapı ile Çevre Düzenlenme inşaatı 20.06.2005 tarihi hak ediş itibarıyla % 43,87 fiziki gerçekleşme seviyesindedir.

Çelebi İlçesi Toplu Konut Projesi: Proje kapsamında toplam 144 adet konutun yapımı için ihale hazırlık aşaması tamamlanmış olup, konutların satışına yönelik Belediyece talep toplanması işlemleri sürdürülmektedir.Yeterli sayıda talep toplanması halinde inşaat uygulaması başlatılacaktır.

Merkez Toplu Konut Projesi: Toplu Konut İdaresi proje kapsamında İlimiz Merkezine toplam 2 – 3 bin adet konutun yapılmasını planlanmaktadır. Yapılması planlanan konutların İhale hazırlık çalışmaları devam etmektedir.

2. SOSYAL YAŞANTI

Kırıkkale XI. yüzyıldan itibaren fethedilerek yoğun Türk nüfusunun yerleşimine sahne olmuştur. Bu nedenle il, ilçe, kasaba ve köylerde Türk gelenekleri yaşanmaktadır. Halk Devletiyle barışık, Milli birlik ve beraberlik duygusuna önem veren üstün bir yapıya sahiptir. Milli ve dini bayramlar coşkuyla kutlanır.

Kırıkkale Üniversitesi İl’in sosyal ve ekonomik yaşantısına olumlu katkılar sağlamaktadır. Kırıkkale’nin “Cumhuriyet Şehri” olması nedeniyle M.K.E.K.’nin halkın sosyal yaşantısında çok olumlu etkileri olmuştur. Valiliğimizce organize edilen kültür ve sanat etkinlikleriyle milli birlik ve beraberlik duygusunun tesisine katkı sağlanılmaktadır.

Sosyal sorunlar nedeniyle bunalıma giren kimsesiz, düşkün ve yoksul insanlarımıza sahip çıkmak, onları yeniden kendilerine ve topluma yararlı hale getirmek, bu insanlarımızı rehabilite ederek, kazandırılan becerilerle iş ve geçim imkanları sağlamak üzere İl Özel İdaremiz ve hayırsever vatandaşlarımızın katkıları ile İlimizde Tahir Aktaş Toplum Merkezi açılmıştır.

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzle koordineli çalışan Tahir Aktaş Toplum Merkezinde 2004 Eylül – 2005 Mayıs ayları arasında; Anne – Çocuk Eğitimi, Aşçılık, Takı Tasarım, Ev Mefruşatı ve Dekorasyon, Okuma ve Yazma, Lise Giriş Sınavı, Ö.S.S Hazırlık, Anne Sütü Bebek Beslenmesi ve Çocuk Hastalıkları Kursları, Özürlüler Şenliği, Sokakta Çalışan ve Çalıştırılan Çocukların Projesi, Kadın Hastalıkları ve Menapoz, Osteoporoz ve Aile Hekimliği, Aile Haftası Etkinlikleri, Yeni Medeni Kanun ve Kadın Hakları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Konferansları düzenlenmiştir.

Valiliğimiz öncülüğünde ve gönüllü kişilerin desteği ile açılmış olan sığınma evinde 7 kişiye barınma imkanı sağlanmıştır.

3. İŞ HAYATI VE SOSYAL GÜVENLİK

a. İş Hayatı

Kırıkkale bir sanayi şehridir. M.K.E.K. Fabrikaları ve TÜPRAŞ Rafinerisi şehrin ekonomik hayatında önemli bir rol üstlenmektedir. 376 iş yerinden oluşan Küçük Sanayi Sitesi de özel sektörün önemli iş merkezidir. Organize Sanayi Bölgesinde 5084 sayılı yasa gereği bedelsiz arsa verilmesi halinde 50'den fazla fabrikanın faaliyete geçmesi yeni istihdam alanları yaratacaktır.Cankurtaran Mevkiinde projelendirilen Keskin Organize Sanayi Bölgesi tamamlandığında yöre ekonomisinde büyük gelişmeler olacaktır.

Aktif nüfusun % 51,2'si tarım sektöründe, % 10,4'ü sanayi sektöründe, % 38,4'ü hizmetler sektöründe çalışmaktadır. Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan personel sayısı toplamı 21.200'dür. Bunlardan 12.434’ü memur, 1.628’i sözleşmeli, 5.420'si daimi işçi, 1.718’i ise geçici işçidir.

2000 yılı genel nüfus sayımı sonuçlarına göre İldeki işsiz sayısı 17.403’dür. Buna göre Kırıkkale’deki işsizlik oranı % 13,1’dir. Bu oran erkek nüfusta % 15 iken kadın nüfusta % 8,7’dir. İşsizlik oranı ilçe merkezlerinde İl merkezinden daha yüksektir. İl merkezinde % 21 olan işsizlik oranı, ilçe merkezlerinde % 32,1’dir. Köylerde ise bu oran % 0,9’dur.

İşsiz nüfusun büyük çoğunluğunu genç nüfus oluşturmaktadır. İşsiz nüfusun % 65’i 30 yaşından küçüktür.

Türkiye İş Kurumuna müracaat edenlerin sayısı 2005 yılının ilk yarısı itibariyle 8180’dır. Kurum tarafından 224 kişi işe yerleştirilmiştir.

b. Sosyal Güvenlik ve Sosyal Hizmetler

İlimizde sosyal güvenlik kurumları kapsamındaki çalışanların sayısı 58.788, emekli , malül ve yaşlılık aylığı alan pasif sigortalı sayısı ise 47.131’ dir. Toplam 233.380 Sosyal Güvenlik kurumlarından yararlanmaktadır.



2005 yılı Haziran ayı sonu itibarı ile ( 05.07.2005 ) İlimizde 3816 Sayılı Kanun kapsamında 32.349 kişi Yeşil Kart uygulamasından faydalanmaktadır. Ayrıca 3294 Sayılı Kanun kapsamında fakir vatandaşlarımız Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla periyodik sağlık, gıda ve yakacak yardımı yapılmaktadır. 2005 yılı Haziran ayı sonu itibarı ile 6689 vatandaşımıza SDYV’ lerden yardım yapılmıştır.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla yapılan yardımlar daha çok kişilere gelir sağlayıcı nitelikte olmaktadır. İnsanlarımızı başkalarına muhtaç olmaktan kurtarmaya ve çalışarak kazanmaya teşvik etmekteyiz. Bu amaçla tarım, el sanatları v.b. projeler geliştirerek fakir insanlarımıza geçim sağlayıcı yönde iş edinmelerine destek olunmaktadır.

Hükümetimiz ile Dünya Bankası arasında imzalanarak yürürlüğe giren Sosyal Riski Azaltma Projesi İkraz Antlaşmasında yer alan Şartlı Nakit Transferi kapsamında İlimizde 387 aile eğitim ve sağlık yardımı almaya hak kazanmış olup, Şartlı Nakit Transferi uygulamasında 796 öğrenciye eğitim yardımı, 0 – 6 yaş arası 223 çocuğa sağlık yardımı yapılmıştır.

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne 2005 yılının ilk 6 ayında; Korunmaya muhtaç 6 çocuk için başvuru yapılmış, Yaşlı kişilerden Huzurevine yerleşmek için 12 başvuru yapılmış, Özürlü olarak 2 başvuru, evlat edinmek için ise 3 kişi başvuru yapmıştır. Yapılan başvurular ile ilgili işlemler devam etmektedir.

Kimsesiz ve bakıma muhtaç aile ve çocukların sosyalizasyonu ve bunların eğitilerek toplumda yararlı hale getirilmesi amacıyla İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı olarak bir toplum merkezi kurulmuştur.


Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 03 Nisan 2009, 00:07   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kırıkkale İli Hakkında Bilgiler




Kırıkkale DÜĞÜN GELENEKLERİ

DÜĞÜN GELENEKLERİ
Düğün
Düğün öncesinde hazırlıklar yapılır. Ev eşyaları ve gelinlik alınır. Bunlar kızın sandık içi çeyizi ile birlikte kız evinde sergilenir.Oğlan babasının en yakın arkadaşı "Düğün Kahyası" oğlanın en yakın arkadaşı da "Sağdıç" olarak seçilir.Yöremizde düğünler, genellikle Cuma günü namazdan sonra başlar, Cuma namazından çıkanlar, yanlarında cami imamı olmak kaydıyla düğün evine gelirler. "Bayrak Yemeği" diye adlandırılan yemek yenir.Yemekten sonra bir sırık ucuna takılmış Türk Bayrağı ile bayrağın üzerinde bulunan ayna ve elma evin çatısına, (damına) dikilir. Bayrak sırığın ucuna asılmadan önce imam tarafından dua edilir. Bayrağın asılmasına yörede halk tarafından "Bayrak Kaldırma" denir.Davul ve zurnalar çalmaya başlamadan önce, köyde ve çevrede cenazesi olan aile varsa, davul ve zurna ile birlikte düğün sahibi ile birlikte bu aileye "yas alma"ya giderler. Yas alma, aynı zamanda düğünün başlaması, davul zurnanın çalması için bu aileden izin almak anlamına gelir.Aynı günün akşamı okuntular, yani davetliler gelir. Davetlilere yemek ikram edilir. Okuntular gelirken haber verirler. Davul zurnacı davetlileri karşılamaya çıkar. Davetliler düğüne güçleri oranında hediye getirirler. Bu hediyeler; ev eşyası, para, düğün için yiyecek, zahire, düğünde kesmek için etlik küçük baş hayvan olabilir.
Kız Kınası
Cumartesi akşamı düğün, kız kınasının yapılması ile devam eder.Üzerinde çeşitli renkte yanan mumlar olduğu halde, büyükçe bir tepsinin içine çerez, şeker, kına ve antep fıstığı; geneline hediye olarak elbise, ayakkabı hazırlanıp, bir çocuğun başı üzerinde kız evine varılır.Kız evinde kadınlar, gelin kızın yanına giderler ve kına türküleri söyleyerek kızın kınasını yakarlar.Düğün alayı oğlan evine döner, davul zurna kız evinde kalır. Bir müddet sonra kız evi davul zurna eşliğinde "oğlan kınası" nı getirir. Kına, yine mumlarla süslenmiş, üzerinde çerez ve hediyeler olduğu halde, bir tepsi üzerindedir. Yanında sağdıç olduğu halde, oğlanın eline bu kına yakılır.
Kına Türküsü
Bismillah diyelim kınaya
Çağırın gelin anaya
Yan yana ağlaya
Al yeşil kınan kutlu olsun
Orada dirliğin tatlu olsun
Elimi soktun astara
Elimi kesti testere
Mevlam şirinlik göstere
Al yeşil kınan kutlu olsun
Orada dirliğin tatlı olsun
Asvap yuduğum taşlar
Gölgelendiği ağaçlar
Misafir alın gardaşlar
Al yeşil kınan kutlu olsun
Orada dirliğin tatlı olsun
Ana hamama vardın mı
Yunduğum yeri gördün mü
Ana kadrimi bildin mi ?
Al yeşil kınan kutlu olsun
Orada dirliğin tatlı olsun
Baba pazara vardın mı
Ayağıma lastik aldın mı
Ekmeğini tuza bandın mı
Al yeşil kınan kutlu olsun
Orada dirliğin tatlı olsun
Gelin Alma Günü
Düğünün son günüdür. Bu genellikle Pazar günü sabahta hazırlıklar yapılır. Gelini almaya gelenlere babası kızını teslim eder. Kız eğer varsa bir erkek kardeşinin koluna girmiş olarak evden dışarı çıkar. Oğlan evinden gelenler o anda sevinç gösterileri yaparlar. Düğünün kız evi açısından en dramatik anı bu zamandır.
Gelin, oğlan evine girerken eline bir parça yağ verilir. Bu yağ gelin eve girerken tavana sürülür. Bu da " Yağ gibi yapışsın, kalsın" demektir. Ayrıca, gelin, oğlan evine gelirken beraberinde kaşık, çivi, bıçak… gibi şeyleri de getirir. Bu da gelinin "bereketiyle gelmesi " anlamına gelir.

Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
bilgiler, hakkinda, hakkında, ili, kirikkale, kırıkkale, İli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kırıkkale Genel Bilgiler Ecrin İç Anadolu Bölgesi 0 28 Ağustos 2011 02:39
Sivas İli Hakkında Bilgiler YapraK İç Anadolu Bölgesi 4 19 Temmuz 2009 00:50
Denizli İli Hakkında Bilgiler YapraK Ege Bölgesi 3 03 Nisan 2009 02:44
Muş İli Hakkında Bilgiler YapraK Doğu Anadolu Bölgesi 3 03 Nisan 2009 01:38
Van İli Hakkında Bilgiler YapraK Doğu Anadolu Bölgesi 4 03 Nisan 2009 01:35