IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Mayıs 2013, 20:58   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kılıç Balığı Hakkkında




Kılıç balığı (Xiphias gladius Linnaeus, 1758. Swordfish) son derece göçebe ve uzun gagaları ile tanınan predatör(yırtıcı) ve pelajik bir türdür. Vücut yapıları yuvarlağa yakın gözleri ise oldukça büyüktür. Bu balıkların genç bireylerinde dorsal ve anal yüzgeç birer adet iken yetişkin safhaya geçtiklerinde değişime uğrar iki adet dorsal(sırt) ve iki anal yüzgeci olur. İkinci anal yüzgeç ile ikinci dorsal yüzgeç hemen hemen karşılıklı konumludur ve ikinci dorsal yüzgeci ikinci anal yüzgecinden az büyüktür. Çift yüzgeçlerden pektoral(göğüs) yüzgeçleri bulunurken ventral(karın) yüzgecleri yoktur. Kaudal(kuyruk) yüzgeci hilal şeklindedir ve vücut ile birleşme kısmında belirgin bir karina vardır. Ayrıca genç bireylerin vücutları pullu iken ergin bireyler pulsuz yine aynı şekilde genç bireylerin çeneleri dişli iken yetişkin hale geldiklerinde çenelerinde diş bulunmaz.

Maksimum boy: 450 cm, ortalama total boy: 300 cm. Bilinen maksimum ağırlık: 650 kg. Ekonomik olarak genellikle ortalama 90-150 kg arasında avcılığı yapılmaktadır. Gaga veya burun olarak tabir ettiğimiz kısım vücudun 3 te 1 i kadar uzunlukta oldukça keskin düz bir kılıç şeklindedir. Kılıç balığı yavrusu(larva) zayıf, düz vücutlu ve alt ve üst çenesi aynı konumlu olmasıyla genç bireyden oldukça farklıdır.

Dağılımı ve Biyolojisi

Pelajik bir tür olan bu balık genellikle açık deniz olarak tabir ettiğimiz okyanuslarda bulunsa da zaman zaman kıyısal alanlarda da görülmektedir. Sürü oluşturmaz, yalnız dolaşırlar. Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanuslarının tropikal ve sıcak bölgelerinde bulunur. Akdeniz, Ege ve azda olsa Marmara, Karadeniz ve Azov Denizi’nde de görülmektedir.

Kılıç balıkları ortalama 180m ile 580m arasındaki derinliklerde yaşar ve ortalama 15C° ve yukarısındaki su katmanlarını tercih ederler, ortalama 18C°- 22C° arasında bulunur, yaz dönemi boyunca beslenme için soğuk bölgelere hareket ederler. Gece vakti suyun üst kısımlarında istavrit, rinka, baraküda gibi nispeten küçük balık sürüleri ile beslenirler. Özellikle kabuklu deniz ürünleri(Crustacean) ve kalamarlarla beslenirler. Üreme bölgelere göre ortalama 22C°- 24C° sıcaklıklarda ilkbahar, yaz aylarında başlar. Güney Atlantik’ te üreme suların 20C° yi aştığı zamanda Kasım ile Şubat arasında meydana gelir. Büyüklüğü ortalama 1.7 mm çapında dişinin büyüklüğüne bağlı olarak 1 – 29 milyon adet yumurtlayabilirler, yumurtalar pelajiktir.

Ekonomik Önemi ve Ülkemizde Avcılığı



Kılıç balıkları koyu renkli yani yağlı etleri ile lezzetli balıklar olduğu için ekonomik değeri yüksektir. Özellikle büyük hotel ve restaurantlar da tercih edilmektedir. Ülkemizde Kılıç balığı avcılığı 1 Ekim – 31 Ocak arasında 4 ay kapalı olup geri kalan dönemde ise su sıcaklığı ve mevsimsel koşullar nedeni ile yalnızca 4 ay sürdürülebilmektedir. Avcılık Ağustos- Kasım aylarında devam eder.

En bilindik ve geleneksel bir av yöntemi büyük zıpkınlar(Harpoon) kullanılarak yapılan avcılıktır. Bu balıkların direk olarak insanlara saldırdığı görülmemiştir fakat zıpkınlandıklarında tehlikeli olabilirler. Zıpkınlanan kılıç balığı hızla dibe dalar ve çok güçlü oldukları için bazı küçük tekneleri batırabildikleri bilinmektedir. Avcılık günümüzde paraketa kullanılmasıyla fazlasıyla artmıştır. Paraketalar 40mil(64 km) uzunluğunda su katmanına yatay olarak tekneler ile serilir belirli aralıklarla büyük iğneler bağlanmıştır ve kılıç balığını cezbetmesi için yem takılır, aslında iğneler arası mesafe ve uzaklık balıkçıya ve avın gerçekleştirildiği bölgeye göre değişiklik gösterir bu nedenle ekipman hakkında ölçüm vermek yanıltıcı olabilir. Bir diğer yöntem ise sürüklenen(drift netting) ağlarla yapılan avcılıktır bu avcılık dünya genelinde seçiciliği az olması nedeniyle yasaklanmıştır daha sonra farklı limitler getirilerek avcılığı yapılmaya devam edilmiştir ülkemizde ise 2006 yılında sürüklenen ağlar yasaklanmıştır. Ülkemizde avcılık özellikle Ege Denizi’nde yapılmaktadır. Akdeniz’de Antalya’da da rastlanılmaktadır. Zıpkın en eski avcılık yöntemi olduğu için ülkemizde sayılı balıkçılar tarafından Gökçeada‘ da yapılmaktadır.



Kılıç balığı çok güçlü ve çok hızlı bir balık olmasına rağmen ilk başlarda ekipmanların gelişmemiş olması nedeniyle avcılık miktarı FAO verilerine göre 1976 yılında 7 ton iken 1988 yılında 600 tona yükselmiş günümüzde ise 400 tona gerilemiştir. Bu rakamlar bu balığın ne denli önemli olduğunu ve av baskısı altında kaldığı fikrini doğurmaktadır. Avcılık yöntemleri ve av ekipmanlarının gelişmesi stokları azaltmakta olduğu söylenebilir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
balığı, hakkkında, kılıç


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kırlangıç Balığı (Bey Balığı) Karadenizde Yakalandı Resimler Zen Hayvanlar Alemi 0 07 Şubat 2013 16:49
Mercan Resiflerindeki Yaşam : Melek balığı, Horozbina, Papağan Balığı KarakıZ Hayvanlar Alemi 0 03 Eylül 2011 15:31
list hakkkında Beklenti Unreal IRCd 2 25 Mayıs 2011 09:57
İp Kimlik Tespit'i Hakkkında Yardım... RoTa1 Ağ, Network ve Networking 0 29 Mart 2009 18:12