Köpeklerin deri hücreleri rutin bir şekilde yenilenir ve en üst tabakadaki ölü hücrelerin yerini sürekli olarak alt tabakalardan gelen yeni deri hücreleri alır. Bu sağlıklı dönüşüm normalde üç hafta kadar sürer. Yani deri hücreleri üç hafta kadar canlı kalır ve yerini yeni gelen hücrelere bırakır. Derisinde aşırı kepeklenme olan köpeklerde bu süreç daha hızlı yaşanır ve böylece hızla ölen hücreler, deri döküntülerinden oluşan bir tabaka oluşturur. Tüy foliküllerinde bulunan ve tüylerin kalitesini koruyan yağ bezlerinin salgılarında miktar ve kalite değişiklikleri de aşırı kepeklenmeye eşlik edebilir.
Genel olarak seborrhea olarak adlandırılan bu durum iki gruba ayrılır. Primer olanlar kalıtsaldır ve genetik bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Sekonder olanlar ise deride tahrişe neden olan alerji ve paraziter hastalıklar, beslenme bozuklukları ve hormonel hastalıklar sonucu oluşur.
Köpeğiniz yavruysa, derideki bir miktar kepeklenme ve yağlanma normal. Ancak ergin köpeğinizde aşırı kepeklenme varsa mutlaka veteriner hekiminiz tarafından kontrol edilmeli. Aynı şekilde, bu döküntüler yağlı ve kötü kokulu bir hal alıyorsa, köpeğiniz daha çok kaşınıp daha fazla tüylerini yalıyorsa da veteriner hekiminize başvurmalısınız.
Aşırı kepeklenmenin tedavisi için öncelikle probleme yol açan alerji, beslenme ve hormon bozuklukları gibi asıl hastalığın teşhis edilmesi gerekli. Ayrıca kepeklenmeyi ortadan kaldıran medikal şampuanlar, Omega 3 yağ asitleri ilavesi gibi uygulamalar da kepeklenme ile ilgili belirtileri düzeltmek için önerilebilir.
__________________
kar havası gibisin dışarda, içimde elmanın dişlenişi.