IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Aralık 2011, 19:32   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Pire [ Siphonaptera ]




Elektron mikroskobunda bir pire

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Pire, Siphonaptera takımını oluşturan kanatsız, küçük, kan emici 1.600 dolayında böcek türüne verilen genel bir addır. Tropik, astropik ve ılıman bölgelerden kutup bölgelerine kadar yayılmış olan bu böcekler özelleşmiş vücut yapıları sayesinde memelilerin ve kuşların derisine tutunarak kanlarını emer, konakları arasında yer değiştirirken son derece tehlikeli hastalıkları da bulaştırabilir. Vebanın insanlara bulaşmasında baş rolü oynayan keme piresi (Xenopsylla cheopis) ve akrabaları ortaçağda Avrupa nüfusunun yaklaşık dörtte birinin ölümünden sorumludur. Pireler dış parazitlerdir. Memelilerin ve kuşların kanlarını emerek yaşamlarını sürdürürler. Boyları 1,5 milimetreden 3,3 milimetreye kadar değişiklik gösterir. Hızlı hareket edebilen genelde koyu renkli canlılardır. Genellikle köpek, kedi, insan, tavşan ve kümes hayvanlarında bulunurlar ve ısırdıkları yerleri uyuşturmak için kullandıkları salgı kaşınıtı yaratır. Alerjik reaksiyon gösterildiği takdirde deride kızarıklıklar oluşur. Taşıdıkları Yersinia pestis adlı (bakteri) insanlara bulaştığında ölümcül hıyarcıklı veba hastalığı meydana gelebilir.
Pire üç çift güçlü bacağının yardımıyla gövde uzunluğunun 200 katı uzaklığa sıçrayabilir. Erişkin pirelerin uzunluğu 1-10 mm arasında değişir.
Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Animalia
    • Şube: Arthropoda
      • Sınıf: Insecta
        • Familya:
          • Tungidae
          • Pulicidae
          • Coptopsyllidae
          • Vermipsyllidae
          • Rhopalopsyllidae
          • Hypsophthalmidae
          • Stephanocircidae
          • Pygiopsyllidae
          • Hystrichopsyllidae
          • Leptopsyllidae
          • Ischnopsyllidae
          • Ceratophyllidae
          • Amphipsyllidae
          • Malacopsyllidae
          • Dolichopsyllidae
          • Ctenopsyllidae
Pireler küçük, kanatsız, koyu kahve-rengi ve kan emici böceklerdir. Bir pire üç çift güçlü bacağının yardımıyla gövde uzunluğu-nun 200 katı uzaklığa sıçrayabilir. Küçük ve yuvarlak başında yer alan ağız parçalarıyla, üzerinde yaşadığı memelilerin ve kuşların derisini delip kanını emer. Gövdesi yanlardan iyice yassılaşmıştır. Başının gerisinde ve göv-desinde sıralar halinde dikensi çıkıntılar bulu-nur. Gövdesinin biçimi sayesinde üzerinde yaşadığı hayvanın kılları ya da tüyleri arasın-da çok hızlı hareket edebilir. Gövdesindeki arkaya yatık çıkıntılar ise geriye doğru kay-masını engeller.
Dişi pireler yumurtalarını üstünde yaşadık-ları canlıların kılları arasına ya da yaşadıkları çevredeki, pislik ve artıklarla dolu korunaklı yarık çatlaklara bırakır. Böylece yumurtadan çıkan larvalar besin sıkıntısı çekmez. Larvalar çok küçük ve beyaz tırtıllara benzer. Yeterin-ce beslenen larvalar bir tırtıl gibi çevrelerine koza örüp pupa evresine girer. Kozadan erişkin biçimini alarak çıkan pire artık kan emerek beslenmeye hazır bir asalaktır.
Pireler memeliler ve kuşların asalağıdır. Asalağın üstünde yaşadığı canlılara "konak" denir ve pirelerin birçok türü belli bir konakta yaşamayı yeğler. Örneğin Latince bilimsel adı Pulex irritans olan insan piresinin başlıca konağı insandır. Ama pireler sık sık bir konaktan öbürüne geçer ve etçil hayvanlar genellikle avladıkları hayvanlardan pire de alırlar.
Pireler bir konaktan öbürüne kolayca geçebildiklerinden ve kan emerek beslendiklerin-den, hasta olanlardan sağlıklı olanlara mikrop taşıyan tehlikeli hayvanlardır. Ortaçağda mil-yonlarca insanın ölmesine yol açan hıyarcık vebasının lağım faresi olarak da bilinen keme-lerin üzerinde yaşayan pirelerin ısırığıyla in-sanlara bulaştığı anlaşılmıştır. Kemelerin sayısı bir ölçüde azalmış olduğun-dan hıyarcık vebasına günümüzde ender ola-rak rastlanmaktadır. Ayrıca pireler tifüs ile tularemi ya da tavşan vebası adlarıyla tanınan hastalıklara yol açan mikropların taşıyıcıları arasındadır. Sayısı 1.600'ü bulan pire türlerin-den yalnızca küçük bir bölümü gerçekten tehlikelidir. Ama özellikle sıcak ülkelerde yaşayan bazı türler kan emdikleri konakların derisini tehlikeli biçimde örseleyerek şiddetli ağrılara neden olur ve açtıkları yaralar çeşitli mikropların vücuda girmesi için uygun bir ortam yaratır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Pire parazit yaşayan zararlı bir canlıdır. Pirelerin boyları ortalama 2-4 mm. arasında değişmektedir. Pire türüne göre bu boyutlar az da olsa farklılık gösterebilir. Pire insan,kedi ve köpek başta olmak üzere bir çok canlıya musallat olarak onların kanını emerek beslenir.
Pire üzerine yapıştığı canlının kanını emerken aynı zamanda bir çok bulaşıcı hastalık mikrobunu da çevresine bulaştırır. Pirenin ısırdığı bölgede kaşıntı ve buna bağlı olarak da alerjik vakalar oluşur. Hızla üreyebilen pireler birer salgın hastalık vektörüdürler. Pire küçük ve kanatsız olan ve 1600 kadar türü bulunan zararlı bir haşeredir.

PİRE NASIL ÜRER?
Pireler son derece hızlı üreyen canlılardır. Tek bir pire 1 hafta içerisinde 2000 adet yumurta bırakabilir. Bu derece hızlı üreyebilme yeteneğine sahip olan pire ile mücadele oldukça zordur. Pire yavruları 7 - 10 gün arasında, uygun ortamlarda yumurtalarından çıkarak hızlı bir bir şekilde evrimleşmeye ve ergin birer pire olmaya başlarlar. Pireler yumurtalarını üzerine yerleştikleri canlılardan tutun da hemen her yere yumurtalarını yayarlar. Evlerimizde beslediğimiz hayvanlarımız, eşyalarımız ve hatta insanlar bile pireler için yumurtalarını saklayabilecekleri alanlardır. Pireler hızlı bir şekilde üreyebilmek için bol miktarda kan emmeye ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple üzerine yapıştıkları canlıların kanlarını hızla ve büyük bir iştahla emerler.

PİRELERİN YAŞAM ALANLARI
Pireler hemen her yerde bulunabilirler. En sık görüldükleri yerler ahırlar, hayvanların bulunduğu alanlar ve temiz olmayan hemen her yerdir. Pire yaşamak için sıcak ve nemli ortamları tercih etmektedir. Özellikle evlerimizde beslediğimiz evcil hayvanlarımızın üzerlerine yapışarak hem onları rahatsız etmekte hem de bu şekilde evlerimiz taşınmaktadırlar. Pire evlerimize bir kere dadandı mı ondan kurtulmak oldukça güçtür.
Pire dört mevsimde de yaşamakla birlikte en sık görüldüğü zamanlar sıcak yaz aylarıdır. Bu zamanlar pirelerin hızlı bir şekilde üremelerine olanak sağlayacak koşullar sağlamaktadır. Soğuk kış aylarında da evlerimizde barınabilecekleri yerleri mutlaka bulurlar. Hayvanların tüylerinin arası veya insan vücudu pireler için yaşayabilecekleri kadar ısıyı üretmektedir.

PİRE NASIL BESLENİR?
Pire tek bir şekilde beslenmektedir. O da kan emerek. Üzerine yapıştığı canlı ister hayan olsun ister insan hızla kanını emerler. Pire üzerine yapıştığı canlının kanını özellikle uyku saatlerinde emer.

PİRENİN ANATOMİK YAPISI
Pire yassı vücutlu ve çok güçlü bacakları olan parazit bir canlıdır. Güçlü bacak kasları sayesinde yeryüzünde yaşayan tüm canlılar arasında en uzun mesafeli sıçrayabilen canlıdır. Pirelerin bu derece uzun mesafelere sıçrayabilmesini sağlayan kaslı arka bacakları onlara bir canlıdan diğerine kolayca geçebilme olanağı tanır. Pire çoğunlukla siyah renktedir. Bazı pire türleri kahverengi, kül rengi vb.. renklerde olabilir. Pire ezildiği zaman çıt çıt diye bir ses çıkar. Pirenin arka bacakları ön bacaklarından daha uzundur. Güçlü zıplama yeteneği yüzünden pirelerin uçtukları bile sanılmaktadır. Ama pireler uçamazlar.

PİRELERİN BULAŞTIRDIKLARI HASTALIKLAR
Pire üzerine yapıştığı canlının kanını emerken aynı zamanda ona ölümcül bir çok hastalık mikrobunu da bulaştırmaktadır. Kuşların ve memeli bir çok hayvanın kanını emen pire insan kanıyla da beslenmektedir. Mesela pire hastalıklı bir kuşun kanını emdikten sonra bir insanın kanını emmek için üzerine yerleşirse kuş gribi başta olmak üzere bir çok hastalığın bulaşmasına sebebiyet verebilir. Aynı şekilde hastalıklı bir ineğin, kedinin veya köpeğin kanını emen pire insana çok ciddi şekilde hastalıklar bulaştırabilir.
Vebanın insanlara bulaşmasında baş rolü oynayan keme piresi ve akrabaları ortaçağda Avrupa nüfusunun yaklaşık dörtte birinin ölümünden sorumludur. Taşıdıkları Yersinia pestis adlı (bakteri) insanlara bulaştığında ölümcül hıyarcıklı veba hastalığı meydana gelebilir. Bunların dışında pire ısırması sonucunda; tifüs, dizanteri, alerjik hastalıklar, humma, lezyonlu hastalıklar da bulaşır.





 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
pire, siphonaptera


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Le Pire-Gims CORDON BLEU Yabancı Şarkı Sözleri 0 13 Ocak 2024 19:44
Rüyada Pire görmek Lcia Rüya Tabirleri 0 01 Kasım 2014 17:46
Pire xena Rüya Tabirleri 0 09 Haziran 2014 17:29
Pire ÇeşitLeri Lady Hayvanlar Alemi 0 13 Aralık 2010 09:51
Pire Otu YapraK Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 05 Ocak 2010 15:04