İguanalar Tropikal iklimde yaşayan egzotik bir kertenkele türüdür. Ağaçlarda yaşarlar. İguanalar genellikle 18-20 yıl arasında yaşarlar ve Tamamen otçul bir türdür; meyve , yaprak gibi bitkilerle beslenir.Boyu çoğunlukla burnundan kuyruğuna kadar 1-2 metre ve dili 50cm uzunluktadır. Kendini kuyruğunu kırbaç gibi sallayarak korur.Dişlerini pek kullanmasa da çok tehlikelidir.
Ülkemizde beslenen iguanaların büyük bir çoğunluğu 'Yeşil İguana'dır. Renkleri yeşilden kahverengiye doğru çeşitlilik gösterir. Yeşil iguanalar yağmur ormanlarında genelde nehir kenarlarında yaşarlar. Orta ve Güney Amerika'da, bazı Pasifik adalarında ve Florida'da bulunurlar. Ömürleri 15 ila 20 yıl kadardır fakat doğru beslenme ve bakım ile daha uzun yaşayabilirler. Genellikle 4.5 ila 7 kilo arasında bir ağırlığa sahiptirler, fakat ağırlıkları 18 kiloya kadar çıkabilir. Boyları 1.8 ile 2.1 metre arasında değişir. Güçlü ayaklarını ağaçlara tırmanmak ve yüzmek için kullanırlar. Çok iyi yüzücüdürler ve bu, kas ve kemik gelişimleri için onlara faydalı bir egzersizdir. Tamamen otçul olan iguanalar genel olarak bitki yaprakları, çiçekler ve meyvelerle beslenirler. Yeşil iguana büyük bir grup olan iguanid grubundandır.Bu grupta ayrıca Amerikan bukalemunları, Galapagos su iguanaları ve yakalı kertenkeleler de vardır.Birçok iguana türü koruma altındadır.En çok tanınanı yeşil iguanadır.(green iguana veya Iguana iguana).Bazı pet shoplarda bulunabilir.Ana vatanı Orta Meksika ve Güney Amerikadır.
Yeşil iguanalar çok iyi birer yüzücüdürler.Doğada korktukları zaman ağaçtan suya atlayarak düşmanlarından kaçarlar.Diğer sürüngenler ve bukalemunlar gibi dilleri ile dokunarak birçok şeyi algılarlar.Uzun parmakları ile rahatlıkla tırmanıp, kuyruklarını kamçı gibi kullanarak düşmanlarını korkuturlar.Bukalemunlar gibi renk değiştirmezler ama ısıya göre açık yeşilden koyu yeşile,kahveye,siyah çizgili yeşile çalan renklere dönüşebilirler.Boyunlarının altındaki deri parçası erkeklerde,dişiye oranla daha büyüktür ve soğukta yağ depolamaya yarar.Sırtları dikenlerle kaplıdır.2-3 yaşlarında cinsel olgunluğa ulaşırlar.Dişiler çiftleşmeden 49-90 gün sonrasında yumurta bırakır(ortalama 20-30 tane).16.5 hafta sonra yumurtalar çatlar.1984'e kadar laboratuar ortamında yetiştirilememişlerdir.Yaşamları ortalama 12 yıldır.Doğru ortamada iyi bakımla 15 sene yaşayabilirler.Doğada ise 1veya 2 yaşlarındayken daha büyük olanlarına yem olurlar.