IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Ağustos 2014, 16:11   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kedi Hastalıkları - Arı Sokması Sonucu Zehirlenme Hastalığı




Arı Sokması Sonucu Zehirlenme Hastalığı Nedeni :
Kedilerde nadir görülen arı zehirlenmelerinde arının türü, sayısı, kedinin bireysel duyarlılığı ve ısırılan bölge önemli faktörlerdir.

Kedilerde yaban arıları, bal arıları veya eşek arıları tarafından sokulma nedeniyle zehirlenme oluşabilir. Özellikle kedilerin sinek avlama merakı sonucu ağız içinde oluşan vakalar daha fazladır.
Yapılan araştırmalar arı zehirinin asit ve alkali nitelikte farklı iki bezin salgısının karışımından oluştuğunu ve bu nedenle iki farklı etki oluşturduğunu göstermektedir.

Asit salgılar flegmon ve hemolize, alkali salgılar ise neurotoksik etkiye neden olmaktadır (tüm arı zehirleri hyaluronidaz ve fosfolipaz enzimi içermektedir).

Arının iğnesini sokması ile birlikte zehir deri yolu ile vücuda girer ve öncelikle bölgesel daha sonrada genel etki yaparak zehirlenmeye neden olabilir. Lokal etki özellikle sokulan bölge yönünden önem taşımaktadır. Ağız içi veya boğaz bölgesinden sokmalarda, bölgede oluşan şişkinliğe bağlı olarak şekillenen solunum güçlüğü nedeniyle ölüm görülebilir. Oysa farklı bir bölgede oluşan lokal bir şişkinlik fazla bir önem taşımayabilir. Ayrıca göz çevresinde oluşan şişkinlikler körlüğe ve bel bölgesinde oluşan şişkinlikler sinirlere baskı yaparak felçlere neden olabileceğinden önemlidir.

Birden fazla sayıda arı sokması halinde yoğun zehir alımı sonucunda kısa sürede zehirin damarlara sızması ile genel etki başlayabilir ve zehirlenme belirtileri görülebilir.

Ancak arının salgısında bulunan proteine karşı bünyesel duyarlılığı olan kedilerde tek bir arı sokması dahi öldürücü olabilir.Arı Sokması Sonucu Zehirlenme Hastalığı Belirtileri :
Aniden acı bir çığlık atılması, huzursuzca koşuşturmaya başlaması, sokulan bölgeyi yalamak istemesi belirgin klinik bulgulardır. Sokulan bölgede kızarıklık ve şişkinlik gözlenebilir. Bölgede kaşıntı belirgindir. Zamanla şişkinlik ödemli bir hal alabilir.

Ancak arının yutulması sırasında ağız içinde oluşan sokma olaylarında belirgin bulgu boğazına bir şey takılmışçasına çıkarma çabaları, tükürme hareketi ve ilerleyen bir solunum güçlüğüdür.

Yoğun arı saldırısının söz konusu olduğu durumlarda tüm vücutta yaygın bir kızarıklık, şişkinlik, solunum güçlüğü, nabız sayısında ve solunum sayısında artış, titremeler, kusma, kramplar ve kısa sürede gelişen bir koma hali görülebilir.Arı Sokması Sonucu Zehirlenme Hastalığı Tedavi Yoları/ Sağaltım :
Özellikle yutma sırasında oluşan ve fazla sayıda arı saldırısının söz konusu olduğu durumlarda hayati tehlike yaratabilen arı sokmalarında erken müdahale yapılması önem taşımaktadır. Öncelikle zehirin genel etkisine karşı antihistaminikler ve dolaşımı uyaran ilaçlar yanında, solunumun rahatlatılması önemlidir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
arı, hastalığı, hastalıkları, kedi, sokması, sonucu, zehirlenme


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kedi Hastalıkları - Antifiriz Zehirlenmesi Hastalığı Lilith Hayvan Hastalıkları 0 28 Ağustos 2014 16:10
Kedi Hastalıkları - Anal Keselerin İltihabı Hastalığı Lilith Hayvan Hastalıkları 0 28 Ağustos 2014 16:06
Kedi Hastalıkları - Allopecia (Kıl Dökülmesi) Hastalığı Lilith Hayvan Hastalıkları 0 28 Ağustos 2014 16:02
Kedi Hastalıkları - Akciğer Ödemi Hastalığı Lilith Hayvan Hastalıkları 0 28 Ağustos 2014 16:00
Kedi Hastalıkları - Acne (Kıl Kükü İltihabı) Hastalığı Lilith Hayvan Hastalıkları 0 28 Ağustos 2014 15:57