IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme: Değerlendirme: Toplam 1 oy almıştır,  ortalama Değerlendirmesi 5,00 puandır. Stil
Alt 05 Ocak 2013, 01:41   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tempura Japon Usulü Kızartma Tekniği (Arman Kırım) Dünya Mutfakları




Tempura Japon Usulü Kızartma Tekniği (Arman Kırım)
Dünya Mutfakları



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İyi aşçılık tarif bilmekle değil, teknik bilmekle ilgili bir şeydir. O nedenle ben sizlere bu sayfada tarif vermem, teknik anlatırım. Önce bir tekniği anlatır (örneğin kapkek tekniği, cheesecake tekniği, ızgara tekniği, çorba tekniği, et suyu tekniği), ardından bu tekniğe uygun düşen yemek tariflerini veririm. Mutfak becerinizi tarif değil teknik öğrenmek üzere geliştirirseniz, mutfakta yaratıcılığınızın inanılmaz arttığını görürsünüz.

Tempura Japonlara ait harika ve çok hafif bir kızartma tekniği. Hamur içinde deniz mahsulleri ve sebzelerin kızartılması tekniği olan tempura inanılmaz lezzetli ve çok güzel görüntüye sahip sonuçlara olanak tanıyor.

Tempura tekniğinin bazı çok enteresan özellikleri var. Bu da nihayetinde deniz mahsulleriyle sebzeleri hamura batırıp kızartma içeren bir teknik ama bildiğimiz hamura batırma işinden çok farklı. Tempura hamuru un, yumurta ve su karıştırılarak yapılıyor. Ama çok çok önemli birkaç farklılıkla. Zaten tempura bu nedenlerle bildiğimiz hamura batırılmış kızartmalardan çok daha farklı ve üstün oluyor.

Birincisi, hamuru yaparken kullanacağınız suyun buz gibi soğuk olması lazım. Aynı zamanda yumurtanın ve unun da buz gibi soğuk olmaları gerekiyor. Bunun için önce unu bir kâse içinde buzlukta (derin dondurucuda) bir süre bekletip soğutuyorsunuz, aynı şekilde suyu da buzlukta soğutuyorsunuz ve buzdolabından çıkan yumurtayı kullanıyorsunuz. Hepsi soğuyunca, soğuk kâse içinde karıştırıp tempura hamurunu yapıyorsunuz. Hamurun hep soğuk kalması lazım. Buz gibi soğuk olma özelliği kaybolursa tempura iyi olmuyor.

Peki, neden buz gibi? Birincisi, çok sıcak yağ ile çok soğuk hamurun birleşmesi, hamurun yağı emmesini önlüyor. Bu nedenle de tempura usulüyle yapılmış kızartmalar fazla yağ çekmiyor. Deneyebilirsiniz: Aynı hamuru biraz beklettikten sonra bir kızartma daha yapın, soğuk olana göre ne çok yağ çektiğini göreceksiniz. İkinci neden, kızgın yağla kaplanmış hamurun içindeki buzlu su aniden buharlaşıp hamuru şişireceğinden, kızartmanız puf puf bir görüntü kazanıyor. İşte bu iki nedenden ötürü hamurunuzun buz gibi soğuk olması lazım. Zaten o nedenle Japonya'da hamur küçük partiler halinde hazırlanıyor, sonra gerekince yeniden yapılıyor. Ya da kâse buzlu bir tepsi üstünde bekletiliyor.

Tempura hamurunun bir diğer özelliği, çok fazla karıştırılıp çırpılmaması. Genelde iki tane çopstik ile karıştırılıyor ve küçük un topakları olduğu gibi bırakılıyor. Siz de bir çatalla un-su-yumurtayı karıştırırken karışımın hamur olmasını sağlayıp işi orada bırakmalısınız. Topakları kesinlikle çözmeye çalışmamalısınız. Zira pişen hamuru puf puf yapan bir diğer neden bu.
Geleneksel tempurada en çok kullanılan malzemeler şunlar: İri karides, küçük karides, yılan- balığı, yengeç ve hemen her türlü balık gibi deniz mahsulleri. Mesela hamsi. Bir de sebzeler var: Kırmızı tatlı biber, patlıcan, balkabağı, kabak, yeşil fasulye, mantar, patates dilimleri, bamya.
Geleneksel tempura sadece deniz mahsulü ve sebzelerle yapılıyor ama modern şefler bu geleneği de sorguluyor. Ben geçenlerde İtalya'da tempura kuzu pirzola yedim (ama pek beğenmedim).

TEMEL TEMPURA TARİFİ

1Önce malzemeleri hazırlayın: Kullanacağınız balıkları balıkçınıza kemiksiz-derisiz fileto yaptırın. O gün hangi balık en ucuzsa onu kullanın. Ufak balıkları (hamsi, gümüş, sardalye) bütün olarak tempura yapabilirsiniz. Balık filetolarını istediğiniz büyüklükte kesebilirsiniz. İnce uzun parmak şeklinde, dikdörtgen veya kare şeklinde, nasıl isterseniz... Karidesleri soydurup sadece kuyruğun son boğumunu bırakın. İç kısmına bıçakla kesikler atıp karidesi düzleştirdikten sonra una-hamura batırın. Sebzeleri geleneksel kızartma yaparken kestiğimiz incelikte kesebilirsiniz. Mantarları bütün olarak kullanın. Hamur hazırlanmadan önce malzemeler hazırlanıp kurutulmuş olmalı. Soğuk hamur beklemez.

2Tempura hamurunu hazırlayın. Ölçü: 1 bardak buz gibi soğuk su; 1 bardak soğuk un; 1 soğuk yumurta; 1/2 çay kaşığı karbonat. Buzlukta soğutulmuş kâse içinde tüm malzemeleri karıştırın, ama küçük un topaklarını olduğu gibi bırakın.
3Derin bir tavada yağı kızdırın. Kullanacağınız yağ tercihen kanola olmalı. En az 5 santim yüksekliğinde yağ doldurmalısınız. Yağı 180 dereceye kızdırın. Bir parça hamur attığınızda hamur dibe batmadan üste çıkıyorsa yağ 160 derecedir. Eğer hamur yağın yarısına kadar batıp yüzeye çıkıyorsa 180 derecedir.
4Balıkları-karidesleri önce una bulayıp sonra hamura batırın ve hemen yağa atın. Altın sarısı renk alıp çıtır olunca kâğıt havlu üzerine çıkarın, tuz serpin. Önce sebzeleri sonra deniz mahsullerini kızartın. Çıtır olmaları için tavayı doldurmayın, azar azar kızartın.

KALAMAR TEMPURA

MALZEMELER: 8 adet temizlenmiş taze kalamar; 1 bardak soğuk su; 1/2 bardak soğuk un; 1/2 bardak mısır unu; 1/2 çay kaşığı karbonat; 1 soğuk yumurta.
YAPILIŞI:
1. Kalamarları balıkçınıza temizletin ve halkalar şeklinde kestirin. Püskülleri de kullanacaksınız. Kalamarları bir cam kap içine koyun, üzerlerine süt dökün ve buzdolabında bir gece bekletin. Sütün içindeki laktik asit kalamarları yumuşatacak.
2. Çıkarıp kurulayın. Yağı kızdırın. Hamuru yazıda anlattığım şekilde yapın. 3. Kalamar halkalarını ve püskülleri önce una bulayın sonra hamura batırıp kızartın.
4. Kâğıt havlu üzerine çıkarıp tuz serpin.

PALAMUT TEMPURA

MALZEMELER:
2 adet iri palamut, derisiz-kemiksiz fileto edilmiş; 1 bardak soğuk su; 1/2 bardak soğuk un; 1/2 bardak mısır unu; 1/2 çay kaşığı karbonat; 1 soğuk yumurta.
YAPILIŞI:
1. Elinizi palamutların yüzeyinde gezdirip kılçıklarını kontrol edin. Varsa cımbızla çekip çıkartın. Balıkları
kurulayıp, düzgün şekiller verecek şekilde kesin.
2. Yağı kızdırın. Hamuru yazıda anlattığım şekilde yapın.
3. Balıkları önce una bulayın sonra hamura batırıp kızartın.
4. Kâğıt havlu üzerine çıkarıp tuz serpin.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Prof. ARMAN KIRIM / Hurriyet

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
arman, dünya, japon, kırım, kızartma, mutfakları, tekniği, tempura, usulü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık