IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Ocak 2015, 16:35   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dev devlet kurumu TCDD'de büyük zarar.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Zararı beş yılda iki kat artarak 9.5 milyar lirayı bulan TCDD 2013'ü 1 milyar 280 milyon liralık zararla kapattı. Sayıştay TCDD'nin yüksek maliyetlerle işletmecilik yapmasının önemli bir sorun olduğuna işaret etti. 2013 yılı faaliyet dönemini 1 milyar 280 milyon lira dönem zararı ile kapatan TCDD'nin geçmiş yıllarla birlikte bilanço zararı 9.5 milyar lira oldu. Sayıştay'ın kurumla ilgili denetim raporunda borç yükü için "Yüksek maliyetlerle işletmecilik yapmak zorunda kalan TCDD üzerindeki finansal yük artmıştır. Bu olumsuz yapı, demiryolu sektörünün ve TCDD'nin başlıca ana sorununu oluşturmaktadır" denildi.

PARA BİTTİ, YOL BİTMEDİ
Hızlı tren projeleri başta olmak üzere, bu alandaki yatırımların en uygun maliyetle ve zamanında tamamlanması gerektiğine dikkat çeken Sayıştay, "Bu nedenle yatırım projelerinin ayrıntılı araştırmalara ve zemin-sondaj etütlerine dayalı olarak hazırlanması, ihalelere gerçekçi metrajlar üzerinden çıkılması, zorunlu haller dışında ihaleden sonra projelerde kapsamlı değişikliklere gidilmemesi" önerisinde bulundu. Sayıştay'ın TCDD'nin 2013 yılı denetim raporunda şu çarpıcı tespitlere yer verildi:

SAYIŞTAŞ SORUŞTURULSUN DEDİ
İhaleye çıkılmadan önce ayrıntılı fiyat ve piyasa araştırması yapılmadan, sadece bir firmadan fiyat alınarak yaklaşık maliyet belirlendi. Daha sonra ihaleyi kazanan bu firma ile sözleşme imzalandı ve yaklaşık maliyet belirleme esaslarına uygun hareket edilmedi.
Ankara-Sivas hızlı tren demiryolu hattının, Yerköy -Sivas kesimi projesi ve yapım işi 1.3 milyar lira maliyet belirlenerek 840 milyon liraya ihale edildi. İhale edilen işin sözleşme bedeli ile tamamlanamayacağı ortaya çıkınca iş tasfiye edilip bu kez 2.2 milyar lira, yaklaşık maliyetle yeniden ihale edildi. Sayıştaş, Ulaştırma Bakanlığı'ndan konunun soruşturulmasını istedi.

393.2 KİLOMETRELİK YOLUN 10 KİLOMETRESİ BİLE BİTMEDİ
TCDD tarafından 393,2 milyon liraya ihale edilen Bursa – Yenişehir kesimi alt yapı işi için sözleşme bedelinin yüzde 96'sı kadar harcama yapıldı. Ancak 75 kilometrelik hattın yüzde 13'ü bitirilebildi. Hattın daha 10 kilometresi dahi tamamlanmadan sözleşme bedeline ulaşılması, bu nedenle işin tasfiye sürecine girmesi, proje maliyetlerinin artması ve yapım işinin önemli ölçüde gecikmesine dikkat çeken Sayıştay, projeyi hazırlayan bakanlık birimleri hakkında idari ve hukuki soruşturma istedi.

Polatlı – Afyonkarahisar kesimi yapım işinde, Ağustos 2014 tarihi itibarıyla, iş programına' göre ihale bedelinin yüzde 47'si oranında iş yapılması gerekirken, ancak yüzde 10'u bitirebildi.

KAMULAŞTIRMA KARŞITI 21 BİN DAVA AÇILDI
Demiryolu yatırımları ve lojistik merkezler için yürütülen kamulaştırma çalışmaları ile ilgili TCDD ile malikler arasında çıkan ihtilaflar nedeniyle açılan tespit davalarının sayısı 21 bine yaklaştı. Sayıştay raporda, bu durumun pahalı kamulaştırmalara, mahkeme masraflarına, yargının meşguliyetine, iş ve emek kaybına yol açtığına dikkat çekerek maliklerle uzlaşmak için tüm imkanların kullanılmasını istedi.

40 HAVALİMANI KAR ETMİYOR
Sayıştay'ın Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü için hazırladığı 2013 denetim raporunda, işletilmekte olan toplam 47 havalimanından sadece 7'sinin kâr elde ettiği belirtildi. 2013 yılında trafiğin yoğun olduğu havalimanlarında uçuş başına üretim giderleri düşerken, kullanılmayan havalimanları ise ekonomik yük oluşturdu.
En pahalı uçuş başına sefer maliyetinin 230.9 bin TL ile Sinop havalimanına ait olduğu, bunu 60.8 bin TL ile Gökçeada, 15.8 bin TL ile Balıkesir Merkez, 15.5 bin TL ile Çanakkale ve 12.9 Bin TL ile de Kastamonu havalimanlarının izlediği görüldü.

ÖNLEM ALINMASI GEREKİYOR
Sayıştay denetçileri, havalimanlarının inşasında ulaşım planlamalarına dikkat edilmediğine dikkat çekerek "Maliyetlerin düşürülmesine ilişkin önlemlerin yanı sıra havalimanları arasında bölgesel ve gelişmişlik ölçütleri içinde bir dengenin sağlanması ve/veya uçuş başına yüksek maliyetli havalimanlarının işletilmesinde, mümkün olduğu kadar gider azaltıcı tedbirlerin alınması uygun olacak" dedi.


Kaynak: Haberler.com / Sözcü.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
 

Etiketler
bÜyÜk, dev, devlet, kurumu, tcddde, zarar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Boğaz'da gemi arızalandı, kablolara büyük zarar verdi AngeL Haber Arşivi 0 28 Ekim 2013 17:10
Türk Dil Kurumu + Atatürk’ün Türk Dil Kurumu Neler Yaptı?. Sevda Atatürk Köşesi 2 07 Aralık 2010 01:49
Dünyanın en büyük aracı kurumu doğuyor Cemalizim Haber Arşivi 0 15 Eylül 2008 17:42