IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Ağustos 2014, 20:26   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Merkel: Dinleme konusunda bilgiyi gerekirse parlamentoya veririz




Almanya Başbakanı Angela Merkel, NATO müttefiki Türkiye'nin uzun yıllar Alman istihbaratı tarafından dinlenildiği iddialarıyla ilgili soruya cevap vermedi.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, NATO müttefiki Türkiye'nin uzun yıllar Alman istihbaratı tarafından dinlenildiği iddialarıyla ilgili soruya cevap vermedi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Letonya ziyareti sırasında başkent Riga'da yaptığı açıklamada, ABD'nin dinleme faaliyetlerine atıfta bulundu ancak Alman Dış İstihbarat Servisi BND'nin Türkiye'yi dinlediği tartışmalarına ilişkin açıklama yapmadı.
Merkel, gerekirse bu konudaki bilginin Alman Parlamentosu'nda istihbarat kuruluşunu denetleyen komisyona verileceğini söyledi. Alman haber ajansı dpa'ya göre Letonya'da konuyla ilgili sorulara cevap veren Merkel, daha önce yaptığı 'dostlar arasında casusuluk olmaz' açıklamasıyla da ABD'yi kast ettiğini dile getirdi.
Der Spiegel: Alman istihbaratı Türkiye’yi dinledi
Alman haftalık haber dergisi Der Spiegel, Alman istihbaratının 2009 yılından itibaren Türkiye’yi istihbarat hedefi olarak takip ettiğini yazdı.
Türkiye'den gelen ilk tepkiler
Türkiye’yi dinlediği iddialarını Türk siyasiler, ve uzmanlar, "müttefik ülkeler arasında yaşanmaması gereken güven zedeleyici olay" olarak nitelendirdi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Almanya ile Türkiye arasında karşılıklı güvene dayanan tarihsel bir ilişki olduğuna dikkati çekerek, "Bu olay, karşılıklı güveni büyük ölçüde zedeleyici bir hadise. Bu hadise ortaya çıktığı andan itibaren bunun telafisi için mutlaka bir açıklama gerekiyor" dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise iddiaların kaynağı olan Der Spiegel dergisi odaklı yaptığı açıklamada, "Der Spiegel Dergisi, Türkiye ile ilgili hayırlı rüya görmeyen bir dergidir. Özellikle AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan’la ilgili çok haksız haberler yapmış olan bir dergidir. O nedenle onun bu haberini ihtiyatla karşılamak gerekir. Ancak üzerine de ciddiyetle gitmek gerektiği kanaatindeyim" şeklinde konuşmuştu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da iddialarla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la da görüş alışverişinde bulunduklarını ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşeceğini bildirmiş, "Eğer bu iddialar gerçek değilse, onunla ilgili adımlar atılmalı ve basındaki ifadeler açıklığa kavuşturulmalıdır. Eğer bu iddialarda herhangi bir gerçeklik payı var ise de bu konularda bize en tutarlı izahat verilmesi zarureti vardır" açıklamasını yapmıştı.
Uluslararası politikada dikkat edilmesi gereken bazı temel ilkeler bulunduğunu hatırlatan Davutoğlu, iddiaların doğru olması halinde bu açıdan da kabul edilemeyeceğine ve mazur görülemeyeceğine dikkati çekmişti.
"Pacta Sunt Servanda’ya aykırı"
Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mesut Hakkı Caşın da Almanya gibi tarihi açıdan dost bir ülkede bu tür habersiz istihbari dinleme faaliyetlerinin, sonuçları ne olursa olsun Türk kamuoyu ve halkı tarafından dostça karşılanacak bir tutum olmadığını belirtti. "Bu durum öncelikle uluslararası hukukta ahde vefa ilkesi dediğimiz ’Pacta Sunt Servanda’ya aykırıdır" diyen Çaşın, NATO içerisinde Almanya’nın ABD’den sonra Türkiye’nin siyasi tarihi içerisinde son derece önemli bir pozisyonda olduğuna dikkati çekti.
Prof. Dr. Caşın, "Almanya devletinin Türkiye’den özür dilemesini istiyorum ve böyle bir olayın bir kere daha tekerrür etmemesi için gerekli tedbirleri alması gerektiğini düşünüyorum" dedi.
İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Selman Öğüt ise Almanya’nın casusluk faaliyetlerinin, uluslararası hukukta genel olarak ne yasaklayan ne de onaylayan bir düzlemde olduğunu belirterek, "Ancak bu şekilde Almanya, TCK hükümleri yanında, hem NATO Antlaşması’nı hem de Dostane İlişkiler Bildirisi’ni çiğnemiş oldu" dedi. Uluslararası hukukta casusluk konusunda bir düzenleme boşluğu olduğunu ve bunun genel olarak kabul gördüğünü belirten Öğüt, "Ancak her ülkenin siyasal ve ülkesel bütünlüğü açısından casusluğu bir uluslararası hukuk ihlali olarak görme hakkı var. Bunun uygulamada çok örneği var. Yakın bir örnek verirsek 24 Eylül 2013 te Brezilya Başkanı, NSA için ’uluslararası hukuku ihlal ediyor’ demişti. Velhasıl biz de diyebiliriz" değerlendirmesini yaptı.

__________________
Hep söylüyoruz namaz 5 vakit, ahlak ise 24 saat farzdır.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
 

Etiketler
bilgiyi, dinleme, gerekirse, konusunda, merkel, parlamentoya, veririz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
AB Üyesi 9 Ülke Avro'yu Parlamentoya Soracak System Haber Arşivi 0 11 Aralık 2011 16:39
Türbana taviz veririz System Haber Arşivi 0 08 Eylül 2010 15:45