IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Mart 2014, 11:53   #1
Deep
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye'de balta girmemiş orman!




Samsun'da dünya literatürüne girmiş orman!..

Yeşilırmak Deltası'nın getirdiği alüvyonlarla oluşan ve içinde endemik bitki türlerini barındırması sebebiyle "tabiat koruma alanı" ilan edilen Hacı Osman Ormanı'nın ağaç varlığından bugüne kadar eksilme olmadığı bildirildi.

Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Emin Karaman, Tekkeköy ilçesi sınırlarındaki Hacı Osman Ormanı'nın, flora açısından Türkiye'nin önemli "su basar" ormanlarından birisi olduğunu söyledi.

Ormanın, yok olma tehlikesi bulunan ağaç türlerini barındırdığını belirten Karaman, şöyle devam etti:

"Bu nedenle dünya literatürüne girmiştir. Avrupa çapında çok sınırlı bir yayılışa sahip ve hızla ortadan kalkma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan eşsiz bir alüvyol orman ekosistemidir. Dişbudak, meşe, dişbudak yapraklı kanatlı ceviz, kayacık, kayacıklar, doğu gürgeni, akçaağaç gibi önemli bitki türlerini barındırmakta. Beslenme imkanlarının çok elverişli olması nedeniyle pek çok hayvan türünün barınmasına da imkan sağlamakta. Köstebek, kaplumbağa ve gri balıkçıl gibi türler bulunmakta. Bu özelliklerin korunması amacıyla sahanın 86 hektarlık bölümü 1987 yılında 'tabiat koruma alanı' olarak ayrılmıştır."

Orman sadece bilim ve eğitime açık

Ormanın bilim ve eğitim alanında hizmet verdiğine işaret eden Karaman, "Okullardan ve üniversitelerden ziyaretçilerimizi bekliyoruz. Hacı Osman Ormanı, Türkiye'de balta girmemiş ender ormanlardan biridir. Avcılara ve kontrolsüz saha girişlerine kapalıdır ve mutlak kontrol altındadır. 12 tür ağaç, 30 tür çalı ve 68 tür de ot tespit edilmiştir. Flora açısından halen tespit çalışması
bitmemiştir" ifadelerini kullandı.

Üniversiteleri flora ve fauna açısından tespit yapmak üzere ormana davet eden Karaman, "Taban suyunun yüzeye çıkarak belli müddet kaldığı alanlarda bulunan dişbudak ağaçların gövdenin toprak seviyesine yakın kısımlarında payanda oluşması gözlenmiştir. Yine bazı dişbudak ve kızılağaç bireylerinde havai kök oluşumu söz konusudur. Diğer su basar ormanlardan farklı olarak dişbudak yapraklı kanatlı ceviz mevcuttur" dedi.

"Ağaçlara plastik bantlar yapıştırarak yolumuzu buluyoruz"

Ormanda saha koruma görevlisi olarak çalışan İsmail Kurnaz ise 5 yıldır Hacı Osman Ormanı'nda görevli olduğunu belirterek, "Ormanda zaman zaman gezintiye çıkıyoruz. Ormana balta vurulmadığı için bitki örtüsü çok benzer, bu nedenle kayboluyoruz. Ağaçlara plastik bantlar yapıştırarak yolumuzu buluyoruz. Birkaç sefer kayboldum, çözümü ağaçlara bant bağlamakta buldum" diye konuştu.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
 

Etiketler
balta, girmemiş, orman, türkiyede


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkiyenin yarısı hayatında hiç internete girmemiş! Deep İnternet Dünyasından Haberler 0 14 Aralık 2011 23:06
Hayatıma hiç girmemiş İnsan'a .. SweetLand Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 14 Eylül 2008 21:03
Muğla'da 5 orman mühendisi ve 10'dan fazla orman işçisi alevler arasında Angel Haber Arşivi 0 25 Ağustos 2008 15:44
Erdemli'de orman yangını: 5 hektar orman yandı Cemalizim Haber Arşivi 0 22 Ağustos 2008 22:46