Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Rusya ile ABD arasında evlatlık krizi
Kimsesiz Rus çocukların ABD vatandaşlarına evlatlık verilmesi yasaklandı. Karar, ‘gözden ırak olsunlar’ anlayışıyla adeta bakımevlerine hapsedilen on binlerce çocuğun bir aileye kavuşma umudunu yok ediyor.
Saatlerce kimse onlarla ilgilenmiyor. Oysa St. Petersburg’daki engelliler bakımevi iyi bir çocuk yurdu olarak bilinir. Bakıcılar ellerinden geleni yapıyor. Alman Johanna Lorenz gibi gönüllüler de onlara yardımcı oluyor.
Lorenz, elinden gelse daha fazlasını yapacağını söylüyor. Johanna Lorenz, “Kendisiyle biraz daha fazla meşgul olunan çocuk daha uyanık oluyor ve çevresine daha fazla ilgi duyuyor” diyor.
St. Petersburg’daki bakımevi Sovyetler Birliği döneminde açılmış. Burada 400 çocuk barınıyor.
Natalya Kinyaseva on yıldır Alman gönüllülerin buradaki çalışmalarını organize ediyor.
'Engelli eşdeğer insan değil'
Almanların çocuklarla daha iyi ilgilendiğini belirten Natalya, “Rusya henüz engellinin eşdeğerli insan olarak kabul edildiği duruma gelmedi. Onlara bakılmasını çok görenler bile var. ‘Bu kadar zahmet niye?, gözden ırak olsunlar, yeter’ diyenler de çıkıyor” diyor.
Moskova yakınlarındaki bir bakımevi. Küçük Vitali’de down sendromu var. Annesi doğumdan hemen sonra onu bakımevine bırakmış. Amerikalı Moyers çifti onu evlat edinmek istiyor.
Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerikalılara evlatlık verilmesini yasakladı. Rus evlatlıklara orada kötü muamele edildiği gerekçesiyle. Moyer’lerin son umudu Valeri Panyuşkin. Panyuşkin yıllardır engelli çocuklar için mücadele veriyor.
Jenny Moyer, “Çocuklara yardım etmek istiyoruz. Bu Rus çocuğunu seviyor, onun için en iyisini istiyoruz. Umarım onlar da bunu istiyordur. O zaman onu öksüzler yurduna gönderemezler” diyor.
Vitali Amerika’ya gidebilirse, üç çocuklu Moyerler’in ailesine katılacak. Rus ailelerin Vitali gibilerini evlat edinmesine ender rastlanıyor.
Önce bakımevi, sonra tımarhane
Çocuk hakları aktivisti Valeri Panyuşkin, “Bu çocuklar reşit olana kadar bakımevlerinde kalıyorlar. Sonra da doğrudan yetişkinlerin kaldığı sinir hastalıkları kliniğini, yani tımarhaneyi boyluyorlar” diye konuşuyor.
Svetlana Brodovikova buradan kurtulmayı başarabilen ender kimsesizlerden. Rus bakımevlerinden yakayı kurtarmak her engelliye nasip olmuyor. Hayat hikayesinin devlet televizyonunda anlatılmasının nedeni de bu olsa gerek.
Yedi yaşındayken, alkolik annesini kaybetmiş. Svetlana derslerinde başarılı olamadığı için önce zeka engelliler yurduna, daha sonra da psikiyatriye kapatılmış.
Svetlana, “Buraya geldiğimde, kendimi akıl hastanesine düşmüş sandım. O yüzden de hep kaçtım. Buraya dönmektense ormanda saklanmayı bile düşündüm” diyor.
600 bini aşkın öksüz
Rusya’daki 600 bini aşkın öksüzün gelecek için neredeyse hiçbir şansı yok. Çoğu sokakta yaşıyor ve kötü yola düşüyor. Bu nedenle evlat edinme yasağı Rusya’da da tartışmalı.
Kremlin korunmasız çocukları ABD ile arasındaki çekişmeye alet etmekle suçlanıyor. Kremlin’in çocuk politikaları görevlisi Pavel Astahov suçlamaları yalanlıyor. Yasanın çocukların ve gelecek nesillerin iyiliği için çıkarıldığını söylüyor.
Astahov, “Bence bu tedbirin çoktan alınmış olması gerekirdi. Biz Ruslar böyleyizdir: İlerleyebilmek için arkamızdaki köprüleri atmamız gerekir” diyor.
Bazı Amerikalı aileler evlat edinme yasağını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımaya hazırlanıyorlar. Bunu evlat edinmeyi istedikleri çocuklar için yapıyorlar. Aynı zamanda St. Petersburg’daki çocukları aile şefkatiyle yetişme imkânına kavuşturmak için de.