IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Şubat 2012, 20:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ruşen Çakır'dan Erdoğan ve Gülen analizi




Ruşen Çakır, Erdoğan ve Fethullah Gülen ilişkisini kaleme aldığı yazısında bir çok önemli noktaya işaret ediyor


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Son günlerde Türkiye gündemini meşgul eden MİT yargı krizinde iktidar ile cemaatin arasının açıldığı iddia ediliyor. Her iki tarafı da iyi analiz eden isimlerden biri olan Vatan Gazetesi yazarı Ruşen Çakır, Başbakan Erdoğan ile Fethullah Gülen arasındaki ilişkiyi kaleme aldı. Çakır, yazısında Erdoğan ile Gülen arasında derin bir rekabetin olduğunu ileri sürdü.
İşte Ruşen Çakır'ın o yazısı;
BAŞLARKEN...

Bu dizide MİT krizini daha iyi anlamakta yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bazı bilgi ve yorumları üç gün boyunca okurlara sunmak istiyoruz. Dizimizin başlığına Recep Tayyip Erdoğan ile Fethullah Gülen'i çıkarmış olmamız tabii ki bu iki şahsiyet arasındaki kişisel ilişkileri masaya yatıracağımız anlamına gelmiyor. Zaten bu ikilinin yanyana olduğu bir fotoğraf bile bulmak zor. Buna karşılık her ikisinin liderliğini yaptıkları hareketler (her ne kadar biri esas olarak siyasal, diğeri esas olarak toplumsal olsa da) özellikle son 5 yılda sık sık yan yana geldi, birlikte hareket etti ve Türkiye'yi birlikte dönüştürdü. Fakat bir süredir bu ittifakın çatırdamakta olduğuna dair söylenti ve iddialar güç kazanmaya başladı ve MİT kriziyle birlikte bu konu tüm ülkemin gündeminin merkezine yerleşti. Başlığında da anlaşılacağı gibi bu dizide önce "dün"e bakacak, bu amaçla 1970, 80 ve 90'lı yılları hatırlayacağız. "Bugün" bölümündeyse, özellikle 2007 seçimleriyle birlikte ortaya çıkan ittifakın MİT krizine kadarki serüvenini tartışacağız. Sonuncu "yarın" bölümünde de MİT krizinin ve buna bağlı olarak Erdoğan ve Gülen hareketleri arasındaki ilişkilerin geleceği hakkında bazı değerlendirmeler yapmak istiyoruz.
EN BÜYÜK YOL AYRIMI

28 Şubat sürecinde yaşandı, 10 yıl sonra da TSK yüzünden birleşti... Erdoğan liderliğindeki AKP ile Gülen'in öncülüğündeki hareket Türkiye'ye damga vuracak bir işbirliğini hayata geçirdi. Temelleri AKP'nin iktidara gelmesiyle atılmış olan ama 27 Nisan 2007 muhtırasının tetiklemesiyle netlik kazanan bu ittifakın öyküsünü birkaç gün masaya yatıracağız...
ERBAKAN İLE GÜLEN İLİŞKİSİ

Fethullah Gülen Recep Tayyip Erdoğan'dan 11 yaş büyük. Gülen 1960 sonları ve 1970 başlarında İzmir'i merkez alarak Nurculuk kökenli yeni bir İslami hareketin temellerini atarken Erdoğan bir İmam Hatip Lisesi öğrencisi olarak Necmettin Erbakan'ın liderliğindeki Milli Görüş hareketiyle irtibatlıydı. Dolayısıyla Gülen ile Erdoğan arasındaki ilişkiyi anlamak için öncelikle erbakan ile Gülen arasındaki ilişkiyi irdelemek lazım.
Öncelikle Erbakan'ın siyasete hep sıcak bakmış olan Nakşibendilikten, Gülen'in de siyasete mesafeli olmaya çalışmış Nurculuktan geliyor olmalarını akılda tutalım. Öyle ki Gülen'in Nurcu hareketin gövdesinden kopmasında, bu hareketin Adalet Partisi'nin peşinde aşırı politize olması hayli etkili olmuştur. Hatta sırf bu nedenle Gülen ve onu izleyen gençlerin ilk yıllarda AP yerine Erbakan'ın liderliğindeki Milli Nizam Partisi-Milli Selamet Partisi'ne daha fazla sempati duymuş oldukları söylenir. Fakat bu durum çok belirleyici olmadı, zaten uzun da sürmedi. 1970'lerin ortasından itibaren Gülen hem kendisini, hem takipçilerini siyasetten tamamen koparıp başta eğitim olmak üzere toplumsal alanlarda hummalı bir kurumsallaşmaya yöneldi.
GÜLEN, ERBAKAN'IN ALTERNATİFİ

Bu faaliyetler kısa sürede meyvesini vermeye başlayınca Gülen ve cemaati İslami kesim içinde hızla ünlendi; kimi zaman ilgi ve merak, kimi zaman da endişe ve kuşku konusu oldu. Örneğin İran devrimiyle özellikle gençlerde yaşanan radikalleşme geleneksel İslami yapıları da bir şekilde etkisi altına almaya başladığında, bu gelişmenin önüne çıkan engellerden biri de Gülen cemaati oldu. Gülen'in "devrimci İslam"a karşı iç ve dış odaklar tarafından kayırıldığı yolundaki sayısız komplo teorisinin herhangi bir değeri bulunmuyor. Buna karşılık Gülen'in nerdeyse yoktan var ettiği hareket, içinden çıktığı geleneksel Nurculuk'tan ziyade Milli Görüş'ün, Gülen'in kendisi de bir nevi Erbakan'ın alternatifi olarak öne çıktı, en azından böyle bir algı oluştu.
GÜLEN HAREKETİ CAN SİMİDİ OLDU

Bir süre İslamcıların iç meselesi muamelesi gören ve fazla merak uyandırmayan bu (en hafif deyimiyle) "rekabet", 1994 yerel seçimlerinde Refah Partisi'nin (RP) elde ettiği zaferle birlikte tüm Türkiye'nin ilgisini çekmeye başladı. Şöyle ki RP'nin siyasi yükselişine neredeyse paralel olarak Gülen hareketi de toplumsal, ekonomik ve kültürel alanlardaki "sessiz ve derinden" gelişimini belli bir noktaya getirmişti ve artık aleni bir şekilde kamuoyunun karşısına çıkmaya hazırdı. Sonuçta RP'nin siyasi yükselişini durdurma karşısında giderek daha da çaresizleşen iç ve dış odakların büyük bölümü Gülen hareketine, bir nevi "can simidi"ymiş gibi sarıldı. Gülen'i RP ve Erbakan'ın temsil ettiğini düşündükleri "radikal İslamcılık"ın bir tür "panzehiri" olarak gördüler ve onun "ılımlı" yorumlarının egemen olması için ellerinden geleni yaptılar.
Böylesi bir atmosferde Gülen'in fahri başkanı olduğu Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın peşpeşe gelen faaliyetlerine medya, iş, sanat, kültür dünyasından birbirinden ilginç isimler katılırken diğer İslami çevrelerin bir bölümü bunları belli bir mesafeden ve kuşkuyla izlemeyi tercih etti. Gülen'in diğer dinlerle başlattığı ve Papa ziyaretiyle taçlanan diyalog faaliyetleriyse genel İslami camiada tam bir kırılma yarattı.
ERBAKAN İLE GÜLEN BİRARAYA GELMEDİ

Cemaat kendini ısrarla "siyasetler üstü" olarak tarif ediyor ve yurtiçi ve dışındaki okullarını öne çıkarıyordu ancak Gülen'in kendisi Bülent Ecevit, Tansu Çiller, Alparslan Türkeş gibi dönemin önde gelen siyasetçilerle düzenli görüşmekten geri kalmıyordu, fakat erbakan ile hiç biraraya gelmedi.
Ama en büyük yol ayrımının 28 Şubat sürecinde yaşandığı açıktır. TSK'nin post-modern darbesini olabildiğince az zararla atlatmak isteyen Gülen, ilk darbeyi yiyen RP ve bazı İslami oluşumlarla dayanışma içine girmek yerine kendisinin onlardan tamamen farklı olduğunu vurgulamayı (daha doğrusu vurgulamaya çalışmayı) tercih etti ancak sonunda sıra kendisine ve hareketine de geldi. Hatta yıllar sonra dönüp bakıldığında 28 Şubatçıların RP kadar, hatta belki de RP'den daha fazla Gülen cemaatini kendilerine düşman belledikleri, belki de bu yüzden onu sona saklamış oldukları anlaşılıyor.
28 Şubat süreci zaten birbirlerine fazla güvenmeyen Milli Görüş ile Gülen hareketlerinin aralarının daha da açılmasına neden oldu. Fakat yaklaşık 10 yıl sonra, yine TSK yüzünden yollar birleşti; Milli Görüş gömleğini çıkartmış olduğunu söyleyen Tayyip Erdoğan liderliğindeki AKP ile Gülen'in öncülüğündeki hareket Türkiye'ye damga vuracak bir işbirliğini hayata geçirdi.
- Temelleri AKP'nin iktidara gelmesiyle atılmış olan ama 27 Nisan 2007 muhtırasının tetiklemesiyle netlik kazanan bu ittifakın öyküsünü yarın ele alacağız.

__________________
Küçükken bir yerim ağrıdığında - Öpeyim de geçsin. derdin. Yüreğim ağrıyor ANNE. Öpte geçsin.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
 

Etiketler
analizi, çakırdan, ruşen


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gülen'den Erdoğan’a 100 bin TL'lik dava AngeL Haber Arşivi 0 03 Şubat 2014 22:27
Ruşen Çakır Gülen'e sitem etti PassioN Haber Arşivi 0 15 Nisan 2012 20:09
Economist'in Erdoğan ve Gülen analizi PassioN Haber Arşivi 0 24 Şubat 2012 20:05
Ruşen Çakır'ın Erdoğan ve Gülen üzerine son analizi PassioN Haber Arşivi 0 21 Şubat 2012 21:43