IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Ocak 2012, 11:27   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
33 Suçtan 397 Yıl Hapis





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne düzenlenen yolsuzluk operasyonuyla ilgili olarak özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Birol Çengil tarafından hazırlanan iddianame, İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Yaklaşık 400 sayfalık iddianamede Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun karıştığı iddia edilen 33 suçla ilgili 397 yıla kadar hapis cezası talep edildiği öğrenildi.

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun (CMK) 250'nci ve 252'nci maddelerinden açılan davada Başkan Kocaoğlu suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme, birçok ihaleye fesat karıştırma, birçok ihalede edimin ifasına fesat karıştırma, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, görevi kötüye kullanma, İmar Kanunu'na muhalefet, suçu ve suçluyu gizlemekle suçlanıyor.

İddianamede ayrıca Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Ersu Hızır ve tutuklu Genel Sekreter Pervin Şenel Genç'in örgüt yöneticisi olarak belirtildiği ileri sürülüyor.

NASIL YARGILANACAK?

Aziz Kocaoğlu'nun yargılandığı CMK 250'nci madde suçun niteliğini, 252'nci madde ise söz konusu suçun nasıl yargılanacağını bildiriyor.

CMK 250'nci madde, haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde cebir ve tehdit uygulanarak işlenen suçlar veya suçtan kaynaklanan malvarlığı değerini aklama suçlarını kapsıyor. Aynı madde içerisinde bulunan 1'nci fıkranın c bendinde, "belirtilen suçları işleyenler sıfat ve memuriyetleri ne olursa olsun bu Kanunla görevlendirilmiş ağır ceza mahkemelerinde yargılanır." diyor.

Yargılamanın şeklini anlatan CMK 252'nci madde ise şu şekilde:

1) 250 nci Madde kapsamına giren suçlarla ilgili davalara ait duruşmalarda aşağıdaki hükümler uygulanır:

a) Bu suçlar acele işlerden sayılır ve bunlarla ilgili davalara adlî tatilde de bakılır.

b) Sanık sayısının çok fazla olması durumunda, sanıkların bir kısmının duruşmanın bazı oturumları ile ilgileri bulunmuyor ise duruşmanın bu oturumlarının, yokluklarında yapılmasına mahkemece karar verilebilir. Ancak, bu sanıkların yokluklarında yapılan oturumlarda kendilerini etkileyen bir hâl ortaya çıktığı takdirde buna ilişkin söz ve işlerin esaslı noktaları sonraki oturumlarda kendilerine bildirilir.

c) Mahkeme, güvenliğin sağlanması bakımından duruşmanın başka bir yerde yapılmasına karar verebilir.

d) Bu davalarda esas hakkındaki iddiasını bildirmek için Cumhuriyet savcısına, katılan veya vekiline; iddialara karşı savunmasını yapmak için sanık veya müdafiine makul bir süre verilir. Bu süre, savunma hakkının sınırlanması anlamına geleceği durumlarda re'sen uzatılabilir.

e) Mahkeme, duruşmanın düzen ve disiplinini bozan sözlü veya yazılı beyan ve davranışlar ile mahkemeye, mahkeme başkanı veya üyelerden herhangi birine, Cumhuriyet savcısına, müdafie, tutanak kâtibine yahut görevlilere tahkir veya hakaret oluşturan söz ve davranışlar hakkında yayım yasağı koyabilir.

f) Mahkeme başkanı, duruşmanın düzenini bozan sanığı veya müdafii o günkü oturumun tamamına çıkmamak üzere, duruşma salonundan çıkartır. Bunların, sonra gelen oturumda da duruşmayı önemli ölçüde aksatacak davranışlara devam edecekleri anlaşılırsa ve hazır bulunmaları gerekli görülmezse, yokluklarında duruşmaya devam olunmasına mahkemece karar verilebilir. Bu karar, esasa ilişkin iddia ve savunmanın yapılmasına engel olacak biçimde uygulanamaz ve sanığın kendisini başka bir müdafi ile temsil ettirmesine izin verilir. Duruşma salonundan çıkartılan sanık veya müdafiin bundan sonraki oturumlarda da duruşmanın düzenini bozmakta ısrar etmeleri hâlinde, bir daha aynı dava ile ilgili oturumların tamamına veya bir kısmına katılmamalarına da karar verilebilir. Bu hüküm müdafi hakkında uygulandığı takdirde, durum ilgili baroya bildirilir. Bu halde de sanığın kendisini başka bir müdafi ile temsil ettirmesi için uygun bir süre verilir. Oturumların bir kısmına ya da tamamına katılmamasına karar verilen müdafi Avukatlık Kanununun 41 inci Maddesinin ikinci fıkrası gereğince tayin edilmiş ise durum, kendisini tayin eden mercie de bildirilir. Duruşma salonundan çıkartılan sanık veya müdafii tekrar duruşmaya alındıklarında, yokluklarında yapılan iş ve işlemlerin esaslı noktaları kendilerine bildirilir. Sanık ya da müdafii dilerse yokluklarındaki tutanak örnekleri de kendilerine verilir. Duruşma salonundan çıkartılan veya oturumlara katılmamalarına karar verilen sanık veya müdafiler mahkemenin tayin edeceği süre içerisinde yazılı savunma verebilirler.

g) Bu Kanunun 6 ncı Maddesi, 250 nci Madde kapsamına giren suçlara bakan ağır ceza mahkemeleri hakkında uygulanmaz.

h) Kendisine veya onun namına tebligat yapılacak kimselere tebligat yapılmaması hâllerinde, işin ivediliğine göre basın veya diğer kitle iletişim araçlarıyla tebligat yapılabilir.

(2) 250 nci Maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde öngörülen suçlar bakımından, Kanunda öngörülen tutuklama süresi iki kat olarak uygulanır.

__________________
Exy..
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
 

Etiketler
397, hapis, suctan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
ABD’de işlemediği suçtan 43 yıl hapis yatan mahkum serbest bırakıldı CyBeR Dünyadan Haberler 2 25 Kasım 2021 01:48
17 ayrı suçtan aranan ve 17 yıl hapis cezası olan kişi korsan takside yakalandı CyBeR Güncel ve Son Dakika Haberler 0 21 Kasım 2021 19:44
Yaşı 13 ama 140 suçtan kaydı var! NurSima Güncel ve Son Dakika Haberler 0 06 Mayıs 2021 14:09
Kaçırılan 8 Askere 6 suçtan dava.. Lee Haber Arşivi 1 04 Ocak 2008 19:09