IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Ocak 2012, 11:56   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kentsel dönüşümün yol haritası




Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kentsel Dönüşüm Yasası’nın ocakta Meclis’te olacağını açıkladı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

İstanbul’da dönüşüm kapsamına alınacak bölgeler arasında, Avcılar, Esenler, Güngören, Bahçelievler, Bakırköy, Bayrampaşa, Zeytinburnu, Kağıthane, Bağcılar, Sultangazi, Ataşehir’in bir kısmı, Kartal, Pendik, Tuzla, Maltepe, Ümraniye ve Sarıyer’in bir bölümü de yer alıyor.
TASARI HAZIR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, milyonlarca insanı doğrudan ilgilendiren Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı’nın hazır olduğunu belirterek, Yasa’nın ocakta Meclis’te onaylanmasını beklediğini kaydetti.

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da gazetecilerle biraraya gelen Erdoğan Bayraktar, Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı ve kentsel dönüşümde izleyecekleri yol haritası hakkında bilgi verdi. Bayraktar, kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasa’sı olarak adlandırılan düzenlemenin Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı olduğunu açıkladı.
Riskli alanlar saptanacak

Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı’nın ana omurgasını, depreme dayanıksız, içinde oturulamayacak durumda olan, riskli binaların tespit edilerek, yıkılması oluşturuyor. Öncelikli olarak, Almanya’dan getirilecek röntgen cihazlarıyla binaların röntgeni çekilecek. Uzmanlar tarafından oluşturulacak ekipler tarafından bu binaların risk analizi yapılacak. Ortaya çıkan veriler çerçevesinde Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alanlar belirlenecek, riskli alanlar dışında kalan bölgelerde ise belediyeler riskli binaları tespit edebilecek.
Anlaşma esas alınıyor

Riskli alanlar ve binaların tespitinin ardından, yıkımlar başlayacak. Yasa tasarısına göre yıkım kararlarına itiraz edilemeyecek, ancak sadece yıkım bedeli, kamulaştırma bedeli gibi noktalar yargıya taşınabilecek. Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm amacıyla hazırlananyasa tasarısıyla riskli binaların yıkımının vatandaşın inisiyatifine bırakmayacaklarının altını ısrarla çiziyor. Yasa tasarısına göre; vatandaşa riski binasını yıkması için 3 ay gibi belirli bir süre verilecek. Bu sürede inanın yıkılmaması halinde, 1 ay içinde binanın yıkılması için ikinci bir yazılı tebligat yapılacak. Bu sürede de bina yıkılmamışsa, yasa gereği yıkımı devlet gerçekleştirecek. Bayraktar, yıkım sürecinin valiliklerin yetkisiyle gerçekleşeceğini, yıkımların ise belediyeler ve TOKİ eliyle yapılacağını açıkladı.
2/3 çoğunluk karar verecek

Bayraktar, riskli yapıların yıkılmasının ardından, gayrimenkul üzerindeki kat irtifakının sona erdiğini belirterek, kat irtifakı olan tapuların hisseli arsa tapusuna dönüştüğünü kaydetti. Üzerindeki riskili yapı yıkılmış olan arsa hissedarları, aralarında anlaşmaları halinde, isterlerse arsayı satabilecek ya kat karşılığı vererek ya da kendisi yeni bir yapı yapabilecek. Hissedarların anlaşma sağlayamamaları durumunda ise nitelikli çoğunluğun anlaşması esas alınacak. Örneğin, bir bölgede 100 dönümlük alanda hisse sahiplerinin 2/3’ten fazlasının anlaşma sağlaması halinde, anlaşmayı kabul etmeyenlerin hisseleri SPK tarafından lisanslı değerleme uzmanlarınca belirlenen değer üzerinde açık artırma ile diğer hissedarla satılacak. Satılmadığı durumunda ise rayiç bedel üerinden söz konusu hisseler Hazine adına tescil edilecek. Hissedarlar 2/3 çoğunluk sağlayarak karar alamadığı taktirde ise Bakanlık ya da TOKİ kamulaştırma veya acil kamulaştırma yapabilecek.
Parseller birleştirilip planlar yapılacak


Bayraktar, amaçlarının sadece riskli binaların dönüştürülmesi değil sağlıklı kentleşmenin gerçekleştirilmesi olduğunu ifade etti. Riskli alanlarda kanun kapsamında yapılacak her türlü işin ve işlemin Bakanlık ve TOKİ işbirliğinde yapılacağını kaydeden Bayraktar, “Kanun’un bir özelliği de parsellerin hamur gibi yoğrulması olacak. Bölgede yeni yollar, yeni meydanlar yeni kentsel tasarım yapılacak” dedi.
İstanbu’da riskli alan ilan edilecek bölgeler arasında Avcılar Esenler, Güngören, Bahçelievler, Bakırköy, Bayrampaşa, Zeytinburnu, Kağıthane, Bağcılar, Sultangazi, Ataşehir’in bir kısmı, Kartal, Pendik, Tuzla, Maltepe, Ümraniye de bulunuyor.
VATANDAŞ MAĞDUR EDİLMEYECEK

Kentsel dönüşümün halka rağmen ya da devlete rağmen gerçekleştirilemeyeceğine değinen Bayraktar, vatandaş mağdur etmemeyi esas aldıklarını kaydetti.
Bayraktar, “anlaşma sağladığımız bina sahiplerine binalarının bedelini ödeyeceğiz, binası yıkılıp evsiz kalan kiracı ya da gecekondu sahibine de yardım edeceğiz. Gecekonduysa enkaz bedeli, kiracıysa kira yardımı, işyeriyse iş yeri desteği sağlanacak. Anlaşma sağlayamadıklarımız ise kamulaştırma parasını alıp başının çaresine bakacak” diye konuştu.

__________________
Küçükken bir yerim ağrıdığında - Öpeyim de geçsin. derdin. Yüreğim ağrıyor ANNE. Öpte geçsin.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
 

Etiketler
dönüşümün, haritası, kentsel, yol


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Geri Dönüşümün Önemi Tiyatro İle Anlatıldı SpinoZi Tiyatro Haberleri 0 07 Haziran 2024 10:12
İllere göre haftalık vaka haritası açıklandı (8-14 Ocak 2022 Türkiye insidans haritası) CyBeR Sağlık Haberleri 1 25 Ocak 2022 16:26
Kurumlar dijital dönüşümün neresinde? xena Teknoloji Dünyasından Son Haberler 0 23 Haziran 2019 07:20
Geri Dönüşümün Önemi Sanem Çevre ve Geri Dönüşüm 0 27 Kasım 2018 15:50
Milyonluk Manzara: Kentsel Dönüşümün Resimleri Zen Kitap Tanıtımları 0 01 Haziran 2013 13:26