22 Ağustos'ta internet kararacak iddialarına birinci ağızdan yalanlama geldi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, NTV’de yayımlanan “Artı” programında güvenli internet profiline isteyen kullanıcıların tercih edebileceğini abonelerin tamamını kapsamadığını söyledi. Acarer, tercih etmeyen kullanıcıların da takip edilmeyeceğini kaydetti.
BTK Başkanı Acarer, 22 Ağustos’ta internette başlayacak tepkilere neden olan yeni uygulamayla ilgili Banu Güven’in sorularına yanıt verdi.
Tayfun Acarer, şunları söyledi:
“Şu anda yaklaşık 9.5 milyon civarında internet abonesi var. Bunlar şu anda mevcut ya da standart profildeler. 22 Ağustos’tan itibaren şu andakine ilave güvenli internet profili diye bir profil getiriliyor. Abonelerin tümü güvenli internet profilinin içine alınıyor değil. Olayın ikiye ayrılmasında yarar görüyorum. Mevcut ve güvenli internet profili. Mecut profilde olan aboneler istedikleri takdirde güvenli internet profiline geçebilecek, bu tamamen abonenin isteğine bağlıdır.
Şu andakine ilave bir alternatif getiriliyor. Şu andakini kullanabilirsiniz, isterseniz güvenli profile geçebilirsiniz. 4 filtreye ayrılma, 4’ünden 1’ini seçme diye bir şey yok. Uygulama hiç olmasaydı mevcut durum devam edecekti. 22 Ağusos’tan sonra abone güvenlik profiline geçmek istemiyorsa şu andaki aynen devam edecek. Bu tamamen abonenin isteğine bağlı, kendi isterse diğer profile geçecek.
Mevcut profilde (standart) herhangi bir değişiklik olmayacak. Şu anda istemezseniz mevcut konumunuza devam edeceksiniz. 22 Ağustos’tan sonra standart profilde herhangi bir değişiklik yok. Diyelim ki isteğiniz doğrultusunda güvenli profiline geçtiniz. Hafta sonu ya da akşam servis sağlayıcının size verdiği şifreyle şu anki mevcut konumunuza geçebilirsiniz. Güvenli profili seçenler standart profile istediği zaman geçiş yapabilir. Bu geçişler servis sağlayıcıları tarafından ücretsiz sağlanacak.
"BTK O İSİMLERİ TAKİP ETMEYECEK"
Geçenlerin, geçmeyenlerin takibi... K----- görev verilmeden bir görev istenilmesi mümkün olabilir mi? Bizim görevimiz yok ki! Bunu takip edilecek sistemin boyutlarını tahmin edebilir misiniz? Bu Türkiye’deki hiçbir kurumda yok. Nasıl takip etsin ki BTK? BTK yasa koyucu izlenimi nasıl veriyor anlamakta zorlanıyorum. Görev verilmeyen bir kamu kuruluşu bir kuruş harcayamaz, hiçbir organizasyon yapısına giremez. Böyle bir düzenlemede yok, böyle bir çalışma da yok.
Bu konu yeni bir konu değil. Geçen sene üzerinde çalışılan, 20’ye yakın toplantı yapılan, 3 ay önce de kabul edilen bir konudur. Üç aydır bizim web sayfamızda yer alıyor. 2010’da gündeme geldi, ilgili kuruşlar tarafından tartışıldı. Bu karar bir anda alınmadı, en az 8-9 aylık bir çalışma var.
Kurumumuzun kanununda da ‘abonelerine güvenli interneti ücretsiz temin eder’ diye bir yükümlülük var. Bir vatandaş ‘güvenli internet profilini kullanmak istiyorum’ derse bunun ne sakıncası var anlamakta zorlanıyorum. Siz istemeyebilirsiniz, isteyene diyorsun ki ‘isterseniz mevcut profile dönebilirsiniz’.
(DNS ayarları) Şu an neyse aynısı devam edecek. 22 Ağustos’tan sonra mevcut profilde değişim olmayacak. Sadece bir alternatif getiriliyor isteyen aboneler güvenli internet profiline geçebilir, o profile geçen isterse geri dönebilir. Bu konuda yorum yapanlar bizim kararımızı okumadan görüş bildirdi ve negatif bir etki oluşturdu.
Beş sene evvel ‘kayıtdışı telefon’ diye bir şey ortaya atıldı, bu konu aylarca tartışıldı. 20 milyar doların üzerinde bir değer ekonomiye kazandırıldı. Sosyal sorunlarda; yaralanma, ölüm ve gasp gibi konularda yüzde 90’ın üzerinde bir azalma oldu. Numara taşınırlığı da tartışıldı. Getirdiği olanaklar ortada, abonelerin yüzde 40’ı telefon numarasını taşıdı. Şu anda erişimi engellenen sitelerin çocuklar ve müstehcenlik kaynaklı olanların çoğu yurtiçi kaynaklı değil. Yurtiçi olunca bunların birçoğu engellenmiş olacak, bu da standart paketin içinde var.
Türkiye, engellenen siteler konusunda birçok ülkeden çok daha şeffaf. Avrupa’da bir sitenin erişimi engellenmişse sitede sadece bayrak ya da stop diye şey görürsünüz. Türkiye’de bir site engellenmişse neden, ne zaman hangi kanuna göre engellendiği açık açık yazar. Bana göre gerekçenin açık yazılması daha şeffaftır.
Müstehcenlik konusu TİB internet biriminin konusudur. Bunun BTK’yla ilgisi yok. Her ülkenin değişik hassasiyetleri var. Almanya’nın ırkçılık hassasiyeti var. Atatürk’le ilgili suçlar Türkiye’nin hassasiyeti olarak sayılmış. Müstehcenlik konusunda alınan kriterler evrensel kriterlerdir. Bunlar sadece Türkiye’nin sorunu değil, dünyada da benzer sorunlar var.
Bütün bu kurumdaki bu işi 7 kişinin yapması mümkün mü? Kurum 900 kişi, kurul ise 7 kişi. Bunlar değişik birimlerde uzmanlaşmış arkadaşlarımız. Bizim pek çok faaliyet alanımız var. Kaldı ki bu konuyla ilgili bizim İletişim Başkanlığı ve İnternet Daire Başkanlığımız var. Bunlarda da yaklaşık 200’e yakın insan çalışıyor.
Bütün üst kurullarda bu konuyla ilgili önceden çalışmalar yapılır. Pek çok kişinin uzmanların, daire başkanlarının, kurum başkan yardımcılarının katıldığı çalışmalar yapılır ve o çalışmalar olgunlaştıktan sonra kurula getirilir. Şimdi bu konuyla kurulun ilişkisini anlamakta gerçekten zorlanıyorum.
Ben kişisel görüşlerimi bildirmek için değil, konuyla ilgili bilgi vermek için geldim. Güvenli internet profilinden bahsediyorum, 5651 sayılı kanunun detaylarını siz söylüyorsunuz. Bu ayrı bir tartışma konusu. Benim özellikle söylediğim şey güvenli internet profilini seçmek zorunlu değil; isteyen geçer, isteyen şu andaki konumuyla devam eder.”