IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Haziran 2010, 12:38   #1
Dilara
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Avrupa borç krizi ile sallanırken Türkiye'nin yıldızı parlıyor




Avrupa borç krizi ile sallanırken Türkiye'nin yıldızı parlıyor


Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, "Biz şu anda, hem büyüme tarafındaki olumlu beklentilerle hem de bir borç krizi riskimizin olmaması nedeniyle dünyadaki en iyi ekonomilerden bir tanesi olarak görülüyoruz" dedi.

Toğuç, piyasalarda haftaya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen hafta ABD’de özellikle sanayi üretimi ve istihdam datalarının, Avrupa’daki problemlerin, ABD’nin ekonomisi üzerinde olumsuz ağırlıklarının hissedilmesine neden olduğunu belirtti.

Hafta sonuna doğru gelen Çin’in ihracat datasının olumlu olmasının piyasaları yeniden olumlu etkilediğini dile getiren Toğuç, ancak Avrupa Birliği (AB) tarafında risklerin devam ettiğini, özellikle uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in İngiltere’nin bütçe açıklamalarını eleştirmesinin "bir not indirimi olabilir mi" düşüncelerinin, İngiltere ile ilgili kaygıları artırdığını kaydetti.

Toğuç, AB’de bazı ülkelerde yaşanan borç krizinin, İspanya, İtalya, Fransa ve İngiltere’ye de sıçrayabileceğinin düşünülmeye başlandığını anlatarak, o yüzden bu ülkeler ve bu ülke ekonomilerinin takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de, en son açıklanan sanayi üretim rakamlarının da mevsimsellik ve takvim etkisinden arındırıldığında yüzde 1’in altında bir artış gösterdiğini ifade eden Toğuç, şunları söyledi: "Biz şu anda, hem büyüme tarafındaki olumlu beklentilerle hem de bir borç krizi riskimizin olmaması nedeniyle dünyadaki en iyi ekonomilerden bir tanesi olarak görülüyoruz. Ancak Avrupa tarafının riskleri herkesi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu hafta global olarak hem ABD’de, hem Avrupa tarafında sanayi üretim verileri var. Almanya’nın Zew endeksi var yakından takip edilmesi gereken. Avrupa’nın enflasyon dataları açıklanacak. Oradan ciddi bir şey beklememek lazım. ABD’nin işsizlik başvuruları önemli olacak. İki hafta sonra G-20 toplantıları da en önemli datalardan bir tanesi olacak.

G-20’de Avrupa özellikle Almanya ve Fransa’nın bir de İngiltere bunlara katıldı son dönemde, bankacılık sektörü üzerine vergi konulmasına ilişkin talepleri var. ABD’nin de bu talebin tam karşısında bir pozisyonu var. Yani ABD bankacılık sektöründe vergi istemiyor ve paranın global alanda serbest dolaşımını istiyor. Türkiye, Kanada, Brezilya gibi ülkeler de bu konuda çekimserler. G-20’de çıkacak karar global likiditenin ne olacağını bize gösterecek. Global likidite azalacak mı artacak mı bu şekilde mi kalacak bunun beklentisiyle hareket edecektir borsalar. Bu beklenti aynı şekilde avroyu da etkileyecektir." -"PİYASALARDA VOLATİV BİR SÜREÇ OLABİLİR"- Nurhan Toğuç, şu anda avronun dipleri gördüğünü, bundan sonra da yükseleceğiyle ilgili bir beklenti olduğunu anlatarak, Avrupa eğer sıkı maliye politikası uygular, bütçe açıklarını azaltmaya çalışırsa, bunun bir miktar avronun değerlenmesine yol açacağını dile getirdi.

O çerçeveden bakıldığında, G-20’den piyasaları olumsuz etkileyen bir karar çıkmazsa piyasaların son bir iki gündür başladıkları olumlu trendle yukarı yönlü hareket edebileceklerini belirten Toğuç, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerin hala iyi gittiklerini, ABD tarafının da toparlanacak gibi göründüğünü söyledi.

Toğuç, özellikle Türkiye piyasası gibi hem büyüme hem de borç açısından herhangi bir olumsuzluk taşımayan ülkelere para girişinde bir sıkıntı olmayacağını ifade ederek, ancak bununu kalıcı olup olmayacağının G-20 zirvesinde alınacak kararlara bağlı olacağını vurguladı.

"Piyasalarda volativ bir süreç olabilir. Şimdi G-20’den olumlu bir karar alınacağı beklentisiyle piyasalar bir miktar yükselebilir Ama bu kalıcı olmayabilir, o yüzden temkinli bir duruş sergilemekte fayda var" diyen Toğuç, şunları kaydetti: "Şu aşamada döviz tarafında bir sıkıntı beklemiyoruz. Yaz sezonu boyunca para girişi olacaktır. Tahvillere de yabancı girişi vardı. Yılın ilk 4 ayına baktığımızda 8 milyar dolarlık bir tahvil aldığını görüyoruz yabancıların.

Ödemeler dengesinde Ocak-Nisan itibariyle baktığımızda 5 milyar doların üzerinde artıda olduğu için dolar-TL tarafında ciddi bir sıkıntı yaşanmasını beklemeyiz.

Ancak çok ciddi riskler söz konusu olur da 1,60’ların üzerine dolar çıkarsa eğer, orada da dolardan TL’ye geçişler olacaktır. O süreçte TL’de çok ciddi riskler görmüyoruz.

Altında tepe noktalara gelinmiş olduğunu görüyorum. Altının yükseliş trendinin sona ermek üzere olduğunu düşünüyorum. Altından petrole doğru bir geçiş olabileceğini düşünüyorum. Sanki buralarda bir miktar yatay hareket edebilir ama artık trendin aşağı yönlü olması gerektiğini düşünüyorum."

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
 

Etiketler
baba, borc, kaplanlar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Avrupa'da artan enerji krizi, firmaları Türkiye'ye yönlendiriyor Feronia Dünyadan Haberler 1 24 Ekim 2022 15:08
Cep telefonu pazarının yıldızı parlıyor! Deep Cep Telefonlar 0 01 Ocak 2012 17:22
Ab Zirvesi'nde Gündem Borç Krizi Lucifer Haber Arşivi 0 17 Haziran 2010 14:40
Yargı krizi Avrupa Birliği gündeminde Lucifer Haber Arşivi 0 22 Şubat 2010 15:46