IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Nisan 2007, 02:27   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bilim Oscar'i bir Türk'e verildi




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Akademi dünyasının Oscar'ı olarak nitelendirilen ve 1963 yılından beri verilen R&D100 (Araştırma ve Geliştirme) ödülü bu yıl bir Türk'ün oldu.

Araştırma laboratuarlarında geliştirilen ve çoğunlukla çığır açması beklenen ürünlere verilen R&D100'ün 2006 yılı ödülüne, geliştirdiği akıllı helikopter-kamera bilgisayar sistemi ile Türk akademisyen Dr. Fatih Porikli layık görüldü.

Porikli'nin geliştirdiği akıllı helikopter-kamera bilgisayar sistemi yeryüzünde istenilen bir noktanın görüntülü adresini verme özelliğine sahip. Ayrıca akıllı kamera sistemi tespit edilen bir hedefi takip etme ve canlı olarak görüntü aktarma özelliğine de sahip.

Dr. Porikli'nin akıllı kameralarla insan tanıma ve takip etme, havaalanlarında ve alışveriş yerlerinde terkedilmiş şüpheli paketlerin otomatik olarak bilgisayarlarca bulunması, akıllı trafik işaretleme sistemleri, hedefleri kendiliğinden takip eden helikopter gibi projelere yönelik çalışmaları da devam etmekte.

Başarısı ve aldığı ödül için Cihan'a konuşan Dr. Porikli, ailesi ve yakın arkadaşlarının kendisine büyük emekleri geçtiğini ifade etti. Porikli, "İnsanın ilmi henüz bir hücrenin bile nasıl işlediğini, kulaktan dolma belli başlı kalıp formüllerin haricinde pek de bir şey bilmiyor" dedi. Kâinat ve hayatın doğru perspektiften değerlendirerek okunması gerektiğine dikkat çeken Fatih Porikli, "İnsan ancak o zaman mutlu olur ve hayatın ölümle sonlanmadığını da ancak o zaman anlar" diye konuştu.

R&D100'ü alan ilk Türk olan Dr. Porikli, akıllı kamera olarak nitelediği ve piyasa satış fiyatı 2 milyon dolar olan helikopter-kamera bilgisayar sisteminin, yolları, binaları, parkları ve çeşitli yapıları otomatik olarak tanımladığını söyledi. Hâlâ Mitsubishi Electric Research Labs (MERL)'e laboratuarında çalışan Dr. Poritli, burada güvenlik sistemleri, tıbbı cihazlar gibi birçok ürünün geliştirmesinden sorumlu.

BİLİM DÜNYASININ OSCAR'I R&D

R&D 100 ödülü ilk kez 1963 yılında verilmeye başlandı. 'Bilimsel Gelişmelerin Oscar'ları' diye ifade edilen R&D bugüne kadar hâlâ günlük yaşamımızda kullandığımız buluşlara verildi. Bunlardan bazıları şöyle; Polacolor film (1963), ATM bankamatikleri (1973), Halojen lamba (1974), Fax makinesi (1975), LCD ekran (1980), Geniş ekran TV (1998) gibi.
Bilim adamları R&D 100 ödülünü alan buluş için yeni ve çığır açacak gözüyle bakıyor. Önceki senelerde NASA, MIT, IBM, Lawrence National Lab (atom bombasının geliştirildiği merkez), Daimler-Chrysler, Intel, Mitsubishi, Stanford University gibi tanınmış kurumlarda bu ödüle layık görüldü.

Nobel, teorik alandaki en önemli buluşlara R&D100 ödülü de araştırma ve geliştirme alanındaki en değerli çalışmalara verilmekte. R&D100'ün hangi buluşa verileceğine karar veren iki komite bulunuyor. Bunlardan birisi 30'dan fazla bilimsel derginin oluşturduğu konsorsiyum. Diğeri ise kendi alanlarında söz sahibi olan 100'e yakın bilim adamı. Bu ödüller yılın bilim adamları, yılın buluşları ve yılın ürünleri olmak üzere 3 ana kategoride toplam 100 adaya verilmekte.

2006 yılı R&D100'ü akıllı kamera sistemi ile kazanan Dr. Poritli, ödülünü de geçtiğimiz Kasım ayında Chicago'da düzenlenen törenle almıştı.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
 

Etiketler
bilim, bir, oscari, turke, türke, verildi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bir Grup Türk Bilim İnsanı, 'İlk Türk Arktik Bilimsel Seferi'ni Gerçekleştirdi xena Bilim Dünyasından Son Haberler 0 03 Ağustos 2019 17:27