IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Eylül 2008, 02:13   #1
Çevrimiçi
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Eczacılardan 2008 ilaç protokolüne iptal istemi




Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında imzalanan “Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol”ün bazı hükümlerinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı.

TEİS tarafından Danıştay'a verilen dava dilekçesinde, hastaların poliklinik muayene katkı paylarının eczaneler tarafından tahsilinin, hastalarla eczacıları karşı karşıya getirdiği, uygulamada bir çok sorun yaşanmasına neden olduğu, Anayasa'da açıkça yasaklanan “angarya” hükmünde olduğu belirtildi. Endikasyon dışı ilaç yazımıyla ilgili hükmün ise “hastaların ilaca ulaşmalarını kısıtladığı” ileri sürüldü.

Kuruma serbest eczanelerden teslim edilen faturaların örnekleme yöntemiyle ödenmesine ilişkin itirazın da yer aldığı dilekçede, örnekleme ile ilgili yasal mevzuatın hizmet faturalarına yönelik olduğu, eczane faturalarının ise bu kapsama girmediği savunuldu.

Dava dilekçesinde, faturaların ödeme süresiyle ilgili olarak hastane eczanelerine serbest eczanelere göre “ayrıcalık ve imtiyaz tanındığı” da iddia edildi.

Örnekleme yöntemiyle yapılacak kontroller sırasında ortaya çıkan hata üzerine, tekrar inceleme talep eden eczacının fatura tutarının yüzde 50'sini kontrol tamamlanıncaya kadar alamayacağını düzenleyen hükmün, “eczacının ödemelerini yapamamasına ve ekonomik anlamda ciddi kayıplar yaşamasına neden olacağı”, bunun da “hukuka aykırı” olduğu ileri sürüldü.

Dava dilekçesinde, cezai şartlarla ilgili hükümlerin iptali istenirken, “Protokolün idari bir düzenleme olduğu, idari bir düzenlemenin içinde yer alan para cezalarına ilişkin yaptırımların da idari para cezası hükmünde bulunduğu, idari para cezaları re'sen takdir edilemeyeceği gibi, yasal dayanağı olmayan idari para cezası düzenlemesinin hukuken yoklukla malul olduğu” iddia edildi.

Hakkında suç duyurusunda bulunulan, savcılık tarafından hakkında takipsizlik kararı verilen eczacının sözleşmesinin feshiyle ilgili düzenlemenin de “kabul edilemez olduğu” görüşüne yer verilen dilekçede, “Yargılanmasına gerek görülmeden aklanan bir eczacı için kurumun suçlu muamelesi yaparak ceza vermesi hukuka aykırıdır” denildi.

Dilekçede, önceki protokol hükümlerine göre feshedilen sözleşmesiyle ilgili ihtiyati tedbir kararı aldıran eczacıların 2008 protokolünü imzalayamadıkları, mağdur oldukları, açık ve ağır hukuk ihlali yaşadıkları ileri sürülerek, “Anayasa'nın dava açma özgürlüğü tanıyan 36. maddesine, idare aleyhine dava açma özgürlüğü tanıyan 125. maddesine ve hukuka açıkça aykırılık taşıyan bu maddenin yürütmesinin durdurulması ve iptali gerektiği” ifade edildi.

Protokolle getirilen bir başka düzenlemeyle, Kurum aleyhine dava açmış olan eczacıdan, yeniden sözleşme yapılabilmesi için bu davasından feragat etmesinin istendiği öne sürülerek, bunun da ağır bir hukuk ihlali olduğu iddiasında bulunuldu.

Protokoldeki, eczanelerin Kurumdan doğmuş ve doğacak alacaklarını hiçbir suretle devir ve temlik edemeyeceklerini öngören düzenlemenin de hukuka aykırı olduğu, eczacıların Kurumdan alacaklarını dilediği şekilde tasarruf edebilmesi gerektiği savunuldu.
Dava dilekçesinde, bu gerekçelerle söz konusu hükümlerin iptali ve yürütmesinin durdurulması istendi.

“SGK, ECZACILARI CEZALANDIRMAYA DEVAM EDİYOR”

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, 2007 protokolündeki bir madde yüzünden, eczacıların hiçbir suçu olmasa bile sözleşmelerinin fesh edildiğini, Danıştay'da açtıkları dava ile bu maddenin yürütmesinin durdurulduğunu kaydederek, şunları söyledi:

“Danıştay'ın bu kararı nedeniyle SGK 2008 protokolüne aynı maddeyi koyamadı. Ancak 2008 protokolüne, dava açarak ihtiyati tedbir kararı alanlara, tekrar sözleşme yapmak için bu davalarından feragat etmeleri şartı getirildi. Bunu yapmayan eczacılarla sözleşme imzalamayan SGK, haksız ve hukuka aykırı şekilde, hiçbir suçu olmayan eczacıları cezalandırmaya devam ediyor.”

2008 protokolünde, savcılık tarafından takipsizlik kararı verilen eczacının bile sözleşmesinin feshi durumunun devam edeceği hükmünün yer aldığını ifade eden Saydan, “Bu, SGK'nın eczacılara bakış açısını çok net şekilde ortaya koyuyor. 2008 yılı protokolünde, eczacıları geçen yılın protokolündeki gibi mağdur edecek maddelerin bulunmasını kabul edemeyiz. Eczacıları potansiyel suçlu gören maddelerin protokolden tamamen çıkarılmasını istiyoruz” diye konuştu.
</B>

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
 

Etiketler
2008, eczacılardan, ilac, iptal, istemi, protokolüne


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
TBMM, İsveç'in NATO'ya katılım protokolüne ilişkin kanun teklifini kabul etti Ezgi Güncel ve Son Dakika Haberler 3 24 Ocak 2024 14:45
Bitkilerden ilaç elde edilmesi ve bitkilerin ilaç olarak kullanılması RaMSeS Biyoloji 0 13 Aralık 2014 23:56
Eczacılardan Uyarı: İlaç Krizi Çıkabilir aLya Haber Arşivi 0 28 Kasım 2011 11:01
Eczacılardan Somali'ye ilaç yardımı Deinonychus Sağlık Köşesi 0 15 Ekim 2011 00:32
Nükleer Santral Kanunu'na kısmi iptal istemi Alovepoem Haber Arşivi 0 16 Aralık 2007 13:47