IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Eylül 2008, 18:15   #1
Dilara
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Osmanlı basını ile Binbaşı Berger’in 10 günlük savaşı




1896’da İstanbul’daki gazeteler, pul vergisinin altında inliyordu. Bu verginin kaldırılması için çeşitli girişimlerde bulundular. Ancak buna onay verecek olan Osmanlı devleti değil, devletin borçlarını tahsil etmek için kurulan ve gelirler üzerinde yetkili olan Düyun-u Umumiye İdaresi’ydi. Basın temsilcileri, Düyun-u Umumiye binasına gittiklerinde Fransız binbaşıdan şoke edici bir cevap aldılar. Basın, 10 gün boyunca binbaşıya yüklendi. Ama kazanan, hükümetin de desteğiyle binbaşı oldu.

OSMANLI Devleti, ilk dış borçlanmasını 1854’te Kırım Savaşı sırasında, savaş maliyetlerini karşılamak için gerçekleştirmişti. Yıllar sonra biriken borçları ödeyemeyecek hale gelince, alacaklarıyla anlaşma yoluna gitti. Yaşlı imparatorluk, 1879’da damga, alkollü içki, balık avı, tuz ve tütünden alınan vergi gelirlerini 10 yıl boyunca iç borçlar karşılığı alacaklılara bıraktı. Ancak alacaklı Avrupa devletleri buna tepki gösterdi ve 1881’de damga, alkollü içki, balık avı, tuz, tütün ve ipekten alınan vergilerin tüm geliri iç ve dış borçlara ayrıldı. İşte bu vergileri toplama ve alacaklılara ödeme görevi de yeni kurulan Düyun-u Umumiye İdaresi’ne yani bugünkü adıyla Genel Borçlar İdaresi’ne verildi.

1896’da Düyun-u Umumiye İdare Meclisi Başkanı, Fransız Binbaşı Leon Berger’di. Binbaşı Berger, sert ve disiplinli bir askerdi. İstanbul gazeteleri ise pul rüsumu yani vergisinin altında inim inim inlemekteydi. Bu vergi, zaten büyük baskı altında olan gazetelerin maliyetini büyük oranda artırıyordu.

Baba Tahir’in girişimleri

Aralarında, "Baba Tahir" namıyla da anılan ve daha sonradan dolandırıcılığa adı karışacak olan Malumat ve Servet gazetelerinin sahibi Mehmed Tahir Bey’in de bulunduğu gazete sahipleri, geçen yıldan beri Babıali ve Padişah nezdinde görüşmelerde bulunmuştu.

Babıali ve Padişah, gazetelerden pulun kaldırılmasını kabul etmişler ancak bu verginin Düyun-u Umumiye tarafından toplanan vergilerden olduğunu, bu yöndeki bir talebi onların da onaylaması gerektiğini söylemişlerdi. Düyun-u Umumiye İdaresi, Osmanlı hükümetinden bu yönde gelen talebin, "hukuk müşavirliğine iletildiğini" bildirmenin dışında bir açıklama yapmadı. Aradan 8 ay geçip, hiçbir haber çıkmayınca Osmanlı basını bir heyet oluşturdu.

Defolun buradan

Heyette Mehmed Tahir Bey ile birlikte, İkdam gazetesi müdürü ve başyazarı Ahmed Cevdet Efendi, Sabah Gazetesi Müdürü ve imtiyaz sahibi Mihran Efendi ve Tercüman-ı Hakikat gazetesi müdürü Mehmed Cevdet Efendi de vardı. Heyet 11 Ağustos günü, Eminönü’nde bulunan Düyun-u Umumiye binasına gittiler. Ancak Fransız Binbaşı gelen gazete sahibi ve müdürlerini, üzerlerinde Abdülhamid tarafından verilmiş nişanlar ve sıfatlar bulunduğu halde kabul etmedi. Hatta, heyettekilerin ifadesine göre "Defolun buradan" diyerek kovdu.

Hükümet araya girdi

Bu hakaret üzerine Osmanlı Basını, Binbaşı Berger’e yüklenmeye başladı. Gazeteler, "Osmanlı hazinesinden maaş olarak yılda iki bin sterlin gibi çok yüksek bir para alan Fransız binbaşısı, padişahın böyle rütbeler verdiği gazetecilere hakaret edemeyeceğini ve onu kovamayacağını yazarak" ağır cevaplar verdi. İkdam Gazetesi, kendilerine yapılan harekete karşı sarayı harekete geçirmek üzere "Irz ve namus padişahındır" Osmanlı darbımeselini hatırlattı. Ancak Binbaşı Berger de boş durmayıp, gazeteleri Saray’a şikáyet etti. 21 Ağustos’ta gazetelerde hükümetin bir tebliği yayımlandı ve Düyun-u Umumiye İdare Meclisi başkanına haksız, yersiz saldırılarda bulunulduğunu, gerçekten uzak şeyler yapıldığı ileri sürülerek gazetelerin binbaşı aleyhindeki yazılarını kesmeleri istendi. Zaten muhalif basın kalmadığından, mevcut gazeteler de hükümetin bu talebine uymak zorunda kaldılar.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
 

Etiketler
basını, berger’in, binbaşı, gÜnlÜk, ile, osmanlı, savaşı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rus basını dünyanın umutla beklediği haberi böyle duyurdu: Erdoğan savaşı bitirmek için bir kez daha devrede CORDON BLEU Dünyadan Haberler 0 07 Ağustos 2023 17:54
Osmanlı - Venedik Savaşı Zen Tarih 0 06 Mayıs 2014 19:04
Fatmagül’ün Kurtlar’la savaşı Feronia Haber Arşivi 0 24 Ekim 2010 08:07
Emekli Binbaşı Bektaş, AİHM’e başvurdu Dilara Haber Arşivi 1 01 Eylül 2010 13:57
Sarkisyan’dan Osmanlı’ya ağır benzetme Feronia Haber Arşivi 4 29 Mart 2010 07:56