IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Ağustos 2013, 14:07   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tırnak Batması Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?




Tırnak batması ayak baş parmaklarında olan bir rahatsızlık olarak bilinse de ayağın tüm tırnaklarında oluşabilir. Tırnak batması uzayan tırnağın bir ya da iki tarafının derinin iç kısmına doğru eğim göstermesi batması ile oluşur. Bu eğim hızı tırnak kenarın bulunan deride zedelenme başlar bu da canlı dokunun iltihaplanmasına kadar ilerleyebilir. Tırnak kenarında hırpalanmış durumda olan deri bu durumda tırnak üzerine doğru ilerlemeye başlar.

Tırnak kenar uçları yan taraftan ya da taraflardan deriye batmaya başlamasıyla reaksiyon başlamış olur. Bunun dışında tırnak sadece yan uçlardan değil, komple tırnak yatağına batma da gösterebilir. İki durumda da ağrı, zonklama ve şişme gözlemlenir. Tedavi uygulanmayan vakalarda iltihap artışı ve bu enfeksiyonun kemiğe ulaşması görülmektedir.

Tırnak Batmasının Sebepleri
Tırnağı düz kesmek yerine uçları içeriye doğru kalacak şekildeki yanlış ve derin kesimler en önemli tırnak batması sebeplerindendir.
Tırnağın kenar uçlarının dışa doğru uzaması yerine içe doğru bükülerek uzaması
Sivri burunlu ve dar ayakkabı seçimleri
Fazla kilolar
Doğumdan kaynaklı tırnak bozuklukları
Mantar
Tırnak kalınlaşması
Çarpma, vurma gibi darbeler
Ayak terlemesi
Farklı hastalıkların yan etkileri
Tırnak Batmasının İşaretleri olarak öncelikle; ağrı, zonklama, şişme, iltihabik görüntü ve kızarıklık gelir. Bu şikayetlerle karşılaştığınızda öncelikli olarak tıbbi muayne almalısınız.

Tırnak batması tedavi yöntemleri
İltihap belirtisi olan, şişmiş veya kanama belirtileri gösteren tırnak batması vakalarının öncelikle doktora danışılması gereklidir. Tıbbi anlamda yardım ihtiyacını ertelemek tırnak batmasının ilerlemesine neden olur ki, bu çok tehlikeli bir hal alabilir. Çoğu kişi bu durumu evde geleneksel yöntemlerle tedavi yöntemine gitmektedir. Ancak başlangıç seviyesini aşmış olan rahatsızlıklarda ihmal sonucu iltihabın kemiklere ilerlemesi, artan şiddetli ağrılar, dolaşım problemleri, damar sertleşmesi gibi çok sayıda sıkıntılı duruma yol açabilmektedir. Özellikle diabetik hastalarında bu tarz enfksiyonlar tırnak çekiminden parmağın hatta ve hatta ayağın dahi kesilmesi gerekliliğine kadar gidebilir.

Cerrahi yöntem gerekmeyen tırnak batması vakalarında tedavi
Tırnak batması görülen ayağın ılık ve tuzlu içerisinde bekletilmesi
Kapalı ve rahatsız ayakkabılar gibi çok büyük ve bol ayakkabılardan da uzak durmak
İltihap başlangıcı var ise antibiotik kullanımı
Steril ve antibiotik içeren kremler ile pansuman
Bakım ve temizlik yöntemleri olarak ayağın güç içerisinde sıkça yıkanması ve mutlaka önemke kurulanması
Tırnakların düze kesilmesi
Taban düşüklüğü durumlarında bunun öncelikle tedavisi
Deriye batan tırnağın deriyle temasını kesebilmek için araya steril pamuk sıkıştırın
Tırnağa baskı yapacak her duruma dikkat edin ve önlem alın. Çorap seçiminiz de bu noktada önem kazanır.
Pedikür yaptırdığınız salonların steril ve temiz olduğundan emin olun.
Erken müdehale durumlarında doktor önerileri ile cerrahi yöntemlere başvurmadan açıkladığımız yöntemlerle batma öncesinde tırnağın iyice uzamasını sağlayarak tırnağın uzama yönü düzeltilebilir.
Başlangıçta enfeksiyon belirtileri gözlenmez, hafif yanma belirtisi gözlenir. Parmakta kızarma ve şişme artması tırnak batması durumunun ilerleme göstermesine neden olur.

Yukarıda anlatılan tüm yöntemleri 2 gün boyunca yerine getirdiğiniz halde iyileşme yönünde gelişme fark etmiyorsanız doktora gitmenin zamanı gelmiş demektir, gecikmeyin!

Tırnak Batmasının Cerrahi Çözümleri
Tırnak batması durumunun ilerlemesi halinde doku bozulması ve iltihap belirtileri baş gösterir. Cerrahi çözümler vakanın ve hastanın durumuna göre çeşitlilik gösterir.

Tırnaktaki batma yönüne yapılacak müdehaleler arasında tırnağın bir kısmının çekilmesi çözümü var iken, tırnak yapı durumu farklılık gösteren hastalarda tırnağın komple çekilmesi de gerekebilir. Bazı hastalarda lazer kullanarak problemli bölümlerin işlev dışı bırakılması sağlanarak, tırnağın hatalı batarak uzaması engellenebilmektedir. Çok daha kötülemiş vakalarda ise lokal anestesi yöntemine başvurularak tırnağın komple çekilmesi icap edebilmektedir. Ancak tırnağın çekilmesi tırnak batması sıkıntısının tam anlamıyla bitmesi demek değildir. Bu yapılan cerrahi işlem sonrasında hastanın tırnak bakımı çok önemlidir ve bu süreç doktor kontrolünde takip edilmelidir.

Tırnağının yanlış yoldan giderek derinin içine doğru batarak büyümesi sonucu oluşan tırnak batması rahatsızlığını başlangıç seviyesinde kendiniz tedavi edemez, ilerlemesine engel olamazsanız öncelikle ve aciliyetle konusunda uzman bir hekimden yardım almanız gerekliliğinin altını çizeriz.

Peki hekim yardımı almamız gereken duruma geldiğimizi nasıl anlarız? Eğer herhangi bir enfeksiyon belirtisi var ise doktor müdehalesi zorunlu hale gelmiş demektir. Konuyla ilgilenen hekimler podiatrist adıyla anılmaktadırlar.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
batması, nasıl, tedavisi, tırnak, yapılmalıdır


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Batık Tırnak ve Tedavisi Zen Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 11 Kasım 2012 21:59
Tırnak Batması Durumunda Yapılası Gerekler Liaaa Sağlık Köşesi 0 18 Ekim 2012 11:10
Araç temizliği nasıl yapılmalıdır.? HANDSOME Otomobil Haberleri 0 17 Aralık 2011 12:34
Bağlamanın Akordu Nasıl Yapılmalıdır Ein Genel Paylaşım 0 30 Aralık 2010 16:09
Tırnak Batması YapraK Sağlık Köşesi 1 14 Mart 2009 04:52