Ayaklar çok güçlü ve karmaşık yapılardır. Ayaklarınız sadece vücut ağırlığınızı taşımakla değil, ağırlığınızı kendi aralarında yayarlar. Her ayağınızda 26 ayrı kemik ve 33 eklem olduğunu biliyor muydunuz? Kemikler, ayağa ihtiyacı olan gücü vücuttan aldığı yardımla sağlar ve eklemlerde esnekliği sağlar. Kemik ve eklemler dışında ayaklarınız kaslar, tendonlar ve ayak bağları ile çevrelenmiştir. Büyük ihtimalle bilmediğiniz bir şey: 70 yaşında bir insan ortalama olarak yaşantısı boyunca 320.000 km. yürümüştür. Bu yüzden insanın ayak ağrıları çekmesine şaşırmamak gerekir.
Uygun ayakkabıyı seçerken
Erkeklerin topuklu giyme sorunları olmadığı için ayakkabıdan oluşabilecek rahatsızlıklar bayanlara göre daha azdır. Erkek ayakkabı seçerken en çok dikkat etmesi gereken şey, o ayakkabıyı nerede kullanacağıdır.(işte, evde, partide gibi).
Bütün gününü ayakta geçiren bir erkeğin ayaklarında şişmeler görüle bilir. Bu nedenle bu şişmeler sonucu ayakları rahatsız etmeyecek ayakkabılar seçilmelidir. Çalışma şartları ile alakalı olarak tehlikeli işlerde çalışanlar ise iş emniyet ayakkabıları veya ayakuçlarında koruma olan ayakkabıları tercih etmelerinde gerekir.
19 yüzyılın ortasına kadar, bir çiftteki her iki teki de birbiriyle özdeştir. Bunun anlamı sağ ve sol tek arasında hiçbir fark yoktu. Ortaya çıkan ayak problemlerini hayal etmeye bir de siz çalışın. Maalesef ayakkabılar hala ayak problemlerindeki en büyük nedenlerdir. Bu genellikle uygun olmayan ve rahatsız dizayn edilmiş ayakkabılardan kaynaklanmaktadır. Ayakkabının konforunu ancak denedikten ve dükkân içinde biraz dolaştıktan sonra ancak siz karar verebilirsiniz. İşte size birkaç ipucu: Ayaklarınız gün boyu yürüdükten sonra şişer yani ayakkabı seçerken akşam saatleri seçerseniz ileride şişme sonucu oluşacak durumları hazırlıklı karşılamış olursunuz. Unutmayın ayakkabı numaraları tutarlı değildir, giydiğiniz 42 numara bir ayakkabı başka bir model 42 numarada aynı rahatlığı sağlamayabilir. Bayanlar için uygun ayakkabılar genellikle alçak ökçeli ve altı lastik ayakkabılardır. Eğer ayakta fazla zaman geçiriyorsanız veya fazla yürüyorsanız yüksek ökçeli ayakkabılardan kaçınılmalıdır. Ayakkabı seçerken ayrıca ayağın hava alabilecek bir maddeden yapılmış olmasına dikkat edilmeli,bu konuda derinin kullanılacak en iyi materyal olduğu bilinmelidir.
Ayak Temizliği
Türk Milleti olarak ayak sağlığımıza fazla önem göstermeyiz, ama günde sadece birkaç dakikamızı alacak olan temel işlemleri yaparsak, daha sağlıklı ve mutlu bir ayak sağlığımız olabilir.
Ayaklar her gün çorap ve ayakkabı içerisinde terlediğinden düzenli olarak yıkanmalıdırlar. Yıkanma işlemi yapılmaz ise çevreyi rahatsız edecek kokular, daha sonra da ayak sağlığını bozabilecek nasır gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Ayaklar düzenli olarak yıkanmalı, her yıkamadan sonra parmak araları havlu hatta saç kurutma aracı ile iyice kurutularak mantar enfeksiyonları için ortam oluşması önlenmelidir. Ayak havluları ellerin kurulanmasında kullanılmamalıdır.
Ayak sağlığı ve temizliği için kullanılan çorap ve ayakkabı da önemlidir. Özellikle çorapların pamuklu olması ayak sağlığı için tercih nedenidir. Çoraplarımızın temiz olması ve günlük olarak değiştirilmesi gerekmektedir.
Tırnak bakımı Ayak korumasında en büyük payı tırnaklarına ayrılmalıdır. Ayak tırnakları sıklıkla kontrol edilmelidir. Morarma, alışılmamış şişme ve normal olmayan durumlarda derhal bir doktora görünülmelidir. Oluşabilecek problemleri en başından önleyebilmek için tırnak kesimine daha fazla ilgi gösterilmelidir. Bunun anlamı tırnaklar düz olacak şekilde kesilmeli, kavisli bir biçimde kesilmemelidir. Ayrıca tırnak çok kısa veya tırnak derisine kadar kesilmemelidir. Başka bir uyarı: Tırnakları sadece tırnak makasıyla kesmeli; makas, bıçak veya herhangi bir kesici alet kullanılmamalıdır. Eğer tırnak düzgün uzamıyorsa, tırnağın köşesine küçük bir pamuk koyulmalıdır. Eğer tırnak etrafında deri yaralanması olmuş ise bölge alkollü pamuk yardımıyla temizlenmelidir
Ayakkabı bakımı Ayakkabınızın emmiş olduğu ter 24 saatte buharlaşır. Uzun ömürlü kullanım için ayakkabılarınızı 2 gün arayla giymeniz önerilir.
*Süet ayakkabılar süet silgisi ve süet fırçasıyla, nubuk ayakkabılar ise nubuk silgisiyle ve nubuk fırçasıyla temizlenmelidir. Her iki grup içinde koruyucu sprey kullanılması önerilir.
*Ayakkabılar muhtemel kokulara karşı mutlaka havalandırılarak kaldırılmalı ve deformasyonu önlemek için kalıba konulmalıdır.
*Ayakkabı kullanıldıktan hemen sonra hafif nemli bir bezle üzerindeki çamur ve kir alınmalıdır.
*Islak ve nemli ayakkabılar kalorifer ya da güneş altında değil oda ısısında kurutulmalıdır.
*Deri ayakkabılar kendi renginde ya da naturel bir cilayla cilalanmalıdır.
*Herhangi bir ayakkabının üzerinde "Su geçirmeme özelliği mevcuttur" ibaresi yok ise yağmurda bir miktar su çekebileceği göz önünde tutulmalıdır.
*Üstü ve kenarları el dikişi olan ayakkabıların dikiş yerlerinden su alması doğaldır. Özellikle kışın ve yağmurlu havalarda mümkün olduğunca bu tip ayakkabılarla su birikintilerine girmemeye özen gösterilmelidir.
*Astar kullanılmayan ayakkabılar rahat ve yumuşaktır. Bu tip derilerde ayak sağlığını bozacak kimyasal katkılar kullanılmadığı için derinin rengi ayaklara ve çoraplara çıkabilir.