Trojan, Virüs, Solucan ve Kötü Amaçlı Yazılım Çeşitleri
Kötü amaçlı yazılım, bir bilgisayarı veya mobil aygıtı bulaşmaya çalışan her tür kötü amaçlı yazılım anlamına gelir. Bilgisayar korsanları, kişisel bilgileri veya parolaları çıkartmak, para çalmak veya sahiplerin cihazlarına erişmesini önlemek gibi çeşitli nedenlerle kötü amaçlı yazılım kullanmaktadır. 'Zararlı Yazılım', casus veya müdahaleci yazılımın çeşitli biçimlerini belirtmek için kullanılan genel bir terimdir.
Bilgisayarınızın tehlikeye girip girmediğini söylemek her zaman kolay değildir, çünkü bu günlerde siber suçlular kodlarını gizlemek ve programlarının virüs bulaşmış bir bilgisayarda ne yaptığını gizlemek için büyük çaba sarf edecektir.
Aynı belirtilere donanım uyuşmazlıkları veya sistem kararsızlığı nedeniyle neden olabileceğinden, virüs bulaşmış bir bilgisayarın karakteristik belirtilerinin bir listesini sağlamak çok zordur, ancak burada bilgisayarınızın tehlikeye girdiğini gösteren birkaç örnek bulunmaktadır:
Bazı web sitelerine erişmeye çalışılırken "Internet Explorer sayfa görüntüleyemedi" hata iletisini alabilirsiniz
Web tarayıcınız (örneğin, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome) donuyor, takılıyor veya yanıt vermiyor
Web tarayıcınızın varsayılan ana sayfası değiştirildi
Güvenlikle ilgili web sitelerine erişim engellendi
Gitmeyi planladığınız web sayfası dışındaki web sayfalarına yönlendirilirsiniz.
Çok sayıda web tarayıcı açılır mesajı alıyorsunuz
Web tarayıcınızın üst kısmında garip veya beklenmedik araç çubukları görünüyor
Bilgisayarınız her zamankinden daha yavaş çalışıyor
Bilgisayarınız donuyor, takılıyor veya yanıt vermiyor
Masaüstünüzde tanımadığınız yeni simgeler var
Bilgisayarınız kendiliğinden yeniden başlatılır (ancak Windows Güncellemelerinin neden olduğu bir yeniden başlatma değil)
Olağandışı hata mesajlarını görüyorsunuz (örneğin, eksik veya bozuk dosya klasörleri olduğunu söyleyen mesajlar)
Denetim Masası, Görev Yöneticisi, Kayıt Defteri Düzenleyicisi veya Komut İstemine erişemiyorsunuz.
Kötü amaçlı yazılım, bilgisayar virüsleri, fidye yazılımı, solucanlar, truva atları, rootkit'ler, keylogger'lar, çeviriciler, casus yazılımlar, reklam yazılımı, kötü amaçlı BHO'lar, haydut güvenlik yazılımı ve diğer kötü niyetli programları içerir; Aktif malware tehditlerinin çoğunluğu genellikle virüs yerine solucanlar veya truva atlarıdır.
Aşağıda en sık karşılaşılan kötü amaçlı yazılım türleri için kısa bir açıklama bulabilirsiniz:
Truva Atı
Bir Truva Atı, gerçekten zarar verip veri çalınırken yararlı, yararlı veya eğlenceli bir şeymiş gibi davranan bir malware türüdür. Truva atları genellikle diğer zararlı yazılımları (örn. Casus yazılım, reklam yazılımı, fidye yazılımı) bulaşmış bir aygıta da arka plandan indirilebilir.
Solucan
Bilgisayar solucanı, kendisini bir sistemden diğerine çoğaltma veya çoğaltma yeteneğine sahip bir Truva türüdür. Bunu birçok yönden yapabilir. Virüslerden farklı olarak, solucanlar kilitlemek için bir ana makineye ihtiyaç duymazlar. Etkilenen sisteme fiziksel olarak bağlı bilgisayarları kopyalamak, dosyaları silmek ve bant genişliği tüketmek gibi bazı kötü niyetli görevler gerçekleştirebilir.
Spyware
Spyware, algılanması zor olan bir malware türüdür. Kullanım alışkanlıklarınız, tarama geçmişiniz veya kişisel bilgileriniz (kredi kartı numaraları, TC kimlik numaranız, kişisel bilgileriniz) hakkında bilgi toplar ve bilginizi üçüncü şahıslara bilmeden aktarmak için genellikle İnternet'i kullanır. Keyloggers, tuş vuruşlarınızı izleyen bir casus yazılım türüdür.
Ransomware
Ransom'un zararlı yazılım veya fidye yazılımı, kullanıcıların sistemlerine veya kişisel dosyalarınıza erişmesini engelleyen ve fasılı ödeme talep eden, erişimi yeniden kazanmak için bir tehdittir.
Rootkitler
"rootkit" terimi, sistemde en üst düzeyde ayrıcalıklar sağlayan bir paket olan "root kit" ten gelir. Sistemdeki yetkisiz işlevselliğin gizli kalmasını sağlayan yazılımları tanımlamak için kullanılır. Rootkit'ler ortamın tipik modüllerini değiştirirler (OS, hatta daha derinleri, önyükleme kitleridir).
Reklam
Destekli yazılımların kısaca adı olan Adware kuşkusuz modern PUP (Potansiyel Olarak İstenmeyen Program) 'ın öncüsüdür. Adware, tipik olarak, programın kendisi içinden veya pop-up'lar, slider-in reklamlar, tarayıcı pop-up'ları, eklenmiş reklamlar veya değiştirilmiş web sitesi içeriği yoluyla son kullanıcıya reklamları çeşitli biçimlerde gösteren bağımsız bir programdır.