IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Eylül 2011, 17:16   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Şanlıurfa - Hilvan




Hilvan Tarihi

Osmanlı döneminde 1820 yılında yöredeki göçebe aşiretlerin yerleşmesiyle “Karacurun” adıyla kurulan köy, sonraki yıllarda başka aşiretlerin de gelmesiyle gelişmiş ve 1926 yılında 877 Sayılı Kanunla Şanlıurfa’ya bağlanarak “HİLVAN” adını almış ve İlçe merkezi olmuştur. Arapça asıllı bir kelime olan Hilvan’ın sözlük anlamı ‘Bağış’ olup, Meyveleriyle ünlü belde anlamına da gelmektedir İlçe merkezinin içme suyu şebekesi ve imar planı 1958 yılında yapılmıştır..

Hilvan Şanlıurfa’nın kuzeyinde, Şanlıurfa-Diyarbakır karayolu üzerinde olup, Şanlıurfa’ya 56 Km, Diyarbakır’a 130 Km uzaklıktadır. Doğusu Siverek İlçesi 38 Km, kuzeybatısında Atatürk Barajı Gölü 10 Km ve batısı Bozova İlçesi 50 Km ile çevrilidir.

Hilvan’ın rakımı 600 metre olup, en yüksek noktası 800 metre olan Korçik Tepesidir. İlçenin yüzölçümü 1278 Km2’dir.Fırat Nehri kıyısına yakın bölgelerde arazi kısmen engebeli ve kayalıktır. Diğer kısımları ise düz ova görünümündedir.

Hilvan’ın bazı köylerinde höyüklere rastlanılmaktadır. Bu höyüklerin arasının ova şeklinde olması nedeniyle çevre emniyetinin sağlanması amacıyla gözetleme yeri olarak yapıldığı sanılmaktadır.

Nevala Çori

Nevala Çori, Fırat’ın doğu kıyısında ve onun bir kolu olan Kantara Deresi’nin yanında yer alır. Hilvan’a bağlı olan Kantara Köyünün sınırları içindeki bu yerleşme yeri, kireç bir tepenin altında uzunluğu 100 metre, genişliği 50 metre olan kurumuş iki dere tarafından sınırlanan bir terasın üzerinde bulunur. Şanlıurfa Müzesi ile Almanya/Heidelberg Üniversitesi arasında ortaklaşa 1983 yılında başlatılan Nevala Çori kazı çalışmaları, 1989 yılında kazı alanı genişletilerek devam etmiş ve 1991 yılında baraj sularının yükselmesi nedeniyle sona erdirilmiştir. MÖ. 8000-7000, M.Ö.3000-2800 yıllarında sürekli olarak iskan edilen bu anda küçük buluntu olarak çakmaktaşından yapılmış ok uçları ve kazıcı aletler bulunmuştur. Bunun yanında, kadın ve erkek figürinleri, kireçtaşından hayvan figürinleri ve çok sayıda insan başına rastlanmıştır. Nevala Çori yerleşmesi, insanların, yerleşik hayata geçmeye başladığı, yoğun avcılığın yanı sıra bitki ve hayvanları evcilleştirmeye çalıştığı bir dönemi yansıtır. Depo olarak kullanılabilecek çok sayıdaki taş yapının, bilinen en eski taban mozaiğinin, taş yontularla donanmış kült yapısının ve birçok sanat eserinin bulunması, bu yerleşmenin bu geçiş dönemine ait merkezi bir yer olduğunu göstermektedir.


Hilvan Ekonomisi

İlçemizde ana geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.

Hilvan İlçe Sınırları içerisinde toplam tarım alanı 1.150.000 dekardır. Toplam alanın 800.000 – 950.000 dekar kullanabilir arazidir. Geri kalan yaklaşık 200.000 da. Alan tarım dışı arazidir. Tarım dışı arazinin yaklaşık 190.000 dekarı Çayır – Mera, 1.000 Dekarı orman arazisi, 2.000 dekarı yaklaşık olarak yerleşim alanı ve 7.000 dekarı da taşlık alanıdır. Tarım arazisi üzerinde başta hububat olmak üzere Kırmızı Mercimek, Nohut, Susam, Pamuk, meyve ve sebzecilikte domates, patlıcan, biber, kavun, karpuz ziraatı yapılmaktadır. Sulanabilir tarım arazisinin toplamı yaklaşık 250.000 dekardır. Hilvan’ta ayrıca ekimi yapılan ürünler: Buğday, Mısır, Pamuk, Arpa, Bağ, Susam, Fıstık, Mercimek, Nohut, Sebze…

Hilvan’da meyvecilik, sebzecilik, seracılık, bağcılık, süs bitkileri, alternatif ekimin geliştirilmesi ve özendirilmesi, 2. ve 3. sınıf taşlı tarım arazilerinde Antepfıstığı, Zeytin ve Badem yetiştiriciliğinin; Sertifikalı tohumluk kullanımın artırılması; Buğday ve Arpadan sonra 2. ürün olarak Mısır ve Soya Fasulyesi gibi ürünlerin yetiştiriciliğinin özendirilmesi, hayvancılığın geliştirilmesi için yem bitkileri tarımının teşviki gibi projeler uygulanmaya çalışılmaktadır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
hilvan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Şanlıurfa Eğitim Ecrin Güneydoğu Anadolu Bölgesi 0 06 Eylül 2011 17:37
Şanlıurfa - Akcakale Ecrin Güneydoğu Anadolu Bölgesi 0 06 Eylül 2011 17:19
Şanlıurfa Sır İl ve İlçelerimizin Tarihçesi 0 29 Ocak 2011 18:51
Semsek (şanlıurfa) Sır Yöresel Yemekler 0 24 Ocak 2011 21:55
Külünçe (şanlıurfa) Sır Yöresel Yemekler 0 24 Ocak 2011 21:15