IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Mart 2009, 01:19   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kilis İli Hakkında Bilgiler




Kilis Organize Sanayi Bölgesi

Kilis Organize Sanayi Bölgesi, Gaziantep Valiliği'nin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na 1989 yılında yapmış olduğu müracaatla 1990 yılında Devlet Planlama Teşkilatı tarafından uygun görülerek 1991 yılında yatırım programına alınmıştır. Yatırım programına alınan Kilis Organize Sanayi Bölgesi 23.12.1991 yılında Gaziantep Valisi Başkanlığında İl Özel İdaresi, Kilis Belediyesi ve Kilis Ticaret ve Sanayi Odası katılımıyla Müteşebbis Heyet oluşturularak 23.12.1991 yılında tüzel kişiliğini kazanmıştır.

Kilis Organize Sanayi Bölgesinin yer seçimi 24.08.1993 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca oluşturulan Yer Seçimi Komisyonu tarafından yapılmış ve DPT Müsteşarlığı'nın 08.11.1993 tarih ve 5689 sayılı yazısı ile 90 hektar büyüklüğündeki Şehir merkezine 8 km. uzaklıkta olan alan OSB yeri olarak uygun görülmüştür.

1995 yılında Kilis Organize Sanayi Bölgesinin halihazır harita, imar ve parselasyon planı, jeolojik ve jeolojik etüt, altyapı zemin araştırma etüdü, altyapı ( yol, kanalizasyon, içme-kullanma suyu, ve AG-OG Elektrik Şebekesi) gibi avan ve uygulama projeleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca ihale edilmiş olup, söz konusu plan ve proje mühendislik hizmetleri 1996 yılında tamamlanmıştır.

Kilis Organize Sanayi Bölgesinin imar planları Kilis İl İdare Kurulu'nun 24.01.1996 tarih ve 269 sayılı kararı ile uygun görülmesi üzerine 388 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3. maddesi uyarınca Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının 01.03.1996 tarih ve 430 sayılı yazısı ile onanmıştır. Onaylı imar planına göre 8 adet yapı adasında en küçüğü 4.761 m², en büyüğü 30.520 m² alanlarda olmak üzere toplam 50 adet sanayi parseli mevcuttur. Bunların yanında sosyal tesisler, arıtma tesisi, su deposu, cami ve yeşil alanları içeren 5 parsel daha mevcuttur.

Yatırımcıların talepleri üzerine bazı parseller tevhit(birleştirilerek) edilerek en küçüğü 4.761 m², en büyüğü 42.818 m² alanlarda olmak üzere toplam sanayi parseli 37 e düşmüştür.

Kilis OSB'deki toplam 37 adet sanayi parseli 1996 yılından itibaren müteşebbislere tahsis edilmeye başlanmış olup, 37 adet sanayi parselinden 36 tanesi 33 yatırımcıya tahsis edilmiştir. Kilis Organize Sanayi Bölgesinde arsa tahsisi yapılan firmaların sektörlere göre dağılımı aşağıda verilmiştir.

ARSA TAHSİSİ YAPILAN FİRMALARIN SEKTÖRLERE GÖRE DAĞILIMI

SEKTÖR - FİRMA SAYISI
GIDA SANAYİ - 15
DOKUMA VE GİYİM SANAYİ (TEKS.) - 3
ORMAN SANAYİ - 2
DERİ ve MAMÜLLERİ SANAYİ - 1
PLASTİK SANAYİ - 1
KİMYA SANAYİ - 1
PETROKİMYA SANAYİ - 1
PİŞMİŞ KİL ÇİMENTO GER. SANAYİ - 2
DİĞER - 7
TOPLAM FİRMA SAYISI - 33

Kilis Organize Sanayi Bölgesinde üretim halinde olan fabrikalarda; üzüm suyu, pekmez imalatı, biodizel, madani yağ, ayakkabı, et sucuğu, meyan kökü, döğme (aşurelik buğday), baharat imalatı, şekerleme ve çikolata üretimi, zeytinyağı imalatı ve ambalajlaması, kadife, döşemelik kumaş, seccade, makine halısı, plastik ambalaj, sabun imalatı, büz boru imalatı yapılmaktadır.

5084 sayılı Kanunun yayımı tarihinden itibaren İlimizde yatırım yapmak isteyen firma veya şahıslar Bedelsiz Arsa ve Arazi Temininden faydalanmış olup, daha sonra 5350 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la Bölgemize yatırım yapmak amacıyla talepte bulunan yatırımcıların talepleri incelendiğinde, toplam 170 hektar büyüklüğe sahip sanayi parsellerine ihtiyaç duyulduğu, 170 hektar büyüklüğündeki sanayi parsellerinden oluşan bir OSB alanının planlanabilmesi içinde yaklaşık 260 hektar büyüklüğündeki bir alana ihtiyaç olduğu tespit edilmiştir. Bu tespitler doğrultusunda mahallinde yapılan yer seçimi çalışmaları sırasında, mevcut OSB'nin kuzeyinde ve kuzeydoğusunda yer alan, büyük bir bölümünün üzeri boş olan, herhangi bir amaç için kullanılmayan, arada kalan bazı bölümleri ise bağlık, fıstıklık ve zeytinlik olarak kullanılan ve içinden geçen enerji nakil hatlarından, içme suyu iletim hatlarından, kuru dere yataklarından, içinden geçecek olan (proje halindeki) doğalgaz iletim hattından, eğimi yüksek ve arazi yapısı engebeli olan yerlerden, dolayı olabilecek alan kayıpları da dikkate alınarak, Yer Seçimi Komisyonunca incelenen ve DPT Müsteşarlığınca OSB olarak uygun görülen ancak OSB olarak planlanmayan kuzeybatısındaki ve bitişiğindeki yaklaşık 70 hektarlık alan da dahil olmak üzere toplam 300 hektar büyüklüğündeki bir alan Kilis OSB tevsi alanı olarak incelenmiştir.

Yatırımcıların ihtiyaçları doğrultusunda açılma işlemleri ve kamulaştırma bedelleri için Bölgemiz Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yatırım programına alınmıştır. 2007 yılı içerisinde kamulaştırma çalışmalarına başlanarak tevsi alan yatırımcıların hizmetine sunulacaktır.

5084 sayılı Kanunun yayımı tarihinden itibaren İlimizde yatırım yapmak isteyen firma veya şahıslar Bedelsiz Arsa ve Arazi Temininden faydalanmış olup, daha sonra 5350 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la 5084 sayılı Kanun'la kazanılan Bedelsiz Arsa ve Arazi Teminine ek olarak, Sigorta Primi İşveren Hissesi, Gelir Vergisi Stopajı, Enerji Desteğinden faydalanmaya başlamıştır. Bu yasa uyarınca elde edilecek muafiyetler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

- Yeni istihdam edilecek personel için ödenecek gelir vergisi muafiyeti,
- Yeni istihdam edilecek personel için ödenecek sosyal sigorta işveren payı muafiyeti.
- Bedelsiz arazi tahsisi
- Enerji giderlerinde %50'ye kadar indirim.

Bölgemize yatırım yapmak amacıyla gelen taleplerin çoğunu tekstil sektörü oluşturmakta ancak, gıda sanayi olarak İlimizin üretim potansiyeli ve üretim desenine göre zeytincilik ve bağcılıkla ilgili olarak gıda sektöründen de talepler bulunmaktadır.

Bölgemizin altyapı ve AG-OG Elektrik Şebeke inşaat işi tamamlanmış olup parsel tahsisi yapılan işletmelerimiz Bölge içerisindeki tüm hizmetlerden faydalanmaktadırlar.


Alıntıdır

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Alt 21 Mart 2009, 01:20   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kilis İli Hakkında Bilgiler




Kilis Kültürü

Kilis ortadoğu'nun Anadolu'ya açılma noktasında "Bereketli Hilal" denilen bir çember içinde yer alır. Bu konumu ile tarihsel süreç içinde, kendine özgü hem toplumsal hem ekonomik kültürler oluşturmuştur.

Kilis'te El Sanatları

Her toplumun elleri ile oluşturup geliştirdiği, birlikte olgunlaştırdığı el ürünlerine, ve bu konudaki "Yaşam biçimi" ne "El Sanatları Kültürü" denilmektedir.

Kilis'in bu konuda oldukça eski bir geçmişi olduğunu Evliya Çelebi'nin 17. yy.'daki Kilis izlenimlerinden, "Kilis Halkı Ehli Hireftir" sözlerinden anlıyoruz.

Şimdilerde Kilis, estetik el sanatları değerlerini şu iki biçimde ortaya koymaktadır. "El işi", "Makine işi".

El işleri eskiden "Gergef' veya" Kasnak" denilen, küçük el tezgahlarında yapılırdı. Kasnak, tek kişi; gergef ise birden fazla kişilerce ve birlikte kullanılabilirdi.

Bunların çarpıcı örnekleri olarak; "Ciğerdeldi", "Mercimek", "Kartopu", "Filitre", "Cemaliyan", "Örümcek" denilen adlar altında örülmüş ve zaman zaman da sırmalarla zenginleştirilmiştir.

Bu işlernelerin "Tel Çekicisi", "Yazıcısı", kenar dikişleri yapan. "Antikacı" lığını uzmanlık haline getirmiş olanlar vardı.

Kasnak işlerinde çoğunlukla, bitki motifleri, insan figürleri yer alırdı. Kumaş olarak, adına "Jorjet" denilen krepdemur kulanılıyordu. Bunlara örnek olarak şunlar gösterilebilir: "Karanfilli", "Marullu", "Çengel", "Yıldız", "Bebekli"...


Alıntıdır

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 26 Mart 2009, 02:30   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kilis İli Hakkında Bilgiler




Kilis Genel Bilgiler

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Kilis Genel Bilgiler


İl Plaka Kodu: 79

İl Nüfusu: 114724

Merkez Nüfusu: 70670

Yüzölçümü: 1642 km2

İlçeleri: Elbeyli, Musabeyli, Polateli

Beldesi: Yavuzlu (Merkez)

Kurtuluşu: 07.12.1921

Telefon Alan Kodu: 348


Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 03 Nisan 2009, 02:12   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kilis İli Hakkında Bilgiler




Kilis Örf Adet Gelenek ve Görenekleri

Doğum Gelenekleri
Doğumun kırkıncı gününde doğum yapan kadın, hamama götürülür ve hamamda yemekler yenir, eğlenceler yapılır.Buna “lohusa veya nefse (nefsa) hamamı” denir.

Sünnet Gelenekleri
Sünnet gününde mevlit okutulur, Çocuk için sünnet yatağı süslenir.

Evlenme Gelenekleri
Geçmiş dönemlerde evlilikler, doğal olarak görücü usulüyle yapılmaktaydı. Askerden dönen delikanlı “kabı kacağı” birbirine çalıyor, sinirli davranıyorsa, artık onu baş göz etmenin zamanı gelmiştir. Örtüsünü giyen ana, yanına birkaç yakınını da alarak; ya tarif üzerine ya da sorup soruşturarak kız aramaya başlar. Gördüğü kızı öperken; onun yanaklarını okşayıp yüzünde boya olup olmadığını kontrol eder. Görücüye çıkan kız da, üst üste zubunlar (zıbın) giyerek, vücuduna dolgun görüntüsü vermeğe çalışır ve kahve sunarken, yüzünü mangal ateşine tutarak, yanaklarının kızarmasını sağlar.

Kilis ve yöresinde düğün giderleri oldukça ağırdır. Kız kalını (başlık bedeli; para yada altın) yüksektir. Para nedeniyle bekar kalanlara, geç evlenenlere sık rastlanır.
Askerlik - Gurbetlik
Askere gidecek genç için o gün davul zurna eşliğinde eğlenceli törenler yapılır. Ayrılma zamanı geldiğinde asker adayları “Yoh ,yoh’lar” söylenerek uğurlanır.

Gurbete gidenler için bir tören düzenlenmez. Kişi / kişiler genellikle iş bulmak için istemeyerek yöresini terk eder ve yakınlarıyla helalleşerek ayrılır.
Bayramlar - Törenler - Seyirlik Oyunlar
Gelin Gok /Çömçegelin Oyunu (Bu oyundan sonra Yağmur Duası yapılır): Ağaç parçası üzerine bir gelin şekli yapılır.Bu ağaç parçası iki adam tarafından “Gelin Gok! Gelin Gok!Gelin Gok!” diyerek ev ev / mezra mezra / köy köy bağıra bağıra gezdirilir.

Evlerde oğlak, bulgur, un, yağ, şeker…gibi yiyecek maddeleri toplanır. Vermeyen evin damının çörtenini çeker kuyuya atarlar.
Toplanan yiyecek maddeleri ile köy meydanında ya da köye yakın bir çayırlık bir yerde yemekler pişirilir, birlikte yenerek dualar edilir.


Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
bilgiler, hakkinda, hakkında, ili, kilis, İli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kuersetin Hakkında Bilgiler Zen Sağlık Köşesi 0 15 Haziran 2014 19:17
Kilis Hakkında Genel Bilgiler Ecrin Akdeniz Bölgesi 0 10 Ocak 2012 23:19
Kilis Hakkında Genel Bilgiler Ecrin Güneydoğu Anadolu Bölgesi 0 04 Eylül 2011 13:50
Muş İli Hakkında Bilgiler YapraK Doğu Anadolu Bölgesi 3 03 Nisan 2009 01:38
Van İli Hakkında Bilgiler YapraK Doğu Anadolu Bölgesi 4 03 Nisan 2009 01:35