IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Mart 2021, 15:17   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
EPDK, vadeli doğalgaz piyasası işletim esaslarını yayınladı




Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Vadeli Doğalgaz Piyasası (VGP) işletim usullerini belirleyen yeni kararları Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlandı.

Yayınlanan kararla ilgili olarak doğalgazda, Vadeli Doğalgaz Piyasası ile yeni bir döneme adım atıldığı belirtildi.

KARARIN KAPSADIĞI KONULAR
EPDK kararı ekinde yer alan VGP işletim esasları; piyasa işletmecisinin, merkezi uzlaştırma kuruluşunun ve piyasa katılımcılarının VGP'ye dair hak ve yükümlülüklerine VGP'de gerçekleştirilen işlemlere, uzlaştırma, fatura ve ödeme işlemlerine, teminat ve temerrüt yönetimi ile temerrüt garanti hesabına ilişkin hususları kapsıyor.

EPDK, vadeli doğalgaz piyasası işletim esaslarını yayınladı #1

DOĞALGAZDA 'VADELİ PİYASA' İLE ENERJİDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLAYACAK
Türkiye'de doğalgaz ticaretinin daha rekabetçi koşullarda yapılmasına ve Karadeniz gazının ileri tarihli kontratlarla satılmasına imkan sağlayacak Vadeli Doğal Gaz Piyasası 1 Ekim'de devreye giriyor.

OTSP FAALİYETE GEÇECEK
Buna göre, Vadeli Doğal Gaz Piyasası, EPDK tarafından mevzuat altyapısı oluşturularak 1 Eylül 2018'de Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) bünyesinde devreye alınan Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası'na (OTSP) entegre şekilde faaliyete geçecek.

Söz konusu piyasa, gerekli yazılım çalışmaları, testler ve sanal uygulamaların tamamlanmasının ardından 1 Ekim itibarıyla işleme açılacak.

Vadeli Doğal Gaz Piyasası ile fiyat belirsizliğinden kaynaklanan risklerin bertaraf edilmesi, piyasa öngörülebilirliği, derinlik ve likiditenin artırılması hedefleniyor.

EPDK, vadeli doğalgaz piyasası işletim esaslarını yayınladı #2
HAREKET ESNEKLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ İMKANI
Böylece OTSP'de faaliyet gösteren oyunculara kendi pozisyonları açısından alternatif bir hareket esnekliği ve risk yönetimi imkanı sağlanırken, ileriye dönük belirsizlikler en aza indirilerek arz güvenliğine katkı sağlanması amaçlanıyor.

TÜRKİYE BÖLGEDE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRECEK
Vadeli Doğal Gaz Piyasası ile Karadeniz gazının 2023 tarihi vade alınarak ileri tarihli kontratlarla satış imkanının bulunmasıyla rekabetçi ve derinlikli bir piyasaya kavuşulacağı öngörülüyor.

TÜRKİYE ULUSLAR ARASI TİCARET MERKEZİ OLACAK
Türkiye'nin, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı, TürkAkım gibi uluslararası boru hatları ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesislerindeki kapasite artışlarıyla çeşitli arz kaynaklarından gelen doğalgazın da fiyatlandığı uluslararası bir ticaret merkezi haline gelmesi hedefleniyor.

EPDK, vadeli doğalgaz piyasası işletim esaslarını yayınladı #3
DIŞA BAĞIMLILIK AZALTILACAK
Yerli gazın ticaretiyle Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının ve cari açığının azaltılması amaçlanırken, rekabetçi piyasayla konut ve sanayi tüketicilerinin enerji maliyetlerinin düşmesi bekleniyor.

DOĞALGAZ BORSASI İŞLETEN İLK ÜLKE
Vadeli Doğal Gaz Piyasası'nın devreye girmesiyle Türkiye, Karadeniz, Balkanlar ve Doğu Akdeniz havzasında doğalgazın uluslararası standartlarda ticaretinin yapılabileceği hukuki ve teknik altyapıya sahip bir doğalgaz borsası işleten ilk ülke olacak.

"TARİHİ BİR AŞAMADAYIZ"
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Vadeli Doğal Gaz Piyasası'nın Türkiye'nin enerji sektörü için önemli bir yenilik olduğunu belirterek, "Türkiye, bölgesinde etkin işleyen bir doğalgaz borsası kuran ilk ülke oluyor. Doğalgazda ticaret merkezi olma ve ithalat bağımlılığımızı azaltma yolunda tarihi bir aşamadayız. Ekimde enerji sektöründe yeni bir dönem başlayacak. 2021, doğalgaz sektörümüz için bir dönüm noktası olacak. Piyasamızı yeniden yapılandıracağız." dedi.

OTSP, ŞUBAT SONU İTİBARİYLA 4.2 MİLYON METREKÜP DOĞALGAZ TİCARETİ YAPTI
EPİAŞ bünyesinde 1 Eylül 2018'de devreye alınan ve piyasa oyuncularının aktif olarak günlük doğalgaz alım-satım işlemlerini gerçekleştirdiği OTSP'de şubat sonu itibarıyla 4 milyon 200 bin metreküp doğalgaz ticareti yapıldı.

Bu dönemde, 6 milyar lira işlem hacmine ulaşılan OTSP'de mart ayı gaz referans fiyatı ortalaması bin metreküp başına 1.290 lira olarak gerçekleşti.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
epdk, vadeli doğalgaz piyasası işletim esaslarını yayınladı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
MEB, ilkokul ve ortaokullarda yüz yüze eğitimin usul ve esaslarını belirledi Winston Güncel ve Son Dakika Haberler 0 04 Şubat 2021 21:08
Doğalgaz ve elektriğe ne kadar zam geldi? Elektrik ve doğalgaz zammı enflasyona nasıl yansıyacak? Sanem Ekonomi Haberleri 0 01 Ağustos 2018 13:05
Tablet Piyasası Zayıflıyor! Cry Tablet Bilgisayarlar 0 10 Mart 2016 14:52
Akıllı telefon piyasası! Deep Cep Telefonlar 0 04 Şubat 2014 09:40
İmanın esaslarını kısaca anlatır mısınız? Kalemzede İslamiyet 0 07 Ağustos 2011 01:31