IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Ocak 2020, 14:55   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Meta Etiketleri İçin Aydınlatıcı Kılavuz




Meta etiketleri SEO işlemlerine başlangıçta daha iyi ya da daha kötü bir başlangıç yapmanız için ilk adımdır. Herhangi bir site incelemesi yaptığınızda karşınıza ilk çıkan header (üstbilgi) bölümünde site için kullanılan meta tagler/ anahtar meta tagler olacaktır. Meta tagler sitenizi bir sebze tezgâhı olarak düşünürseniz, sitenizin meta tagleri en üstte pırıl pırıl parlayan sebze meyveler olacaktır.

Description (açıklama) ve keywords (anahtar kelimeler)’ler dışında da meta tagler vardır ama bunlar en çok bilinen iki meta tag’dir. Meta tagler 3 kategoriye ayrılmaktadır (deneyimlere göre); Olumlu meta tagler, olumsuz meta tagler, önemsiz meta tagler.

Aşağıda listelediğim meta tagler en sık karşılaşabileceğiniz meta taglerdir. Daha fazla meta tag öğrenmek ve hangi meta tagler varmış diye merakınız varsa Meta Tag Resource’den hepsini kontrol edebilir ve öğrenebilirsiniz.

2019 yılında meta taglerin hala siteleriniz için önemli olduğunu ama tüm meta taglerin size yardımcı olmayacağını unutmayınız. SEO bakımından ve aramalarda üst sıralarda yer almak için meta taglerinizin kullanıcı memnuniyeti odaklı yüksek kaliteli içerikleriniz ile beraber olması kanaatindeyim.

Tavsiye: İhtiyacınız olmayan Meta Tagleri (etiketleri) kullanmayın.

Olumlu (İyi) Meta Tagler (Etiketler)
Bu meta tagler her sitede bulunmalıdır ve gereklidir. Bunun ufak bir liste olduğunu unutmayınız; Bunlar gerekli olanlardır ve sadece bunlar ile işlemlerinizi tamamlayabiliyorsanız, başka bir meta ekleme işlemi yapmayınız.
Meta İçerik Türü (Meta Content Type): Bu etiket sayfanızın niteliğini belirler ve her sayfada olması gerekir. Bu etiket kullanılmazsa, sayfanızın tarayıcılar tarafından işlenmesini etkileyebilir. Aşağıda birkaç çeşit Meta içerik türü örneği bulunmaktadır. Bunları kullanabilirsiniz ama yine de en iyisini site tasarımcınız bilir.
<meta http-equiv = "İçerik Türü" content = "text / html; charset = utf-8" />
<meta http-equiv = "İçerik Türü" content = "text / html; charset = ISO-8859-1">
Başlık (Title): Başlık etiketi “meta” ile başlamasa da üstbilgide ve içerik hakkında SEO için çok önemlidir. Sayfa olarak adlandırılabilecek her sayfanızda eşsiz bir başlık etiketi kullanmayı unutmayınız.
Meta Açıklama (Meta Description): Meta açıklama etiketi, bir ana amaç için kullanılır; Sayfayı, arama yapanlara SERP’ler üzerinden okudukları gibi tanımlamak. Bu meta etiket sıralamayı etkilemez ama yine de çok önemlidir. 160 karakter tutmanızda fayda vardır. Buraya yazacaklarınız ile kullanıcıların dikkatini sitenize çekebilirsiniz.
Viewport (Görünür Alan): Neredeyse her şeyin mobil üzerinden yapıldığı bu devirde, Viewport (Görünür Alanı) belirtiyor olmalısınız. Bunu es geçerseniz, mobil deneyiminizin zayıf olma riski bulunmaktadır. Bu etiket, tarayıcıya bir sayfanın mobil cihazda nasıl oluşturulacağını bildirir. Bu etiketin varlığı, Google’a sayfanın mobil uyumlu olduğunu gösterir. Google pagespeed üzerinde önemini görebilirsiniz. Bu meta için standart etiket aşağıdaki gibidir;
<meta name=viewport content="width=device-width, initial-scale=1">

Önemsiz Meta Tagler (Etiketler)
Farklı birtakım sitelerin belirli durumlarda bunları kullanması gerekebilir ama eğer sizin siteniz de gerekmiyor ise, kullanmayın.
Sosyal Meta Etiketler (Social Meta Tags): Twitter ve OpenGraph gibi sosyal medyaların verilerinin paylaşılması önemlidir ama kendi başlarına gerekli değildir.
Robotlar (Robots): Robotlar meta etiketine sahip olmanız gerektiği büyük bir yanlış anlaşılmadır. Bunu açıklığa kavuşturacak olursak; indeksleme ve link takibi açısından, eğer bir meta robots etiketi kullanmazsanız, robotlar bunu index ve follow olarak algılayacaktır. Bu iki komuttan birisini değiştirmek istediğinizde, bu meta etiketi eklemeniz gerekmektedir. Onun dışında eklemenize gerek yoktur. Bunun dışında, noindex yapmak ama sayfadaki linkleri follow yapmak istiyorsanız, aşağıdaki meta etiketi ekleyebilirsiniz.
<meta name = "robots" content = "noindex" />*
Belirli Botlar (Specific Bots- Googlebot): Bu etiketler noodp, noydir gibi belirli bot talimatları vermek için kullanılır. Genel olarak, arama motorları bu tür şeylerde kendi başlarına gerçekten iyiler ama yine de siz ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, kullanabilirsiniz.
Dil Etiketi (Language): Bu etiketi kullanmanın tek amacı uluslararası hareket ediyor olmanızdır ve sayfada kullanılan ana dili belirtmeniz gerektiğidir. Meta Language (dil) etiketlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Coğrafi (Geo): Okuduklarıma göre bu etiketler Bing tarafından destekleniyor ama Google tarafından desteklenmiyor. Üç türlüdür; yer adı, konum (enlem ve boylam), bölge.
Not: Google için Search Console üzerinden ülkeyi hedefleyebilirsiniz.

<META NAME = "geo.position" CONTENT = "enlem; boylam">
<META NAME = "geo.placename" CONTENT = "Yer Adı">
<META NAME = "geo.region" CONTENT = "Ülke Alt Kodu">
Anahtar Kelime (Keywords): Bu etiketin normalde yukarıda olması gerektiğini düşünebilirsiniz. Ancak SEO için bu etiketlere zaman harcamanıza gerek yoktur. Bu etiketlerin sadece bazı noktalarda çok ufak bir etkisi olabilir. Site kurulumunuzda kullanmanıza gerek yoktur ama kullandıysanız da veya otomatikse, kaldırmak için de bir neden yoktur.
Yenile (Refresh): Mümkünse kullanılmamalıdır. Sunucu üzerinden 301 çekmeniz daha faydalı olacaktır.
Site Doğrulama (Site Verification): Bu etiket aslında site için bazı noktalarda gereklidir ama meta olarak kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Onun yerine site doğrulama işlemini başka yollar ile yapmayı deneyiniz. Google, DNS, Harici Dosya veya Google Analytics ile site doğrulama işlemi yapmanıza izin vermektedir. Bing ise XML dosyası ya da meta ile izin vermektedir. Yapabiliyorsanız XML dosyası ile site doğrulama işlemini yapınız.

Olumsuz Meta Tagler (Etiketler)
Öncelikle açıklığa kavuşturmam gereken şey; Bu etiketleri kullandığınızda sitenize bir şey olmayacaktır. Bu etiketler yer israfından başka bir şey değildir.
Yazar/ Web Yazarı (Author/ web author): Bu etiket sayfanın (sitenin) yazarını adlandırmak için kullanılır. Gerekli olmayan bir meta etikettir.
Sonra Tekrar Ziyaret Et (Revisit after): Bu meta etiket, robotlara belirli bir süre sonra siteyi/sayfayı tekrar ziyaret etmeleri için komut verir. Herhangi büyük bir arama motoru tarafından takip edilen bir şey değildir.
Derecelendirme (Rating): Bu etiket, içeriğin derecelendirmesini belirtmek için kullanılır.
Tarih (Date): Tarih, sayfanın yapıldığı tarihtir. Tarih için bir XML sitemap yapmanız daha faydalı olacaktır.
Telif Hakkı (Copyright): Sitenizin zaten Footer (alt kısım) bölümünde bulunuyor. İki kere oluşturmaya ne gerek var.
Özet (Abstract): Bu etiket genellikle bir içeriğin özetini yerleştirmek için ve temel olarak eğitim alanında kullanılır.
Dağıtım (Distribution): Global anlamda dokümanlara veya içeriklere kimlerin erişebileceğini kontrol eder. Sayfa/site şifre korumalı değilse ve herkese açıksa, bu etiketi kullanmak manasızdır. Eğer sitenizde yer alıyorsa, direk kaldırınız.
Önbellek Kontrolü (Cache – Control): Bu etiket, bir sayfanın tarayıcıda ne zaman ve ne sıklıkla önbelleğe alınacağını kontrol etme umuduyla ayarlanır/eklenir. Bunu HTTP’den yapmak en iyisidir.
Kaynak Türü (Resource type): Bu etiket, sayfanın kaynak türünü adlandırmak için kullanılır. Örnek; Dokümasyon, pdf…

Birçok meta etiket vardır ve buraya en çok karşılaşabileceklerinizi ekledim. Çıkması veya eklenmesi gerektiğini düşündüğünüz bir meta etiket varsa, yorumda belirtiniz. Her türlü öneriyi ve soruyu yorum olarak belirtebilirsiniz. Okuduğunuz için Teşekkürler. İyi Günler…

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
kılavuzu, meta, seo


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ana Sayfada Etiketleri Göstermek hAte vB 3.8.x Eklentileri 1 05 Mayıs 2020 23:59
Hassas Ciltler İçin Hayat Kurtaran Kılavuz YaRen Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 22 Ağustos 2019 22:05
META dosya uzantısı Black & White Creature Mind Meta Data Kaf_Dağı Bilgisayar Donanımı 0 09 Şubat 2016 10:16
Fayans Etiketleri Desmont Ev Dekorasyonu 0 01 Mart 2015 15:13
Avon Color Aydınlatıcı İnciler Desmont Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 21 Aralık 2014 15:04