IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Ağustos 2010, 02:08   #11
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Linux'un hangi sürümü ?




evet kaynak ingilizceymiş bir şeyler anlamadım doğrusu şu linuxa geçiş dönemi sancı yaptı bir türlü çözemedim sorunu
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
Make it real, Make me feel it.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Alt 24 Ağustos 2010, 18:33   #12
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Linux'un hangi sürümü ?




Kullanım açısından ubuntu oldukça iyidir Fakat Ubuntudan daha güncel bir sistem kullanmak istiyorsan Arch ı öneririm. Özellik bakımından az ve sadece işimi görsün diyorsan kubuntuyu tavsiye ederim.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 26 Ağustos 2010, 02:53   #13
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Linux'un hangi sürümü ?




Yeni başlayanlar için Ubuntu 10.04 öneriyorum..

Linux'u bilip de ubuntu'yu bilmeyen kullanıcıların sayısı az oranla düşüktür. Linux'un en bilinen kolu olan Ubuntu'nun kurulumu oldukça kolaydır.


Linux sürümleri kategori gibidir herkesin bilgisine göre kullanabileği bir çok sürümü mevcuttur. Bilgisini ve kullanacağı alanları yazan arkadaşlara vakit buldukça hangi linux sürümü kullanacağı hakkında( Download ve anlatımlı şekilde ) sağlıklı bilgiler paylaşabilirim.


Linux hakkında bilgi sahibi olmanız için bir hocamızın size makalesini paylaşmak istiyorum umarım işinize yarayacaktır.

*****************


Bütün Linux sürümleri, işletim sisteminin temeli olan ortak çekirdeği kullanmaktadır. Fakat farklı firma ve kuruluşlar, açık kaynak kodlu olan çekirdek üzerine kendi değişikliklerini ekleyerek işletim sistemini yapılandırmaktadırlar. Benzer şekilde Linux sürümlerinde kullanılan temel programların büyük bir kısmı da açık kaynak kodlu olduğu için ortak programlar farklı uyarlamalarla sürümlerde yer almaktadır. Açık kaynak kodlu yazılımların getirdiği bu avantajdan dolayı Internet ortamında pekçok Linux sürümü yer almaktadır. Bu sürümlerin büyük bir kısmı küçük çapta (bir ya da iki disketlik sürümler) olduğu gibi, bazı büyük Linux sürümleri geliştirilmediği için zamanla kaybolmuştur. Benzer şekilde isteyen herkes [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresindeki yardım dosyasından yararlanarak ya da [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sitesindeki belgeleri inceleyerek kendi Linux sürümünü hazırlayabilir. Bu tecrübe ile Linux hakkında temel düzeyde pekçok bilgi edinebilirsiniz (Orta düzey kullanıcılar ve meraklıları için tavsiye edilir).


Internet ortamında yaygın olan Linux sürümleri hakkında bilgiye ve web sitelerine [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresinden erişilebilir. Bu siteden şu aşamada 168 Linux sürümüne ulaşılabilmektedir. Yukarıda belirttiğimiz gibi sitede yer alan Linux sürümlerinin içerisinde bir ya da iki disketlik sürümlerin (2-Disk Xwindow Linux, Floppix, RoLinux, SmalLinux, TinyLinux vb.) yanında özellikle belli dil ve ülke desteği için hazırlanan sürümler (Gelecek, TurboLinux, MiracleLinux, ZiifLinux vb.) ve farklı platformlarda, pekçok dil desteği olan Linux sürümleri (SuSeLinux, RedHat Linux, MandrakeLinux, SlackwareLinux, DebianLinux, CalderaLinux vb.) de bulunmaktadır.
Zaman içerisinde Gelecek, SuSe, Corel, TurboLinux gibi bazı Linux sürümleri ücretsiz dağıtımlarını sonlandırmış ve belli bir ücret karşılığında sunulmaya başlanmıştır. Olaya bu açıdan bakıldığında "Tüm Linux sürümleri sonunda bu noktaya mı gelecek?" sorusuna kişisel olarak "Açık kaynak kodlu yazılım felsefesi devam ettiği sürece Linux maratonu belli kulvarlarda ücretsiz olarak sürecektir" cevabını verebiliriz. Başka bir deyişle Linux işletim sistemi, Microsoft firmasi gibi belli bir kuruluşa bağımlı olmadığı için firmalar kendi sürümlerini serbest kullanımdan kaldırabilirler, fakat bu hiçbir zaman Linux'un tekelleşmesine neden olmayacaktır.

ODTÜ Bilgi İşlem Merkezi olarak, Linux işletim sistemini tanıtmak ve yaygınlaştırmak üzere bilgisayar salonlarımızdaki sistemlere yüklediğimiz, RedHat 7.3'ün uyarlaması olan METU-CC Linux ve hazırlamış olduğumuz "Linux İşletim Sistemi" kitabının yanında, kütüphanemizde halen ücretsiz dağıtılmaya devam eden Slackware, RedHat ve Mandrake Linux sürümlerini, maliyeti karşılamak için cüzi bir ücret karşılığı kullanıcılarımıza ulaştırmaya başlamış bulunuyoruz. Bu noktada kullanıcılarımızdan gelecek "Hangi sürümü kullanmalıyım?" sorusuna ışık tutmak için sürümlerin özelliklerinden ve farklarından bahsedeceğiz.

Slackware:
İlk Linux sürümü olan Slackware, metin tabanlı kurulumu ile daha ilk aşamada yeni kullanıcılar için Linux'un zor olduğu izlenimi yaratabilir. Hata kurulum sonrası sistem yapılandırması için, hazır yapılandırma araçlarındansa yapılandırma dosyalarının elle değiştirilmesini tercih etmektedir. Az da olsa netconf, pkgtool gibi yapılandırma araçları metin ortamında çalışmaktadır. Program kurulumu için tgz paketlerini kullanılması program yükleme ve kaldırma işlemleri için kolaylık olarak değerlendirilebilir. Bunun yanında Linux dünyasında yaygın olarak kullanılan RedHat tabanlı sürümler için hazırlanmış RPM paketlerini de desteklemektedir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Slackware paket yapılandırma programı pkgtool ekran görüntüsü
Bu dezavantajlarına rağmen, Linux işletim sisteminin yapısını anlama ve daha detaylı bilgi edinme yolunda orta ve ileri düzey kullanıcılara önerilebilecek bir sürümdür. Ayrıca sürüm olarak kararlı yapısından ve hızından dolayı özellikle sunucu sistemlerde tercih edilmektedir. Şu aşamada 8.1 sürümünde olan Slackware'in 9.0 sürümü test aşamasında olmasına karşın uzun süre geçerliliğini koruyacağa benziyor.

RedHat:
Linux dünyasında en çok kullanılan sürümlerin başında gelmektedir. Hızlı bir gelişme katederek bugün 8.0 sürümüne ulaşmıştır. Özellikle 8.0 sürümünde zenginleştirdiği grafik arayüz kurulum ve yapılandırma uygulamaları ile Linux kullanımını kolaylaştırma yönünde önemli gelişmeler göstermiştir. Bunun yanında, en büyük açık kaynak kodlu yazılım olan OpenOffice ofis uygulamaları paketinin 1.0.1 sürümünü de dağıtımla birlikte sunmaktadır. Bu özelliği ile gerek iş istasyonu olarak, gerekse sunucu sistem olarak kullanılabilecek paket işletim sistemi halinde kullanıcılara ulaşmaktadır. Kararlı paketler kullandığından dolayı sunucu sistemlerde de yoğun olarak tercih edilmektedir. Program kurulumu olarak RPM paketlerini kullandığı için rpm komutunun ve grafik arayüz programlarının sağladığı program yükleme ve silme kolaylıklarını sunmaktadır.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

RedHat8.0 sürümünde grafik ortamda çözünürlük ayarı
Bu avantajlarının yanında kurulum aşamasında Türkçe dil desteğinin olmaması, 8.0 sürümünde (çok küçük de olsa) yer alan Türkçe dil desteği ve grafik uygulamaları sorunlarından dolayı 8.1 sürümünün yakın olduğunu düşünüyoruz.

Mandrake:
RedHat işletim sistemini temel alarak yola çıkan Mandrake bugün 9.0 sürümüne ulaşmış bulunuyor. Mandrake, Türkçe ve kolay kurulum desteği ve kurulum sonrası yapılandırma için sunduğu grafik arayüz araçları ile Linux ile yeni tanışan kullanıcılar için son derece ideal bir sürümdür.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Grafik ortamdan sistem yapılandırması için kullanılacak Mandrake Control Center 9.0
Özellikle Pentium işlemcili sistemler için tasarlandırıldığı için kendine özgü mdk.i586.rpm uzantılı paketlerin yanında standart RPM paketlerini de kullanabilir. Mandrake'nin en büyük özelliklerinden biri halen daha kararlı çekirdeğe eklenmemiş ve taşınabilir medyalara erişmek için kullanılan "supermount" desteğini uzun süreden beri standart dağıtımında varsayılan ayar olarak kullanıyor olmasıdır. Bunun gibi diğer kararlı olmayan programları da sürümlerinde kullandığı için güncellemeleri yoğun olarak duyurulmaktadır. Bu dezavantajından dolayı özellikle sunucu sistemlerde pek fazla tercih edilmemektedir. RedHat8.0 gibi, 9.0 sürümünde OpenOffice ofis uygulamaları paketini Türkçe dahil pekçok dil desteği ile sunmaktadır. Mevcut sürümler içerisinde Türkçe desteği en zengin olması, kullanım ve yönetim grafik ortam uygulamaların zenginliğinden dolayı başlangıç düzeyindeki kullanıcılar için önerilebilecek bir sürümdür. Linux'un ilk günden başlayarak bugün bulunduğu noktaya gelinceye kadar katettiği yola bakınca, yarın çok daha ileri düzeyde ve kullanışlı bir yapıya kavuşacağını düşünüyoruz. Bunun için bu yazımızda ileri sürdüğümüz görüşler, gelecek sürümlerde tamamen değişebilir. Linux dünyasının gizemlerini ve güzelliklerini keşfetmek için bütün sürümleri deneyerek kendi seçiminizi yapmanız en doğru karar olacaktır. Minik penguen her an sizlere yardımcı olmak için görev başında bekliyor.
***************


İyi forumlar..


Konu Numberone tarafından (26 Ağustos 2010 Saat 03:11 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 26 Ağustos 2010, 05:36   #14
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Linux'un hangi sürümü ?




Valla hocam Linux'un Ubuntu sürümünün 10,4 versionunu kurdum işte ama o hatayı aldım bir kaç sürüm denedim ama kurmayı ve kullanmayi başaramadım. Linux 'un Mint 9 KDE sini başarılı bir şekilde kurdum oda KDE Masaüstü profosyonel Linux kullanıcıları içinmiş tabi haliyle bizde arabadan inip eşeğe binmiş gibi olduk. Zormuş hocam ya Linuxu kurmak
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
Make it real, Make me feel it.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 26 Ağustos 2010, 09:30   #15
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Linux'un hangi sürümü ?




Linux Mint'in, Gnome masaüstü olan sürümüde mevcut [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] buradaki adresten indirebilirsin.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 26 Ağustos 2010, 20:50   #16
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Linux'un hangi sürümü ?




Evet 32 bit ve 64 bit her ikisini de indirdim ama kurmayı başaramadım benim için biraz sinir bozucu oldu
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Hala anlamış değili neden kurulmadığını
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
Make it real, Make me feel it.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 27 Ağustos 2010, 18:19   #17
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Linux'un hangi sürümü ?




Kurulumu en basit olan Linux dağıtımı Ubuntu dur. Hiçbirşey yapmıyorsun kendisi kuruyor zaten nesini yapamadın anlamadım.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 27 Ağustos 2010, 20:21   #18
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Linux'un hangi sürümü ?




0x94 sanirim Linux Mint'ten bahsediyor arkadas. anlamadigim nokta KDE masaüstü yönetici tanimli olan Linux Mint kuruluyor ama Gnome masaüstü yönetici tanimli olan Linux Mint kurulmuyor dogrumu anlamisim ? bunca yillik linux deneyimimde ilk defa böyle birsey duyuyorum yani kurulum esnasinda masaüstü yöneticilerinin bir etkisi yok gercekten ilginc.

dogru baglantidan indirdigine eminmisin dagitimi ?

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 27 Ağustos 2010, 20:34   #19
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Linux'un hangi sürümü ?




0x94 sanirim Linux Mint'ten bahsediyor arkadas. anlamadigim nokta KDE masaüstü yönetici tanimli olan Linux Mint kuruluyor ama Gnome masaüstü yönetici tanimli olan Linux Mint kurulmuyor dogrumu anlamisim ?

Ocean kesinlikle haklısın KDE masa üstünü kurdum Gnome kurulmadı evet , Linux Minti indirdiğim adres [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] budur. DVD sürümü olarak indiriyorum.

__________________
Make it real, Make me feel it.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 27 Ağustos 2010, 23:31   #20
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Linux'un hangi sürümü ?




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

buradaki cd olan adresi dene birde istersen, Gnome masaüstü tanimli amd 64bit versionu. Swap (takas) alani vb. ayiriyormusun kurulum esnasinda acaba sorun oradan kaynaklanmasin.

Buda olmazsa, KDE 'i kaldirip manual olarak Gnome masaüstü yöneticisini kurmayi deneyebiliriz.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
hangi, linuxun


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Portal 2'nin Linux Sürümü Açık Beta Aşamasına Geçti RaMSeS Oyun Dünyasından Son Haberler 0 28 Şubat 2014 01:49
Linux Mint 9 LXDE Sürümü Duyuruldu Ocean GNU, Linux ve UNIX 0 26 Temmuz 2010 09:16
Netbook'unuz İçin Hangi Linux Dağıtımı? xLine GNU, Linux ve UNIX 0 17 Mayıs 2010 04:44
Hangi Linux'u kullanmalıyım?, "Hangi Linux bana göre?" sorularının cevabı burada PaYanDA GNU, Linux ve UNIX 10 23 Ekim 2006 00:26