IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Ağustos 2010, 23:42   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Audacity 1.3





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Audacity, bir grup gönüllü tarafından geliştirilmiş ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile lisanlanmış olan özgür bir yazılımdır. Audacity yazılımıyla ses kartınızın mikrofon girişi aracılığıyla konuşma kaydedebilir veya ses kartınızın hat girişine pikabınızın çıkışını bağlayarak eski plaklarınızı sayısal ortama aktarabilirsiniz. Kasetçalarınızın hat çıkışını ses kartınızın hat girişine bağlayarak eski kasetlerinizi de sayısal ortama aktarabilirsiniz.

Yaptığınız konuşma kaydındaki hatalı bölgeleri ya da gereksiz boşlukları silebilirsiniz. Ses kaydınızın ses yüksekliğini istediğiniz desibel oranında yükseltebilir ya da düşürebilirsiniz.
Audacity ile Podcast ve radyo programlarının kayıt ve ses montajlarını rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Özgürlük İçin Web sayfamızda yer alan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'un ses kayıtları ve montaj işlemleri için Audacity yazılımının kullanıldığı bilgisini de ayrıca vermek isterim.


Audacity, yaptığınız kaydı kendi yerel biçimi olan AU biçiminde kaydedecektir. Bu kaydı, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gibi farklı ses biçimlerine dönüştürebilirsiniz. Eğer Audacity yazılımını Pardus'a kurmuşsanız, MP3 dönüştürücüsü olan LAME eklentisini kurmaya gerek kalmayacak çünkü LAME zaten Pardus ile kurulu geliyor.

Kurulum

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'ni açıyor, arama kutusuna “audacity” yazıyor, karşımıza çıkan paketimizi seçiyor ve “Paket(ler)i Kur” düğmesine tıklıyoruz. Karşımıza yeni bir pencere açılıyor ve bize bu paketle birlikte kurulacak olan ek bağımlılıkların bir listesi geliyor. Biz de hemen alttaki “Paket(ler)i Kur” düğmesine tıklıyor ve kuruluma başlıyoruz.
Kurulum sonrası karşımıza çıkan pencerede, Audacity paketinin kurulduğu ve pencerenin içindeki simgeye çift tıklayarak uygulamayı başlatabileceğimiz bildiriliyor.
Audacity'i buradaki simgesi aracılığıyla açabileceğiniz gibi KDE Menüsü üzerinden Çoklu Ortam > Audacity yolu aracılığıyla da açabilirsiniz.
İlk Ayarlar


Yazılımı açtığımızda bizi çalışma penceresiyle birlikte bir “Hoş Geldiniz” penceresi karşılıyor. Eğer Audacity yazılımını her açtığımızda bu pencerenin bizi karşılamasını istemiyorsak, “Hoş Geldiniz” penceresinin altındaki “Başlangıçta bunu bir daha gösterme” seçeneğine tıklıyoruz. Böylece yazılımı başka bir zaman tekrar açtığımızda artık “Hoş Geldiniz” penceresinin bizi karşılamasıyla zaman kaybetmeyeceğimizi garanti altına almış oluyoruz.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yazılımı kullanmaya başlamadan önce, bazı ayarlar yapmamız gerekiyor. Bunun için yazılım menüsünün Düzenle > Özellikler seçeneğiyle ayarlar penceresini açıyoruz.
Özellikler penceresinin içinde alt menüler yer aldığını görüyoruz. İlk menüde ses aygıtlarımızı seçme olanağımız var.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu alt menülerde ses kayıt teknolojisiyle ilgili teknik detaylar yer almaktadır çoğunlukla. Ancak, bu menüler içinde önemli bulduğumuz birkaçını sizlere anlatmak daha doğru olacak.
Alt menüler içinde önemli bir yer teşkil eden detaylardan biri de, bazı yarı-profesyonel ses kartlarında ses kayıt kalitesini CD ses kalitesi olan 44.100 HZ olarak seçmek ya da profesyonel ses kayıt türü olan 48.000 HZ olarak seçme olanağı bulunması. Ses kartının verdiği olanaklar dâhilinde bunlardan biri seçilebilir. Bu seçimi “Kalite” alt menüsünden yapabiliriz.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


“Arayüz” alt menüsündeyse, Audacity'nin çalışma arayüzünün “Dil” seçeneğinden yazılımı Türkçe veya İngilizce olarak kullanabiliriz. Bu yazılımın Türkçe çevirilerinde bazı eksikler bulunduğu için ben “İngilizce” kullanmayı tercih ediyorum. “Müzik teknolojisi” terimlerini özgün halleriyle kullanmanın daha doğru olacağını düşünüyorum.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Ses Kayıt ve Düzenleme

Audacity yazılımında kaydettiğimiz sesin üzerinde kesme, ekleme, ses etkisini değiştirme gibi oynalamalar yapabiliyoruz. Bu yazı Audacity yazılımını genel hatlarıyla tanıtma amacı taşıdığı ve yerimiz tüm özellikleri en ince detayına kadar anlatmaya olanak vermediği için burada size bu uygulamanın sadece bazı önemli özelliklerini anlatacak ve bu özellikleri sizlere bir ses kaydıyla örnekleyeceğiz.
Size bağlantısını verecek olduğum dosyada, evimdeki mini ev stüdyosu sistemi içinde yer alan AKG C451E kondansatörlü mikrofonla yaptığım ses kaydını duyacaksınız. Bu ses kaydını yaptıktan sonra, kaydın bazı bölgelerinde yazılımın menüsünde yer alan “Etki (Effect)” özelliklerini kullandım ve bunları da kayıtta anlattım. Kayıt ve düzenleme işlemleri bittikten sonra dosyayı OGG biçimine çevirdim. Bu dosyayı [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dinleyebilirsiniz.
Kayıt Sonrası Müzik Ekleme ve Miksaj Yapma

Bu kayıt bir stereo kanala kaydedilmişti. Bu kaydın başına ve sonuna bir müzik eklemek istedim. Müziğimi seçtim, açılışta ve kapanışta kullanacağım kısmı kes yapıştır yaparak yeni bir stereo kanal olarak yerleştirdim. Müziklerin “Fade Out” ve “Fade İn” işlemlerini gerçekleştirdim. Aşağıda yer alan ekran görüntüsünde, açılış ve kapanış müziklerinin yerleştirilmiş halleriyle bu dosyanın çalışma penceresini görmektesiniz.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Hepsi ayrı kanallarda yer alan bu dosyaların mix işlemlerinin yapılarak tek bir stereo kanala indirgenmesi işlemi için Ctrl+A ile tüm kanallar seçildi ve ardından menüden Tracks > Mix and Render seçildi.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu işlem sonrasında, tüm kanallar tek bir stereo kanala indirgenmiş oldu.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Şimdi sıra bu dosyayı OGG biçimine çevirmeye geldi. Bunun için Dosya > Dışa Aktar yoluyla dosyayı dışarı aktarma işlemine başlamak gerekti. Dosyayı aktarmadan önce, dosya ile ilgili bilgilerin doldurulması gerekiyordu. Bu bilgileri doldurdum.
Bu işlem sonrası, artık dosya OGG biçimine dönüştürülmeye başlandı. Bu çalışma sonrası ortaya çıkan OGG dosyasını [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] açarak dinleyebilirsiniz.
Son Söz

Audacity yazılımı, gerek Linux dağıtımlarında gerekse, diğer sahipli işletim sistemlerinde çok verimli çalışan bir yazılımdır. Bu yazılımın kullanımıyla ilgili daha detayları bilgilere İngilizce dilinde yazılmış olan İnternet sayfalarından ulaşabilirsiniz.
Size FLOSS Manuals İnternet sayfasında, Audacity için İngilizce olarak hazırlanmış olan detaylı bir belgeyi okuyabileceğiniz sayfanın [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] burada. Bu sayfanın sol köşesindeki “Make PDF” düğmesine tıklayarak, dosyayı PDF biçiminde indirebilirsiniz.


ozgurlukicin

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
13, audacity


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık