IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Mart 2010, 18:32   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sun'dan mükemmel araçlar!




Sun Microsystems veya çoğumuza tanıdık gelen kısa adıyla Sun, 2005 yılından beri çok ciddi adımlar atıyor.
Belki biliyor, belki bilmiyorsunuz, şu an Solaris 10 işletim sistemini ücretsiz olarak Intertnet'ten indirebilir ve hiçbir lisans problemi olmadan kullanabilirsiniz.
Bundan çok daha önemli bir gelişme Solaris'in açık kaynak koda dönüştürülmesi oldu. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresinde konuyla ilgili daha çok bilgi bulmanız mümkün. Belki bundan 5-10 yıl sonra hepimiz Solaris çekirdekli dağıtımları kullanıyor olacağız, kim bilir?
Solaris ve OpenSolaris konularına değindiğim "[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]" yazısına göz atmanızı tavsiye ederim. Konunun derinine inmek isteyenlere, yardımcı olacaktır.
Neyse konuyu çok dağıttım. Gelelim yazımızın konusu olan Sun'ın mükemmel araçlara... Java şuan tam 10 yıllık bir dil. Kimisi sever, kimisi sevmez, bazıları da benim gibi hastasıdır. O kısmına birşey diyemem, herkesin kendi tercihi. Ancak Java'nın endüstride önemli bir yeri olduğunu kimse inkar edemez. Son derece kolay kullanılabilir yapısı, platform bağımsız oluşu, hafıza yönetimi ve diğer bir çok yönüyle, Java, takdiri fazlasıyla hak ediyor. Buna rağmen, Java'yla ilgili her şeyin olumlu olduğunu söyleyemeyiz.
Geliştirme ortamı veya genel kabul görmüş adıyla IDE ( Integrated Development Environment ) bir programcının en büyük yardımcısıdır. Ve Java geliştiricilerinin genelde en çok yakındığı nokta, güzel bir geliştirme ortamı bulamıyor oluşlarıdır. İşte Sun şimdi bu problemimizi çözmek için büyük bir adım daha atıyor ve normalde paralı sunduğu iki mükemmel IDE'yi artık ücretsiz dağıtıyor.
Bu IDE'lerden birisi, Sun Java Studio Creator 2 ve diğeri Sun Java Studio Enterprise. Eskiden fiyatları sırasıyla 99$ ve 1.895 $ iken; her iki üründe artık bedava! Her iki ürünü de [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresinden indirmeniz mümkün. Programları indirmek için SDN ( Sun Developer Network ) üyeliği almanız gerekiyor ve bunu yapmak elbette ki ücretsiz.
Yaklaşık 1.5 yıl kadar önce Sun Java Studio Creator 100$'a satılıyordu. Sun'un sponsor olduğu bir yarışmada ödül olarak bize bunu vermişlerdi. Çok kısa bir süre sonra, Sun Java Studio Creator ve Sun Java Studio Enterprise'in ücretsiz olacağı açıklandı. Java Studio Creator ile o zamana kadar ufak tefek denemeler yapmıştım. Java Studio Enterprise'i ise ilk kez o dönemde test etme imkanım oldu. Aradan geçen bir yılla birlikte, Sun her iki ürünü de yenilemiş ve daha çok özellikle tekrar karşımıza çıkartmış durumda.
Sun Java Studio Enterprise

Şimdiye kadar Java'da program geliştirmek için yarım düzine IDE kullandım. İçlerinde en başarılı gördüğüm ve kullanmaya devam ettiğim tek IDE, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'tir. (Eclipse ile ilgili daha önce yazdığım, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yazısına göz atabilirsiniz.) Ancak Eclipse'in en büyük sıkıntısı görsel arayüz ( GUI ) hazırlama konusunda ki zayıflığıdır. Çeşitli plug-in'lerle bu açığı biraz kapatabilirsiniz ama yeterli gelmez. Bu yüzden, görsel tasarımı, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile hazırlayıp, kodu Eclipse'te yazmak gibi farklı yöntemler denemek zorunda kalabilirsiniz. Bunun, pek hoş bir deneyim olmadığını söyleyebilirim.
Sun Java Studio Enterprise, yukarda bahsedilen, soruna çözüm getirebilen bir yazılım. Görsel tasarım konusunda oldukça başarılı. Elbette hepsi bu kadar değil. Java ile ilgili kullandığım IDE sayısı yarım düzineyken, bildiğim bütün dillerle ilgili kullandığım IDE sayısı belki 10-15 kadar vardır. Sun Java Studio Enterprise'i diğerlerinden ayıran özelliklerden bazılarına bakacak olursak; tek tuşla reverse engineering desteği, ufak bir ayarla proje paylaşımı, daha önce benzerini görmediğim şekilde kodu çoklu geliştirme imkanı ve UML desteği ön plana çıkan yenileklerden.
Eğer bir ekiple proje geliştiriyorsanız, CVS ( Concurrent Versions System ) veya Sourcesafe gibi bir kod yönetim aracı kullanırsınız. Bu sayede, farklı kişiler bir projenin farklı noktalarını geliştirme imkanına sahiptir. Genel yapıda, çalışacağınız dosyanın yazma haklarını siz alırsınız ve o sırada bir başkası ilgili kod sayfasında değişiklik yapamaz. Kodda gerekli değişiklikleri yapar ve işiniz bittiğinde, herkesin göreceği ve ilk alanın değiştirebileceği bir ortama yaptığınız değişiklikleri yüklersiniz. Bu şekilde çalışan bir sistemin zayıflığı; siz karşı tarafa yaptığınız değişiklikleri yükleyene kadar, yapılan değişiklerin görülememesidir. Sun Java Studio Enterprise'da işler biraz değiştirilmiş durumda.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sun Java Studio Enterprise'da yaptığınız her değişiklik an be an diğer kişilerde görünmektedir. Bir java sınıfında değişiklik yapıyorsanız, sadece değişiklik yaptığınız fonksiyon/metot kitlenmektedir. Siz ilgili fonksiyonla çalışırken, başka birisi, aynı sınıfta bir fonksiyonla ilgili düzeltmeler yapabilir. Ve bu sırada yaptığınız değişikleri an be an görmektedir. Yukarda bahsedilen diğer yöntemlerde, bir dosya üzerinde yine birden çok kişi çalışabilir, ama karmaşa çıkma ihtimali vardır. Studio Enterprise ise, koddaki değişikliği herkesin gerçek zamanlı görmesini sağlamış ve bu şekilde sorunu çözmüş. Ayrıca, IDE içinden grup arkadaşlarınıza MSN sohbeti gibi iletişime geçme imkanınızın bulunduğunu da hatırlatayım. Tamamen uzaktan erişimle kullanılabilecek bir yapı düşünülmüş.
Yapabileceklerini tek tek saymam bayağı zaman alır. Birazcık ilginizi çekebildiysem, yukarda da verdiğim [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresine göz atmanızı rica ederim. Çok güzel flash animasyonlarla programın tanıtımı ve işlevselliği gösterilmiş.
Sun Java Studio Creator

Web'de dinamik içerik sunabilmek için, ASP/ASP.NET, PHP veya daha eskiye gidelim CGI ( Common Gateway Interface ) gibi diller kullanılmaktadır. Java ise, dinamik web içeriği ve uygulamaları için JSP ( JavaServer Pages ) adında bir teknoloji sunar. JSP son derece güzel bir araç olmasına rağmen, JSP ile sayfa geliştirmek için ideal bir çözüm yoktur. Eclipse üzerine MyEclipse plug-in'ini kurup işleri biraz kolaylaştırabilirsiniz, ama görsel tasarım konusunda MyEclipse'te çok başarılı sayılmaz.
Sun Java Studio Creator, JSP ve Servlet sayfalarını kolayca geliştirmek için piyasaya sürülmüş bir ürün. Şu an 2.sürümünü indirebiliyorsunuz. Hiç uğraşmadan, sürükle-bırak tekniği ile JSP/Servlet sayfaları oluşturabiliyorsunuz. Yani ASP/PHP gibi klişelerin dışına çıkmak isterseniz ve Microsoft hegomanyasından uzak duracaksanız bu IDE tam size göre.
IDE ile ilgili bilgi verebilmesi için, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'in sitesinde bulunan bazı ekran görüntülerini aşağıda bulabilirsiniz:
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sonuç olarak...

Sun Java Studio Creator ve Java Studio Enterprise gerçekten çok kaliteli araçlar. İşlerinizi çok kolaylaştırıyor, bazı konularda ciddi zaman tasarrufu sağlıyorlar. Ancak araçların her ikisi de, bilgisayarınızı resmen sömürüyor. Özellikle Java Studio Enterprise o kadar çok sistem kaynağı tüketiyor ki, güçlü bir makineniz yoksa, kullanmaya tahammül edemiyorsunuz. Güncel bir makineniz varsa, çok sorun olmayabilir.
Programları kullandım ve tercihim, hâlen Eclipse'ten yana. Şayet ağırlıklı olarak JSP ile ilgili çalışsaydım, kesinlikle Java Studio Creator'i tercih ederdim. Daha çok stand-alone uygulamalar geliştirdiğim için, Eclipse şimdilik yeterli geliyor. Ama sizin için neyin yeterli olup olmadığına, siz karar vermelisiniz. Ben sizin yerinizde olsam, bu yazıyı okuduğum gibi, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'a girer ve her iki programı da edinirdim.
Son bir not; eğer Linux veya Solaris işletim sistemi kullanıyorsanız, Sun Creator 11'de ücretsiz olarak dağıtılıyor. C ile program geliştirileceklere duyurulur. Deneyin pişman olmayacaksınız.


cagataycebi.com

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
araclar, mukemmel, mükemmel, sundan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Senin için mükemmel bir ERKEK mükemmel bir KADIN tanımı nedir ? Sır Aşk ve Sevgi Köşesi 0 02 Ekim 2019 10:23
Mükemmel Sayı - Mükemmel Sayı nedir? Mükemmel Sayı hakkında aŁmiηa Genel Paylaşım 0 20 Ocak 2011 01:45