IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Şubat 2006, 08:12   #1
PaYanDA
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hangi Linux'u kullanmalıyım?, "Hangi Linux bana göre?" sorularının cevabı burada




Her yeni Linux kullanıcısı bunu sorar,
Bu soruları kime sorsanız herkesden başka bir cevap alabilirsiniz. Çünkü herkesin kendine göre beğendiği bir Linux dağıtımı vardır. Ama burada asıl önemlisi sizin beğeneceğiniz dağıtımı bulmak.
Pardus Ulusal Dağıtım geliştiricisi de olan sevgili A. Murat Eren'in hazırladığı bir döküman bulunmakta. Bunu tam olarak okuyun. O zaman kendi kafanızda "hangi dağıtımı kullanmalıyım" sorusunun cevabı çıkacaktır

Linux Dağıtımları Belgesi
A. Murat Eren (meren~uludag.org.tr, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
v.0.6, 03.01.2005, İstanbul

Abstract:
Bu belgede, çok kullanılan kimi Linux dağıtımları hakkında, özellikle başlangıç son kullanıcılarının tercih yaparken önceden bir miktar fikir sahibi olabilmeleri için bilgi verilmeye çalışılmıştır. Yer yer bahsi geçen dağıtımları uzun süredir kullanan kişilerin, bu dağıtımlar ile ilgili -taraflı - yorumlarına da yer verilmiştir. İstekler ve koşullar doğrultusunda güncellenmeye ve gelen yorumlar ile genişletilmeye çalışılacaktır. Lütfen gördüğünüz hataları geri bildiriniz. Ayrıca "şu da olsa" dediğiniz herhangi bir şey ile ilgili temasa geçmekten çekinmeyiniz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Belki de Özgür Yazılım Hareketi'nin en saf öğelerinden biri olan Debian GNU/Linux ([Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], 1993'de Ian Murdock tarafından ticari olmayan bir proje olarak başlatılmıştır -ve hala da öyledir. Dünyanın her yanından binlerce geliştiricinin katkıları ve kaliteli proje yönetimi ile oluşturulmaktadır.

Debian'ın kullanıcı karşısına 3 ana kol ile çıkmaktadır: "kararlı", "test" ve "kararsız". Bir paketin yeni bir versiyonu çıktığında, ilk önce "kararsız (unstable)" deposu altına alınır. Sonra daha derinlemesine ve uzun süreli testlerden geçirilmesi için "test (testing)" deposuna alınır. Eğer paket ayrıntılı test aşamasından geçecek kararlılıkta ve uyumda olduğuna karar verildiğinde "kararlı (stable)" deposuna alınır. Bunun sonucu olarak Debian'ın stable deposu çok yüksek kararlılıkta ve uyumda çalışan bir dağıtım sunar. Stable deposundaki yazılımlar görev kritik uygulamalar ve sunucular için harika bir alternatifse de genellikle yazılımların çok eski versiyonlarından oluştuğu için son kullanıcılar tarafından tercih edilmezler. Son kullanıcılar yazılımlarını daha çok testing ve unstable depolarından temin etmeyi tercih ederler.

Debian'ın ününün bir diğer nedeni ise DEB paket yöneticisi ve bu paket yöneticisi üzerindeki apt yazılımıdır. apt ile Internet üzerindeki depolardan istediğiniz bir uygulamanın tüm bağımlılıkları ile beraber sisteminize kurulmasını sağlamanız son derece kolaydır. Ayrıca Debian'ın tüm güncellemeleri de apt tarafından gerçekleştirilebilir. Debian'ın depolarında yer vermediği (bunlar gerçekten çok az sayıdadır) yazılımlara da apt yardımı ile un-offical depolardan sahip olabilirsiniz.

(+) %100 özgür, çok iyi hata takip sistemi ve topluluk çözümleri, stable sürümü çok iyi test edilmiş ve neredeyse %100 güvenli, apt yardımıyla çok kolay program kurma.
(-) Grafiksiz kurulum arabirimi (bu belge yazıldığı sırada grafik kurulum programı test aşamasındaydı), güncel olmayan kararlı sürüm, yetersiz konfigürasyon araçları.
(PYS) DEB
(Internet) Bir çok ülkedeki yansıları ile yüksek erişilebilirlikte.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Çoğu insana Red Hat ([Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], Linux'u, Linux da Red Hat'ı çağrıştırır. Bunu en büyük sebebi Red Hat'ın dünya çapında en tanınmış Linux firmalarından birisi olmasıdır. Red Hat Inc., 1995de Bob Young ve Marc Ewing tarafından kurulmuştur. Yakın zamana dek kâr amacı gütmeyen şirket, özellikle sağladığı teknik destek ve Red Hat Enterprise ürünleriyle bu tavrını değiştirmiştir. Red Hat Linux 9, Red Hat Linux ürün zincirinin son halkasıdır, 2003 yılına gelindiğinde Fedora Core sürümü onun yerini almıştır. Red Hat tarafından resmi olarak desteklense de, Fedora ([Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]) özgür yazılım geliştiricilerinin katılımıyla varlığını sürdürmektedir, ve aynı zamanada Red Hat Enterprise Linux ürünü için bir test ortamı görevi görmektedir.

Red Hat Linux ve dolayısıyla Fedora Core'u özel yapan şey kararlı ve bilinen paketlerin, sağlam bilgi ile biraraya getirilmesidir. Paketler güncel değildir; güvenlik güncellemeleri dışında, yeni bir beta versiyon çıktığında paket versiyonları dondurulmaktadır. Sonuç, iyi test edilmiş, nispeten kararlı bir Linux dağıtımıdır. Bug rapor etme ve beta programlar kullanıcılara açıktır ve çok sayıda e-posta listesi bulunmaktadır. Bu özellikleriyle Red Hat Linux, dünya çapındaki sunucuların bir çoğunda tercih edilmektedir. Ayrıca RPM paket yöneticisi, Red Hat'ın Linux'a katkılarından birisidir ve Fedora da dağıtımların en çok tercih ettikleri paket yöneticisi olan RPM üzerine inşa edilmiştir.

Fedora, Red Hat'ın enterprise olmasının ardından fork eden devamı niteliğindeki bir dağıtım olarak özgür yazılım camiası tarafından desteklenmekte ve gelişimine devam etmektedir. Red Hat'ın eski sürümlerine nazaran daha unstable ve yeniliğe açık bir profil sergilemekte ve son kullanıcılara Red Hat'ın eski haline nazaran daha fazla hitap etme gayreti içerisindedir.

(+) Geniş kullanım alanı, iyi topluluk desteği, yenilikler, yetersiz olmayan yapılandırma araçları, yılların deneyimini miras almış olan kararlı altyapı.
(-) Nispeten kararsız, hatalarla karşılaşma olasılığı nispeten yüksek, CD tabanlı dağıtım.
(PYS) RPM
(Internet) Bir çok ülkedeki yansıları ile yüksek erişilebilirlikte.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Gentoo Linux ([Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], eski bir Stampede Linux ve FreeBSD geliştiricisi olan Daniel Robbins tarafından yaratılmıştır. FreeBSD'de bulunan otomatik kurulum sistemi "ports"dan esinlenilerek, Gentoo altında "portage" oluşturulmuştur. Bu konuda detaylı bilgi Daniel Robbins'in [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] "Making the Distribution" isimli yazısında bulunabilir. Gentoo'nun ilk kararlı sürümü 2002 Mart'ında çıkarılmıştır.

Gentoo Linux, kaynak kod temelli bir dağıtımdır. Kurulum ortamları, önceden derlenmiş paketler sunsa da, Gentoo'nun dayanağı, kullanıcının kaynak kodundan derleme ve kurulum yapmasıdır. Bunun en önemli avantajı, kullanılan yazılımların, kullanıcının bilgisayarının mimarisine göre optimize ediliyor olmasıdır. Ayrıca, kullanılan yazılımların üst versiyonlarına güncellenmesi tek bir komutla sağlanacak kadar kolaydır. Çoğu Gentoo kullanıcısı için, yazılımların tamamen güncel olması, hatta bazen saatler içinde güncellenmesi büyük bir kolaylıktır. Diğer taraftan, Gentoo'nun kurulması ve tamamen işlevsel, en yeni grafik arabirimlerine sahip bir dağıtım haline getirilmesi, programlar kaynak koddan derlendiğinden uzun bir süreçtir; hızlı bir işlemciye sahip bir bilgisayar için bile birkaç gün sürebilmektedir.

(+) Yazılım paketlerinin sorunsuz kurulumu, çok güncel olması, çok iyi dokumantasyon, kullanıcının ihtiyaçlarına göre şekillendirilebilirlik, çok iyi komunite desteği.
(-) Uzun süren sistem kurulumu ve güncellemeler, konfigürasyon aracı yetersizliği, kurulumun zor olması, daha çok linux'u iyi bilen ya da araştırmaktan yorulmayacak kullanıcılara hitap ediyor olması, hızlı Internet erişimi gerektirmesi.
(PYS) ebuild'ler ile portage yazılımları aracılığı ile kaynak koddan derleme.
(Internet) Bir çok ülkedeki yansıları ile yüksek erişilebilirlikte


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


1998 Temmuz'unda ilk sürümü çıkan, Gaël Duval tarafından başlatılan Mandrakelinux projesi ([Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], günümüzde ciddi bir popülariteye sahiptir. Geliştiriciler, Red Hat dağıtımından yola çıkmış, varsayılan masaüstünü KDE'ye çevirmiş, kullanımı çok kolay bir kurulum ekleyerek "Linux'un kurulumu zordur" düşüncesini bertaraf etmişlerdir. Mandrake'nin donanım tanıma ve disk bölümleme araçları, çoğu kişi tarafından piyasanın en iyisi olarak görülmekte, ve bu nedenle birçok kullanıcı, diğer dağıtımlardan çok Mandrake'ye yönelmektedir.

Mandrakelinux, özellikle Linux'a yeni başlayan, ya da alternatif bir işletim sistemi denemek isteyen ev kullanıcıları arasında oldukça popülerdir. Mandrake, tamamen özgür ve şeffaf bir geliştirme ortamı sunmaktadır. Günlük olarak güncellenen "cooker" depolarında yazılımların güncel paketleri bulmak mümkündür.

Mandrake yüksek oranda güncel bir Linux dağıtımıdır. Bunun ters bir etkisi olarak, kullanıcılar diğer dağıtımlara nazaran daha fazla hata ile karşılaşabilmekte, sistemin kararlılık oranı da diğer dağıtımlara göre daha düşük olabilmektedir. Çoğu kullanıcı, en son sürüm programları kullanmak adına, bazı olası program kilitlenmelerini, ve ufak hataları kendi masaüstü sistemlerinde kabul etmektedirler.

(+) Kullanıcı dostu kurulum arayüzü, grafik destekli ve başarılı konfigürasyon araçları, çok büyük topluluk desteği, kullanıcı dostu masaüstü görünümü, grafik açıdan etkileyici arayüz, yazılımlara son kullanıcı ihtiyaçları ön planda tutularak yapılan yamalar.
(-) Sürümlerinde bolca hata ile karşılaşılabilmesi, sürümlerin önce MandrakeClub üyelerine sunulması, yazılımlara çok fazla test edilmeden yapılan yamalar.
(PYS) RPM
(Internet) Yeni sürüm çıktıktan hemen sonra FTP kurulumuna sunuluyor, birkaç hafta içinde ISO'ları sunuluyor.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Slackware Linux [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], Patrick Volkerding tarafından 1992 de yaratılmış olan en eski Linux dağıtımıdır. Grafiksel konfigürasyon araçları ve basit arayüzler sunmaktan ziyade, sizin Linux'a aşina olmanızı bekleyen bir yapıya sahiptir. Diğer dağıtımlar geliştirmesi zor fakat kullanması kolay arayüzler sunarken, Slackware'de her şeyi konfigürasyon dosyalarına bizzat el atarak halletmeniz gerekir. Bundan dolayı Slackware kullanmayı düşünen acemiler Linux öğrenmek için zaman harcamaya hazır olmalıdırlar.

Bununla birlikte, Slackware'in bir çok kullanıcı üzerinde karşı konulmaz bir büyüsü vardır. Yüksek düzeyde kararlı ve güvenli bir yapısı vardır - sunucu olarak kullanmaya son derece uygundur. Deneyimli Linux yöneticileri onu, dağıtım üreticilerinin çeşitli yamaları ve eklentilerinin azlığından dolayı hatasız ve kararlı bulurlar. Yeni versiyonlarının dağıtım sıklığı düşüktür (yaklaşık yılda bir kez ), ancak güncel paketleri her zaman bulunabilmektedir. Slackware, Linux ile ilgili derinlemesine bilgi sahibi olmak isteyenler için ideal bir dağıtımdır.

(+) Yüksek kararlılık, daha az hata, UNIX prensiplerine sıkı bağlılık.
(-) Neredeyse hiç konfigürasyon aracı olmaması, yeni kullanıcılar için zor kurulum.
(PYS) TGZ
(Internet) Bir çok ülkedeki yansıları ile yüksek erişilebilirlikte..



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Suse ([Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]) hem sunucu hem de masaüstüne odaklanmış Almanya merkezli bir dağıtımdır. SuSe tarafından üretilen, kurulum aracı ve YaST adındaki konfigürasyon aracı son derece başarılı ve saygın ürünlerdir. Kutulu ürünle birlikte gelen kılavuz ve kitaplar defalarca eksiksizliğini kanıtlamıştır. Ayrıca dağıtım Avrupa ve Kuzey Amerika'da sağlam bir Pazar payına sahiptir, ancak Asya ve dünyanın diğer bölgelerinde pazarlanmamaktadır. SuSe 2003 yılının sonlarında Novell tarafından satın alınmıştır.

SuSE'nin gelişimi tamamen kapalı kapılar arkasında yapılmaktadır ve kamuya açık test sürümleri sunulmamaktadır. Şirket prensip olarak dağıtımın her versiyonun kutulu olarak piyasaya sürmekte ve 1-2 ay sonra da ücretsiz indirmeye açmaktadır. Önceleri SuSe indirilebilir ve CD'ye yazılabilir ISO dosyaları sağlamazken, 9.1 versiyonundan bu yana kişisel sürümün ISO imajlarını resmi sürümün piyasaya çıkmasından yaklaşık 2 ay sonra FTP sunucularından erişilebilir şekilde dağıtmaya başladı. Profesyonel sürüm ise resmi sürümün yayınlanmasından 1-2 kadar sonra FTP üzerinden kurulabiliyor.

(+) Detaylara profesyonel yaklaşım, çok güçlü konfigürasyon araçları, kararlı duruş.
(-) Yalnızca satıcıların bulunduğu ülkelerde satılıyor.
(PYS) RPM
(Internet) Bir çok ülkedeki yansıları ile yeni sürümünün duyurulmasından yaklaşık 2 ay sonra yüksek erişilebilirlikte..

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Alt 24 Şubat 2006, 22:03   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)



Bence önemlisi unutulmuş.
Türkiyenin gururu pardus.
İlk versionunun yayınından itibaren 1000 lerce kişi indirmiş.
Dünyadaki en sorunsuz ve en çabuk kurulan linux dağıtımı.
Tamamiyle türkçe.
Ayrıntılı bilgi ve ücretsiz cd'sini [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresinden bulabilirsiniz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 24 Şubat 2006, 22:16   #3
PaYanDA
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)



Onuda Sen Yazmış Oldun Tşk.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 24 Şubat 2006, 22:56   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)



"Pardus, Tübitak / UEKAE desteği ile, bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçları hedeflenerek; mevcut Linux dağıtımlarının üstün taraflarının ön plana çıkarıldığı bir Linux dağıtımıdır."
Pardus Dünyada bile eşi olmayan çok mükemmel Ve TÜRK(!) yapımı bi linux..Seçim sizin unutmadan Pardus bence dünyada bir numara...


Konu EreN tarafından (24 Şubat 2006 Saat 23:03 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 30 Haziran 2006, 21:13   #5
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Hangi Linux'u kullanmalıyım?, "Hangi Linux bana göre?" sorularının cevabı burada




ubuntu yu yazmami$iz cok ayip :/ Haziran itibari ile Ubuntu mySQL destegine kavusmustur,
Ubuntu 6.06 Dapper Drake Duyuruldu : [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 10 Temmuz 2006, 19:54   #6
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Hangi Linux'u kullanmalıyım?, "Hangi Linux bana göre?" sorularının cevabı bur




EreN Nickli Üyeden Alıntı
Pardus Dünyada bile eşi olmayan çok mükemmel Ve TÜRK(!) yapımı bi linux..Seçim sizin unutmadan Pardus bence dünyada bir numara...

bak yeni okudum mesajini ve hatta ba$ligi
Turk Yapimi Linux olmaz, linux cekirdegi bi kere yapilmistir zaten linus trovals tarafindan
geri kalan kisim
bkz: pardus,slackware,ubuntu,debian,gentoo,centOS
bunlarin adi distro oluyor

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 13 Temmuz 2006, 15:02   #7
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Hangi Linux'u kullanmalıyım?, "Hangi Linux bana göre?" sorularının cevabı bur




chaos Nickli Üyeden Alıntı
ubuntu yu yazmami$iz cok ayip :/ Haziran itibari ile Ubuntu mySQL destegine kavusmustur,
Ubuntu 6.06 Dapper Drake Duyuruldu : [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Ayrıca Shipit hizmetiyle ayağınıza kadar Ubuntu kurulum CD'lerini getirtebiliyorsunuz.Hadi bakalım benim CDlerim de yakında gelir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 14 Temmuz 2006, 02:43   #8
KHaZa^DuM
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Hangi Linux'u kullanmalıyım?, "Hangi Linux bana göre?" sorularının cevabı burada




Turkix'i de deneyim tavsiye ederim
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 20 Ağustos 2006, 22:06   #9
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Hangi Linux'u kullanmalıyım?, "Hangi Linux bana göre?" sorularının cevabı burada




linux'un yapisini kavramak isteyen, yazilimci, developer, coder vs.. olmak isteyen arkada$lara, oncelikle windows'tan linux'a yumu$ak bir geci$ yaptiktan (knoppix, mandriva, suse gibi distro'lar ile) ve linux'un yapisi ile ilgili az cok bilgi sahibi olduktan sonra gentoo'yu stage 1'den ba$layarak kurmalarini tavsiye ederim.tam olarak kurulumu 1 ay suruyor, kurulum sirasinda cileden cikacak kafanizi duvarlara vurmask isteyeceksiniz, fakat ba$ariyla tamamladiktan sonra artik linux'un size ne kadar basit geldigini goreceksiniz, cunku zaten en zor i$lemleri onceden yapmi$ olacaksiniz.daha sonra linux'u gozu kapali yazabilir, hatta nirvana'ya bile ula$abilirsiniz.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 20 Ekim 2006, 00:37   #10
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Hangi Linux'u kullanmalıyım?, "Hangi Linux bana göre?" sorularının cevabı burada




Linux ü ilk defa kullanıcaksanız Suse ve ubuntu kullanın.
Not:
Hakkı ocal bi makalesinde demişki Ağ teknolojileri için linux ideal ama Masa üstü için okadar gelişemedi.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
bana, burada, cevabi, cevabı, gorequot, hangi, hangi linux bana göre, kullanmaliyim, kullanmalıyım, linux, linuxu, quothangi, sorularinin, sorularının


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Linux - "C" Koruma Botu BlackForce Extra IRC 11 15 Temmuz 2022 11:54
Windows'a "Linux dükkanı!" DaDaS Bilim Dünyasından Son Haberler 0 20 Ocak 2012 00:20
Linux'un hangi sürümü ? Anatolia GNU, Linux ve UNIX 21 29 Ağustos 2010 09:48
Netbook'unuz İçin Hangi Linux Dağıtımı? xLine GNU, Linux ve UNIX 0 17 Mayıs 2010 04:44