"Her duygu bir ihtiyaçtan doğar. Bu yüzden bir duyguyu tanımak, aslında bir ihtiyacı bilmek" diyen Çetin Çetintaş, hava elementi dengeli çalıştığında daha iyi iletişim kurulduğunu, ateş elementinin bereketle ilişkisi olduğunu, toprak elementi eksildiğinde kişilerin aşk ihtiyacının arttığını söylüyor. "
"Yaşam elementler üzerinden okunur" diyorsunuz. Elementlerin yaşamımıza nasıl etkileri var?
Elementler somut dünyanın kurulduğu malzeme. Bir salatayı düşünelim, içindeki her bir malzeme salataya nasıl bir etkide bulunuyorsa, elementler de yaşamımıza öyle bir etkide bulunuyor. Nasıl bir yemek istiyorsak öyle bir salata hazırlarız. Elementler de aynen bu şekilde yaşamak istediğimiz hayatı kurmak için araçlar.
Onları doğru kullanmayı nasıl öğrenebiliriz?
Öncelikle elementleri tanımalıyız. Her bir elementin doğasında ne gibi davranışlar, düşünceler ve duygular yer alıyor bunları bilmeliyiz. Elementler zaman zaman fazla veya az bulunabilirler. Onları dengede tutabilmek için hayatımızda fazla mı yoksa az mı çalıştığını anlamak için bulunduğumuz halin gözlemcisi olmalıyız.
Bazı örnekler verebilir misiniz? Hangi duygular hangi elemente ait?
Hoşgörü, anlayış, memnuniyet gibi duygular hava elementine; aldatma, hüzün, keyif gibi duygular su elementine; öfke, hırs gibi duygular ateş elementine; kıskançlık, varoluşsal korkular gibi duygular toprak elementine ait. Tüm bu duygular elementin ihtiyacını, doğal olarak bizim ihtiyacımızı karşılamak için ortaya çıkar. Hatırlatmak isterim, hiçbir duygu iyi veya kötü değildir. Dengeye ulaşmak için bir ihtiyacın ürünüdür. Lakin ihtiyaç görülemediğinde, duygu iyi veya kötü niteliklerle ifade edilir.
Elementleri nasıl dengeleyebliriz?
Nefes çalışmaları, asana (poz) çalışmaları, sesli uyguladığımız çalışmalar veya çizerek uyguladığımız çalışmalar mevcut. Bu çalışmalar elementlerin dengelenmesini sağlıyor. Örneğin fazla öfkeli biri misiniz, neden öfkeleniyorsunuz? Bu çalışmayla aslında hayatınızda neyi ortaya koyamadığınızı görüyorsunuz.
Akaşa nedir?
Akaşa hafızanın ve duyguların kodlandığı alan. Akaşa bütün hafızamızı taşıyor. Özellikle bir duygu eşliğinde deneyimlenen olaylar akaşada olması gerektiğinden daha büyük alan kaplar. Bunlar kişisel olarak işaretlenmiş olan anılardır. Böyle bir durumda, akaşaya dolmuş bu duygular yaşamımızı doldurur, hayatımızda bir şeyler akmaz hale gelir. Çünkü bunların alanı akaşada işaretlenmiş anılar tarafından meşgul edilir.
RENKLERİN ELEMENTLERLE NASIL İLİŞKİSİ VAR?
Her elementin bir rengi var. Renkler elementleri tezahür ettirir. Hayatımızda kullandığımız her renk ihtiyaçtandır. O rengi kullanarak elementi dengelemeye çalışırız. Mesela pembe, hava elementinin somut yanını ifade eder. Dünyevi sevgiye ihtiyaç duyulduğunda pembe renge de düşkünlük başlar. Bu düşkünlük farkında olmadan gerçekleşebilir.