12 Ocak 2008, 18:04 | #1 | |
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Şarap Nedir ? Şarap üzüm suyunun fermente edilmesi ile elde edilen alkollü bir içecektir.Üzüm dışında diğer meyvelerden yapılan şaraplar, her zaman isimlerine göre adlandırılır. Şarap içerisinde %87.7 oranında su, %11 oranında alkol, %1 oranında asit ve %0.2 oranında tanin bulunmaktadır. Şarap yapım ve üretiminde çeşitli üretim aşamaları olup; bunlar aşağıda kısaca özetlenmiştir. İlk olarak, üzümlerin bağ içinde, uygun bir şeker miktarına (%18 veya daha fazla oranda) ve asit seviyesine ulaşana dek olgunlaşmalarına izin verilir. Bağlarda olgunlaşma esnasında, üzümler küf, maya ve bakteriler tarafından bozulmuş olabilir. Genelde bu bozulmalar arzu edilen tat ve koku oluşumuna engel olurlar ve istenilmeyen asetik asit ve oksitlenmiş tatları açığa çıkarırlar fakat beyaz üzümün Bortiritis sinera adı verilen küf mantarı ile bozulmuş olması çok avantajlı bir durumdur. Beyaz üzümün bu küf ile bozulması, üzüm suyunun konsantresinin artmasını sağlar ve şaraba kendine özgü bir aroma verir. Şarap yapımında ikinci bir aşama ise üzümlerin çeşitli maya ve laktik asit bakteriler ile fermantasyonunu sağlamaktır. Üzümler, üzümün kendisi ile (üzüm yüzeyi, yapraklar veya sapı) veya çevresel etkilerle (tanklar, fıçılar, hortumlar) gelen mayalara baskın şarap mayaları eklemek suretiyle fermente edilebilirler. Seçilen maya kültürünün eklenmesi ile aroma kaybetmeksizin tam bir fermantasyon sağlanarak lezzet kalitesi iyi olan bir şarap üretilebilir. Fermantasyon sicaklığı ve seçilen mayanın karekteristik özellikleri, üretilen aromanın miktarını ve çeşidini belirler. Kendiliğinden oluşan fermantasyon esnasında farklı fermantasyon safhalarında farklı maya dizileri ürer. Bundan dolayı bir şarap üreticisi kendiğinden oluşan(spontan) fermantasyonları; istenilmeyen mikroorganizmalar tarafından kaynaklanan zehirlenme riskini azaltmak için dikkatli bir şekilde kontrol etmelidir. Başarı ile oluşturulmuş spontan fermantasyonlar, duysal özelliklere bağlı olarak bol aromalı şaraplar üretebilirler örneğin: tat ve kıvam meyve suyu aromalarından elde edilir. Diğer bir maya fermantasyonu ise malolaktik fermantasyon olarak bilinen, laktik asit bakterileri tarafından elde edilen ikinci bir fermantasyondur. Proses esnasında laktik asit bakterileri malik asiti, laktik asit ve karbondioksite dönüştürürler. Bunu sonucunda şarap asitliği düşer. Bakterilerin metabolik aktiviteleri aynı zamanda şarabın meyve aromasını değiştirir ve bazı aroma bileşikleri sağlarlar. Sicaklık, pH, diğer enerji kaynakları malik asit kullanım hızını etkiler. Fermentasyonu takiben, şarabın filtrasyon ile duruluğu sağlanır ve daha sonra şarap stabilize(dengeleme) edilir. Şarabın tadı; tahta fıçılarda, paslanmaz çelik tanklarda ve cam şişelerde saklanma süresi içerisinde değişmeye devam edebilir. Prosesin bu safhasında çeşitli maya ve bakteriler şarap içerisinde yer alabilir, bu yüzden şarap tadı değişebilir. Bu mayaların genelde zehirleyici mayalar olduğu düşünülebilir. Mikroorganizma tipine ve büyüme miktarına bağlı olarak hoş olmayan koku ve tatların yerine istenilen meyve aromaları konulabilir. Farklı şaraplar farklı sürelerde (kimisi kısa sürede kimisi ise uzun sürede) yıllandırma sonucunda arzu edilen özelliklerine ulaşırlar.. | |
|
12 Ocak 2008, 20:39 | #3 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Şarap Nedir ? Şarap üzüm suyunun fermente edilmesi ile elde edilen alkollü bir içecektir.Üzüm dışında diğer meyvelerden yapılan şaraplar, her zaman isimlerine göre adlandırılır. Şarap içerisinde %87.7 oranında su, %11 oranında alkol, %1 oranında asit ve %0.2 oranında tanin bulunmaktadır. Şarap yapım ve üretiminde çeşitli üretim aşamaları olup; bunlar aşağıda kısaca özetlenmiştir. İlk olarak, üzümlerin bağ içinde, uygun bir şeker miktarına (%18 veya daha fazla oranda) ve asit seviyesine ulaşana dek olgunlaşmalarına izin verilir. Bağlarda olgunlaşma esnasında, üzümler küf, maya ve bakteriler tarafından bozulmuş olabilir. Genelde bu bozulmalar arzu edilen tat ve koku oluşumuna engel olurlar ve istenilmeyen asetik asit ve oksitlenmiş tatları açığa çıkarırlar fakat beyaz üzümün Bortiritis sinera adı verilen küf mantarı ile bozulmuş olması çok avantajlı bir durumdur. Beyaz üzümün bu küf ile bozulması, üzüm suyunun konsantresinin artmasını sağlar ve şaraba kendine özgü bir aroma verir Şarap yapımında ikinci bir aşama ise üzümlerin çeşitli maya ve laktik asit bakteriler ile fermantasyonunu sağlamaktır. Üzümler, üzümün kendisi ile (üzüm yüzeyi, yapraklar veya sapı) veya çevresel etkilerle (tanklar, fıçılar, hortumlar) gelen mayalara baskın şarap mayaları eklemek suretiyle fermente edilebilirler. Seçilen maya kültürünün eklenmesi ile aroma kaybetmeksizin tam bir fermantasyon sağlanarak lezzet kalitesi iyi olan bir şarap üretilebilir. Fermantasyon sicaklığı ve seçilen mayanın karekteristik özellikleri, üretilen aromanın miktarını ve çeşidini belirler. Kendiliğinden oluşan fermantasyon esnasında farklı fermantasyon safhalarında farklı maya dizileri ürer. Bundan dolayı bir şarap üreticisi kendiğinden oluşan(spontan) fermantasyonları; istenilmeyen mikroorganizmalar tarafından kaynaklanan zehirlenme riskini azaltmak için dikkatli bir şekilde kontrol etmelidir. Başarı ile oluşturulmuş spontan fermantasyonlar, duysal özelliklere bağlı olarak bol aromalı şaraplar üretebilirler örneğin: tat ve kıvam meyve suyu aromalarından elde edilir. Diğer bir maya fermantasyonu ise malolaktik fermantasyon olarak bilinen, laktik asit bakterileri tarafından elde edilen ikinci bir fermantasyondur. Proses esnasında laktik asit bakterileri malik asiti, laktik asit ve karbondioksite dönüştürürler. Bunu sonucunda şarap asitliği düşer. Bakterilerin metabolik aktiviteleri aynı zamanda şarabın meyve aromasını değiştirir ve bazı aroma bileşikleri sağlarlar. Sicaklık, pH, diğer enerji kaynakları malik asit kullanım hızını etkiler. Fermentasyonu takiben, şarabın filtrasyon ile duruluğu sağlanır ve daha sonra şarap stabilize(dengeleme) edilir. Şarabın tadı; tahta fıçılarda, paslanmaz çelik tanklarda ve cam şişelerde saklanma süresi içerisinde değişmeye devam edebilir. Prosesin bu safhasında çeşitli maya ve bakteriler şarap içerisinde yer alabilir, bu yüzden şarap tadı değişebilir. Bu mayaların genelde zehirleyici mayalar olduğu düşünülebilir. Mikroorganizma tipine ve büyüme miktarına bağlı olarak hoş olmayan koku ve tatların yerine istenilen meyve aromaları konulabilir. Farklı şaraplar farklı sürelerde (kimisi kısa sürede kimisi ise uzun sürede) yıllandırma sonucunda arzu edilen özelliklerine ulaşırlar ALINTIDIR
__________________ Hilalin gölgesinde adalet ol, merhamet ol, derman ol. Gazi ol, DEVLET OL. |
|
13 Ocak 2008, 01:07 | #4 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Şarap Nedir ? her sisenin ayri bir sicaklik da tutulmasi gereken, icilmesi enfes duygular uyandiran, bu dunyada yasaklanan fakat niyese obur dunyada vadedilen içki çeşidi.. hatta hayyam abimizin ustune rubailer yazdıgı mucizevi içecek en güzel köpek öldürende ''derdalandır'' ucuz şarabın babası monosofaj ve kupaj olarak ikiye ayrılır herkesin balon bardakla benise şişeden içmeyi sevdigim yegane içki.. cennette huriler varmış, kara gözlü; içkinin de ordaymış en güzeli. desene biz çoktan cennetlik olmuşuz: bak, bir yanda şarap, bir yanda sevgili şiir: (hayyam) |
|
14 Ocak 2008, 00:47 | #5 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Şarap Nedir ? Avartara bakaraktan konuyu [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] açsaydı daha hos olurdu Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Alkolun her cinsi makbuldur Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. P |
|
14 Ocak 2008, 01:43 | #6 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Şarap Nedir ? abi ben forumda gezinirken farkettim olmasaydı acmakta aklıma gelmezdi ne yalan söyleyeyim ama arkadas guzel tanıtmıs Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. ''ey zahit şaraba eyle ihtiram..insan ol cihanda bu dunya fani.. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. |
|
14 Ocak 2008, 17:10 | #7 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Şarap Nedir ? agahuhaaugabfaı Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. D Aynı Dayımın kafadan Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. |
|
14 Ocak 2008, 19:09 | #8 |
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Cevap: Şarap Nedir ? Safir Tek gecerim Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. en GuzeL ßeyaS $arap .. miS gibi cicek Kokusu oLan mükemmeL 1 $ey. Taviseye (yer istanbuL beyogLu $arapevi Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. ) |
|
14 Ocak 2008, 19:50 | #9 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Şarap Nedir ? Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. adres de var ohh. en cabuk hangı garson getirior Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. |
|
14 Ocak 2008, 22:52 | #10 | ||||
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Şarap Nedir ?
benim mekanım şarabi orayı biliyorsundur sarap evini bildigine gore yada cambazın şarap mahzeni Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Bordeaux yada dömisek ikisini tek gecerim Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. | ||||
|
Etiketler |
nedir, sarap, şarap |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Sıcak Şarap Tarifi Sıcak Şarap Nasıl Yapılır? | Sarya | İçkiler İçecekler | 0 | 01 Nisan 2021 20:38 |
Eflatun - Şarap | Sarya | D, E, F, G | 0 | 16 Ocak 2021 16:39 |
şarap kilo aldırırmı - şarap zayıflatırmı - şarap kilo yaparmı - şarap şişmanlatırmı | Rwa | Diyet ve Sağlıklı Beslenme | 0 | 13 Haziran 2019 02:13 |
Dionysos'un Şarap Yapmayı Öğrettiği veya Şarap Hediye Ettiği Kişiler | Desmont | Felsefe | 0 | 28 Kasım 2014 19:38 |
Şarap | Burce | İçkiler İçecekler | 0 | 23 Mart 2012 03:19 |