05 Nisan 2010, 14:52 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Deniz Canlıları Müzesi kuruldu Deniz Canlıları Müzesi kuruldu 43 yıldır balıkçılık yapan Kenan Balcı, sayıları her geçen gün azalan balık türlerini ve deniz ürünlerini gelecek nesillere aktarabilmek için 'Deniz Canlıları Müzesi' kurdu. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Müzede mumyalanmış dev köpekbalıklarından orkinoslara, balon balıklarına varana kadar 500 çeşit deniz canlısı yer alıyor. 11 yaşından beri balıkların arasında olan Balıkçı Kenan'ı zaman zaman dev köpekbalıklarının yanında basına yansıyan fotoğraflarından tanıyoruz. O, köpek balığı avcısı denilince akla gelen ilk isim. Geçtiğimiz hafta yine 1 ton ağırlığındaki bir köpekbalığını Gürpınar'daki restoranının önünde sergileyerek adından söz ettirmeyi başardı. Dev balıklarla gündeme gelmesi bir yana; onu asıl önemli kılan, kendini denizlere adaması ve bireysel çabaları ile oluşturduğu Deniz Canlıları Müzesi'ne her gün yeni bir canlı türü kazandırması. Kenan Balcı'nın 20 yıllık emeğinin ürünü olan müzede vatoz balığından yılan balığına, zehriyle balıkçıların korkulu rüyası olan balon balığından 200 kiloluk orkinosa, ahtapottan yengeçlere, yurt dışından gelen midyelere varana kadar pek çok deniz ürünü bulunuyor. Haliyle bu kadar deniz mahsulünü toparlamak hiç kolay olmamış. En zor olanı ise 1 gün bile beklese koku yapan balığın mumyalanmasıymış. Balcı, çeşitli türden balıkları 20 yıldır mumyalıyor; fakat ilk 8 yıllık emeğinin tamamı boşa gitmiş. Müzenin dünyada başka bir örneği olmadığı için balıkların nasıl mumyalanacağını kendisi keşfetmek zorunda kalmış. Deneme sürecinde de her mumyaladığı balık, zamanla ya kurtlanmış ya da ufak bir temas sonucunda kırılıp orijinalliğini yitirmiş. Balcı, ancak 8 yılın sonunda mumyalamak için gereken malzemenin ayarını tutturabilmiş. 12 yıldan beri de profesyonel mumyalama yapıyor. Hatta bu işlemleri yapabilmek için soğutucularla donattığı bir yer bile tahsis etmiş. Balıkçı Kenan, yeni yakaladığı köpekbalığının mumyalama işlemlerine de birkaç gün içinde başlayacağını söylüyor. Maliyetini soruyoruz, "Kullandığımız malzemenin fazla maliyeti yok, ama işçiliği çok fazla. 1 tonluk köpekbalığını mumyalamak 3 kişinin 2 ayını alıyor. Hem kokmaması hem de balığın şeklinin bozulmaması lazım. O nedenle çok emek sarf etmek gerekiyor. Ben, özellikle kendim yapmaya çalışıyorum, çünkü gerçekten çok zor iş ve gerçekten kötü kokuyor. Herkes yapmak istemiyor zaten." yanıtını veriyor. Balcı'nın yıllarını alan bu emeğin sonucunda şu an müzede 500 çeşit deniz ürünü bulunuyor. Müzeyi kurma amacım, yok olan balıkları gelecek nesillere taşımak Balıkçı Kenan balıkları mumyalamasının nedenini şöyle açıklıyor: "Ufak yaşlarda başladı benim denize olan tutkum. Denizin içinde ne olduğu bana sır gibi gelirdi. Hâlâ da öyle. Herkes okuldan çıkıp eve giderdi, ben Kadıköy sahilindeki balıkçıların yanında bulurdum kendimi. Param da yoktu o zamanlar. Kadın çorabından kepçe yapar ya da dikiş iğnelerini ateşte ısıtıp olta haline getirir balık tutmaya çalışırdım. Oltam olmamasına rağmen günde 3-4 kilo balık tutabilirdim. Hem de ne balıklar, kılıç, lüfer, kofana... Çok olduğu için hamsi fiyatına satardık. Şu an onların hiçbiri yok. Olsa da ateş pahası zaten. Balıkların yok olmaya başladığını fark edince, onları gelecek nesillere nasıl taşırız diye düşündüm. Sonra da bu müzeyi kurmaya karar verdim. Halk denizlerde neler olduğunu görsün istiyorum." [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Balıkçılar köpekbalığı yakalamak istemez, çok riskli Köpekbalıkları balıkçıların karşılaşmak bile istemediği bir balıkmış meğer. Balıkçı Kenan, köpekbalığının ağlara takılmasının çok riskli olduğu söylüyor. Yalnızca kuyruğunu sallaması ve tekneye vurması bile 200 kiloluk şiddet oluşturuyormuş. Bu da teknenin hasar görmesine ya da dengesini kaybetmesine neden oluyormuş. Balcı, "20 sene önce çelik halatlı oltalarla dev orkinoslar tutardık. Oltanın ucuna da 2,5 kiloluk kofana balığını takardık. Ama bu çok tehlikeli bir iş. Çünkü balık o yemi yuttuktan sonra tekneyi 60 kilometre hızla sürükler, sağa sola savurur. Bir düz bir eğri gitmek zorunda kalırsınız. Herhangi bir terslik olursa diye bir kişi teknenin başında elinde kesici aletle bekler. Çünkü balık o hızla bir gemiye, mendireğe ya da kara parçasına doğru gidebilir. Öyle durumlarda tekne zarar görmesin diye çelik halat hemen kesilir, balık serbest bırakılır." şeklinde konuşuyor. Denize yaptığım yatırımı karaya yapsaydım şimdikinin 10 katı daha büyürdüm Balıkçı Kenan, işini ve denizleri çok sevdiği için yatırımlarını da teknelere, botlara yapmış. Denizi çok sevdiğini ama kötü taraflarının da olduğunu ifade eden Balcı, "Deniz birçok şeyi yok ediyor. Rüzgâr ve fırtına sırasında tekneniz kıyıdaysa parçalanır. 3 botumuz, 20 metrelik teknelerimiz battı. Bir de onlarla uğraşması, bakımı çok zor. Maliyet gerektiriyor. O yüzden 30 yaşından sonra yatırımlarımı karaya yapmaya başladım. Daha erken başlasaydım, bugünkünün 10 katı büyürdüm. Ama denizleri çok sevdiğimden ayrılamadım." diyor. Balıkçı Kenan'ın şu an İstanbul'da Bahçelievler, Bahçeşehir, Yeşilvadi, Beylikdüzü ve Gürpınar'da 5 şubesi var. ESRA KESKİN
__________________ Rakı geçmişe, bira şimdiye, şarap geleceğe içilir.. | |
|
Etiketler |
canlıları, deniz, kuruldu, müzesi |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Başka Dünyaya Ait Gibi Olan Deniz Canlıları.. | PySSyCaT | Hayvanlar Alemi | 0 | 08 Mart 2016 11:04 |
Ortaçağ İspanyol Deniz Haritaları (Barcelona Deniz Müzesi) | PySSyCaT | Tarih | 0 | 17 Şubat 2016 15:44 |
En ilginç deniz canlıları | Nogitsune | Hayvanlar Alemi | 5 | 07 Haziran 2014 01:09 |
Dünyanın En Büyük Deniz Canlıları | Sue | Hayvanlar Alemi | 0 | 31 Temmuz 2012 12:00 |
Deniz canlıları sokmasında belirtiler nelerdir? | Sır | Sağlık Köşesi | 0 | 17 Eylül 2011 12:23 |