IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Mart 2015, 13:39   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Akarsuların Aşındırma Şekilleri




Dış güçler içerisinde en geniş alana yayılmış nemli bölgelerde ve orta enlemlerde etkili olan en önemli dış güç akarsulardır. Akarsular aşındırma ve biriktirme yaparak yeryüzünü şekillendirir. Akarsu hızının ve kütlesinin yaptığı etki le yatağı derine doğru kazar yatağı boyunca kopardığı veya erittiği maddeleri taşır. Akarsu aşındırması ile oluşan şekiller vadi ve dev kazanıdır.


UYARI : Akarsuların aşındırmasında yatak eğimi temel etkendir. Çünkü yatak eğimi akarsuyun akış hızını belirler. Yatak eğiminin fazla olduğu yukarı bölümlerinde derinlemesine aşındırma daha belirgindir.

Vadi

Akarsuyun içinde aktığı kaynaktan ağıza doğru sürekli inişi bulunan uzun çukurluklardır. Akarsuların aşındırma gücüne zeminin yapısına ve aşınım süresine bağlı olarak çeşitli vadiler oluşur.



UYARI : Vadi tabanları tarım bahçecilik ulaşım ve yerleşme bakımından elverişli alanlardır.


Çentik (Kertik) Vadi : Akarsuların derine aşındırmasıyla oluşan V şekilli tabansız genç vadilere çentik vadi ya da kertik denir.

Türkiye’nin bugünkü görünümünü 3. ve 4. zamanda kazanmış olması nedeniyle Türkiye akarsuları henüz denge profiline ulaşmamış geç akarsulardır. Bu nedenle ülkemizde çok sayıda çentik (kertik) vadi bulunmaktadır.


Yarma Vadi (Boğaz) : Akarsuyun iki düzlük arasında bulunan sert kütleyi derinlemesine aşındırması sonucunda oluşur. Vadi yamaçları dik tabanı dardır. Akarsuyun yukarı bölümlerinde görülür. Türkiye’de çok sayıda yarma vadi (boğaz) bulunur.

Karadeniz Bölgesi’nde Yeşilırmak üzerinde Şahinkaya yarma vadisi Marmara Bölgesi’nde Sakarya üzerinde Geyve Boğazı Akdeniz Bölgesi’nde Atabey deresi üzerinde Atabey Boğazı başlıca örnekleridir.


Kanyon Vadi : Klaker gibi dirençli ve çatlaklı taşlar içinde akarsuyun derinlemesine aşındırmasıyla oluşur. Vadinin yamaç eğimleri çok dik olup 90 dereceyi bulur. Kanyon vadiler Türkiye’de Toroslar’da yaygın olarak görülür. Antalya’daki KöPage Rankülü Kanyon ülkemizdeki güzel bir örnektir.


Tabanlı Vadi : Akarsu yatağını taban seviyesine yaklaştırınca derine aşınım yavaşlar. Yatak eğiminin azalması akarsuyun menderesler çizerek yanal aşındırma yapmasına neden olur. Yanal aşındırmanın artması ile tabanlı vadiler oluşur.


Menderes


Akarsu yatak eğiminin azalması akarsuyun akış hızının ve aşındırma gücünün azalmasına neden olur. Akarsu büklümler yaparak akar. Akarsuyun geniş vadi tabanı içinde eğimin azalması nedeniyle yaptığı büklümlere menderes denir. Menderesler yapan akarsuyun uzunluğu artar ancak akımı azalır.


Taban seviyesinin alçalması nedeniyle menderesler yapan bir akarsuyun yatağına gömülmesiyle oluşan şekle gömük menderes denir.

Dev Kazanı


Akarsuların şelale yaparak döküldükleri yerlerde hızla düşen suların ve içindeki taş çakıl gibi maddelerin çarptığı yeri aşındırmasıyla oluşan yeryüzü şeklidir. Akdeniz Bölgesi’ndeki Manavgat ve Düden şelalelerinin düküldükleri yerlerde güzel dev kazanı örnekleri bulunur.


Akarsu Biriktirme Şekilleri


Akarsular aşındırdıkları maddeleri beraberinde taşır. Yatak eğimleri azaldığında akarsuların aşındırma ve taşıma gücü de azalır. Bu nedenle taşıma güçlerinin azaldığı yerde taşıdıkları maddeleri biriktirirler.


UYARI : Akarsuların yatak eğimi azaldığında hızları aşındırma ve taşıma güçleri azalır. Biriktirmedeki temel etken yatak eğimin azalmasıdır.


Birikinti Konisi : Yamaçlardan inen akarsular aşındırdıkları maddeleri eğimin azaldığı eteklerde biriktirir. Yarım koni şeklindeki bu birikimlere birikinti konisi adı verilir. Birikinti konileri zamanla gelişerek verimli tarım alanı durumuna gelebilir.


Dağ Eteği Ovası : Bir dağın yamaçlarından inen akarsular taşıdıkları maddeleri eğimin azaldığı yerde birikinti konileri şeklinde biriktirirler. Zamanla birikinti konilerinin birleşmesiyle oluşan hafif dalgalı düzlüklere dağ eteği ovası adı verilir.


Dağ İçi Ovası : Dağlık alanların iç kısımlarında çevreden gelen akarsuların taşıdıkları maddeleri eğimin azaldığı yerlerde biriktirmesi ile oluşan ovalardır. Türkiye gibi engebeli ülkelerde dağ içi ovaları çok görülür.


Taban Seviyesi Ovası : Akarsuların taban seviyesine ulaştığı yerlerde eğimin azalması nedeniyle taşıdığı maddeleri biriktirmesi ile oluşturduğu ovalardır. Bu tür ovalarda akarsular menderesler yaparak akar. Gediz ve Menderes akarsularının aşağı bölümlerindeki ovalar bu türdendir.

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
akarsuların, aşındırma, şekilleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yeryüzündeki Akarsuların Kıtalara Göre Sınıflandırılması oneofgirl Genel Coğrafya 0 21 Temmuz 2013 21:02
Akarsuların Aşındırma Şekilleri YapraK Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 05 Mayıs 2009 20:54