IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Temmuz 2012, 19:11   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Meles Çayı - Meles Çayı Coğrafik Özellikleri








İzmir'de günümüzde Buca ilçesi sınırları içinde yer alan, Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş ve Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de kulanıllmış Kızılçullu su kemerleri tartışılan tarihi Meles Çayı olasılıklarından biri üzerinde yükselmektedir.

Meles Çayı İzmir şehir sınırları içinde doğan ve denize kavuşan, tarih ve literatüründe önemli bir yeri olan bir çay. Homeros'un doğumu ve eserlerine dair müşterek ve sürekli bir gelenekle ilişkilendirilmiştir.

Ancak tarihi Smyrna kentindeki Meles ile günümüzde Meles Çayı olarak anılan akarsunun aynı olup olmadığı konusunda çeşitli tartışmalar bulunmaktadır. Aynı şekilde, Meles isminin kaynağı hakkında da çeşitli tartışmalar sürmektedir.

Homeros ve Meles

Homeros Melesigenes ("Meles'in oğlu") sıfatı ile anılır. Destanlarını Meles Çayı'nın kaynağına yakın bir noktada yer alan bir mağarada yarattığı öne sürülür. Adına adanmış bir tapınağın (Homereion) bu çayın kıyılarında yer aldığı iddia edilmiştir. Eski Smyrna kentinin sikkeleri arasındaki Homerian tarzdaki sikke grubunun özelliği Homeros'u Meles Çayı'nın kıyısında tasvir etmesidir.
Antik Çağda ve günümüzde Meles

İzmir Körfezi dip kısmına pek çok çay ve dere dökülmektedir (bunlar saatin ters yönünde, Poligon, Meles, Halkapınar, Manda, Laka, Arap ve Bostanlı dereleri şeklinde sayılabilir). Günümüzde Meles Çayı olarak anılan çay Kadifekale'nin onbeş kilometre kadar arkasında doğmakta, Kadifekale eteklerinden geçerek yağışlı aylarda yüksek ve çalkantılı bir debi ile denize kavuşur. Bu çay "Kemer Çayı" veya özellikle Batı kaynaklarında, İzmir tarihi alanı girişinde mevcut çok eski bir köprüye atfen, "Kervan Köprüsü Çayı" şeklinde de anılmaktadır. Yatağı yaz aylarında kurudur.

Ancak antik çağ kaynaklarındaki tariflerin Halkapınar'a daha uygun düştüğünü savunan kaynaklar mevcuttur. Tarihi Meles'in çok kısa olduğu ve kaynaklarından çıkışından hemen sonra bir göl oluşturarak gözle görünür bir mesafe içinde denize döküldüğü tarif edilmiştir. Bu tanım Halkapınar'a uymaktadır.

Ancak Halkapınar kaynağında mağara bulunmamazken, günümüz Meles Çayı (Kemer Çayı - Kervan Köprüsü Çayı) kaynağı yakınında bir mağara mevcuttur. Buca'nın önemli ziyaret yerlerinden birini oluşturan "Homeros Mağarası" Roma İmparatorluğu döneminden kalma ve günümüzde Kızılçullu olarak adlandırılan su kemerlerinin yakınındadır.

Tarihi Meles Çayı'na denk geldiği öne sürülmüş üçüncü akarsu ise Bayraklı'dadır. Yakın geçmişte "Homeros Vadisi" şeklinde düzenlenen alan Bayraklı Çayı havzasının arkalarındadır.

Meles aynı zamanda Tylonid hanedanından bir Lidya kralının adıdır (büyük ihtimalle M.Ö. 8. yüzyıl).



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tortum Çayı - Tortum Çayı Coğrafik Özellikleri Liaaa Genel Coğrafya 0 01 Temmuz 2012 03:00
Simav Çayı - Simav Çayı Coğrafik Özellikleri Liaaa Genel Coğrafya 0 29 Haziran 2012 13:05
Sabun Çayı - Sabun Çayı Coğrafik Özellikleri Liaaa Genel Coğrafya 0 26 Haziran 2012 15:08
Nilüfer Çayı - Nilüfer Çayı Coğrafik Özellikleri Liaaa Genel Coğrafya 1 14 Haziran 2012 18:59
Melen Çayı - Melen Çayı Coğrafik Özellikleri Liaaa Genel Coğrafya 0 29 Mayıs 2012 14:43