IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Ekim 2014, 17:35   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Radyonun Çalışma Prensibi




Evlerimizde kullandığımız teknolojik aletlerin bir çoğunda mıknatıslara rastlamamız mümkün olacaktır. Bu tür yapıların neden olduğu sorusunu ise sürekli olarak sormamız bu konu hakkındaki merakımızı daha da artırmaktadır.

Radyo frekansı amplitüd modülasyon ve frekans modülasyon olarak ikiye ayrılır, baş harflerinden am fm ortaya çıkıverir. Çalışma mantıkları free to air digital uydu sinyalleri gibi havaya gönderilir, yayılan frekansın kapsayacağı alan önceden zaten hesaplanmıştır, bilinir. Kalite kaybı olmaksızın yayın yapılır. Yeryüzü şekillerinin çok büyük etkisi vardır. Zayıf sinyal olması gönderilen sinyalin şiddetinin zayıf olmasından ileri gelir, yeryüzü şekillerine göre sinyal gücü değişkenlik gösterir. Güçlü olan kazanır. Bu nedenle aynı radyo istasyonu bazı illerde sabit frekansdan değil farklı frekanslardan yayın yapar. Örneğin 100 mhz frekansından İstanbul'da yayın yapan Power Fm , Ankara'da 100.1 veya 101.0 gibi birşey olabilir, bu bir örnek frekans kesin değil. Eğer bu 100 mhz'den yayın yapan radyoyu dinlediğim yerde 100 mhz üzerinden yayın yapan başka bir yerel radyo varsa sinyal daha güçlü olacağından bastırabilir. Ve hatta sarkmalar yapabilir. En iyi sonucu digital ve güçlü bir receiver alır. Önlemenin en iyi yolu güçlü bir radyo anteni ve bu alıcıdır.

Peki bu tür teknolojik aletlerde neden mıknatıs kullanılır? Mıknatısların kullanılması sonucu nasıl bir sonuç ortaya çıkar? Kullanılan mıknatısın herhangi bir ekstra özelliği var mıdır? Mıknatısların daha çok hangi enerjilerin dönüşümünde kullanılır? tüm bu sorular ve diğer detayları yazımızın devamında bulmanız mümkün olacaktır.

Tv ve radyolarda daha sık olarak karşımıza çıkan mıknatıslar aslında en basit şekliyle gelen elektrik akımını sese çeviren bir yapıdır. Yani bu tür aletlerin çıkardığı seslerin bize ulaşmasını sağlayan yapı bu mıknatıslardır. Bu cihazların içinde bir tane elektromıknatıs ve bir tanede normal bir mıknatıs bulunmaktadır. Bu yapılar gelen elektriği ilk önce elektro mıknatısın yardımı ile elektrik alanına dönüştürülür. Bu alanın oluşması sonrasında ise diğer mıknatıs alan içinde hareket etmeye başlamaktadır. Hareket sonrasında ise çıkan titreşim bir sesin ortaya çıkmasına neden olur. Yani oluşan olan içinde hareket eden mıknatıs bizim duyduğumuz sesleri oluşturan yapıdır. Titreşim sonucu oluşan bu ses diğer organların yardımı ile düzgün bir şekilde izleyicilere aktarılır. Mikrofonlarda kullanılan sistemde bu işlemin tersi yönde işlemektedir. İlk önce titreşimi alan mıknatıs daha sonra bu titreşimi elektrik alanı oluşturarak elektro mıknatısa elektirik enerjisi olarak iletir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
Çalışma, prensibi, radyonun


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Newton Kanunları Eylemsizlik Prensibi Etki-Tepki Prensibi Elysian Fizik 0 23 Ocak 2014 16:22
Radyonun Bulunuşu tiNa Serbest Kürsü 0 01 Eylül 2013 20:42
PHP nin Çalışma Prensibi MorfiN PHP 0 12 Mayıs 2012 09:02
Eylemsizlik Prensibi YapraK Ödev ve Tezler 0 29 Nisan 2009 22:52
Radyonun Sesi ve Pil Metin Merak Ettikleriniz 0 13 Nisan 2009 10:36