IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Eylül 2020, 21:16   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Herakleitos'a Göre Doğru Bilginin Ana Kaynakları Nelerdir?





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Herakleitos'a Göre Doğru Bilginin Ana Kaynakları Nelerdir?

Otorite Bilgisi:
Bunlar filozoflardır. Herakleitos, filozofların tümünün bilgi bahsinde yanlış şeyler ileri sürdüklerini söylemez ama onların ileri sürdüklerinden yola çıkılarak bilge de olunamayacağını kabul eder. Herakleitos insandan bilgi bahsinde hem teorik hem pratik bir yeterlilik ister. Yani hem anlamalı hem de anlaşılmış olana uygun şekilde yaşanmalıdır. Araştırmasını bilen insanların otoriteyi tamamen bir kenara bırakmasına gerek yoktur. Fakat otoritenin eleştirel ve seçmeci bir nazarla gözden geçirilmesi de şarttır. Aslında Herakleitos, bu konudaki tespitleriyle bugünkü pedagojinin de temellerini atmış sayılabilir.

Duyu Bilgisi: Herakleitos’a göre duyular da bilgi için ana bir kaynak rolü oynarlar; fakat Eski Yunan düşüncesinde duyuların sağladığı bilgi daima ikincil bilgi olarak kalmaktaydı. Doğruluğu su götürürdü ve tartışmalıydı. Bunu Ksenophanes de kabul etmekteydi. Herakleitos’a göre duyular, doğru bir tanıklıkla (ki bu da aklın duyuların sağladığı verileri düzgün biçimde yorumlaması esasına dayanır) bilgi için güvenilir birer kaynak hâline gelebilirler.

Algılama Bilgisi:Antik Yunan düşüncesinde "çok gören, bilir" görüşü ağırlıktaydı. Herakleitos, yukarıda da detaylı olarak izah edildiği üzere, bu durumu değiştirmiştir. Çok şey görmek insanı bilge kılmaz. Gördüğümüz şeyin ne olduğunu anlamamız gerekir. Duyular bize belli bir dünyadan bilgiler getirir fakat bunları sınamak, eleştirmek gerekir. Oysa insanlar olaylardan ya da duyulardan hiçbir şey çıkaramamaktadırlar. Herakleitos’a göre sadece duyu verileriyle yetinildiği sürece pasif bir öğrenme süreci içinde olunur. Oysa ideal olanı insanın aktif olarak katıldığı bir süreçtir ki bu süreçte duyu verileri uygun şekilde yorumlanarak bilgiye ulaşılır.

Herakleitos’a göre bilginin üç kaynağı vardır. Biri otorite ve geleneğin sağladığı bilgi, diğeri duyu organlarının sağladığı duyu verileri, üçüncüsü ise bunların her ikisini birden işleyip anlamlandıracak olan insan aklı ya da anlamasıdır.


İçe Yönelme: Ksenophanes’in içe yönelmeden kast ettiği şey akıl idi. Burada içe dönmek olarak ifade edilen şey insanın akli etkinlikleridir. İnsanın dışında yer alan doğa ile insanın kendisi arasındaki teması sağlayan şey duyu algılarıdır. Yani duyu algıları bize birtakım malumatlar getirirler. Bu, bilgimizin birinci yönüdür. İkinci yönü ise bu duyu verilerini işleyecek olan yönümüz, yani akıldır. Bilgi bu ikisinin birlikteliğinden doğar. Bu durum, yıllar sonra Kant’ta tekrar karşımıza çıkacaktır. Bu anlamda Herakleitos, tek başına duyu algısının (aisthesis) bilgi vermeyeceğini söyleyerek bu konuda öncülük etmiş isimler arasında yerini almıştır.

O hâlde kısaca ifade etmek gerekirse Herakleitos’a göre gelenek de duyular da bize kâinatla ilgili birtakım veriler sağlarlar ama insan aktif bir öğrenme süreciyle bu verilerin tümünü sorgulamalı ve içe dönük bir hamleyle, kendini bilme süreci içinde bunları akli açıklamalara kavuşturarak kâinatın gerçekliğinin bilgisine aktif biçimde ulaşmalıdır.

KAYNAK: FELSEFE TARİHİ KİTABI

__________________

English Preparatory Department
School of Foreign Languages
Assistant English Teacher
Ankara Baskent University
2017-18

“Benim, senden öncem ve senden sonram yok, yalnızca sen varsın...”
C.A - 31.12.2010 - ∞

English Language and Literature
Faculty of Humanities and Letters
Ankara Bilkent University
2010-15
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
felsefe


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Herakleitos'a Göre İnsanın Gerçek Bilgiye Aklıyla Ulaşması Nedir? Kalemzede Felsefe 0 26 Eylül 2020 21:16
Herakleitos'a Göre Evrendeki Her Şey Karşıtlardan Oluşur Düşüncesi Nedir? Kalemzede Felsefe 0 26 Eylül 2020 21:16
Doğru Bilginin İmkânsızlığı Sorunu: Genel Bir Doğru Var Mıdır? Kalemzede Felsefe 0 29 Haziran 2020 21:24
Doğru Bilginin İmkânı Sorunu: Doğru Bilginin İmkânı Var Mıdır? Kalemzede Felsefe 0 29 Haziran 2020 21:24
Doğru Bilginin İmkansızlığı Elysian Felsefe 0 17 Mart 2014 18:43