IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Mart 2014, 18:46   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Doğru Bilginin İmkansızlığını Savunan Filozoflar




Felsefede bilginin doğruluğu üzerine tartışmalar yer almıştır. Eskiden beri süren bu tartışmalarda doğru bilgiye ulaşmanın mümkün olmadığını savunan bir grup da vardır. Bu grupta saf tutan filozoflar kesin olarak doğru bir bilginin elde dilemeyeceğini ve böyle bir bilgiye ulaşılamayacağını ortaya koymaya çalışmışlardır. Düşünürlere göre bir bilginin kesin olması düşünülemez ve her bilgiden şüphe duyulmalıdır. Bir bilgiden emin olmak doğru değildir. Bilgilere şüphe içinde bir tutum takınılmalıdır. Bu görüşleri savunan filozoflara sofist adı verilir. Sofistler bilgi ile ilgili şüphe duyan ilk akımı oluşturmuşlardır.

En bilinen sofistlerden biri olan Protagoras bilginin doğruluğundan emin olunamayacağını ispat etmeye çalışmıştır. Bu konuyla ilgili aynı rüzgarın zaten üşümekte olan bir insan için soğuk, üşümeyen bir insan için soğuk hissedilmez. Yani bilgi kişiden kişiye değişir ve doğru olduğunu kesin olarak bilemeyiz.
Bir başka görüşe göre zaten bildiğimiz hiçbir şey yoktur var olmamıştır. Zaten var olsaydı bunu da bilemezdik ya da bilseydik de birine aynı şekilde iletemezdik. Bu durumda da doğru bilgi diye bir şeyden söz edilemez doğru bilginin varlığından emin olunamaz. Doğru bilgiye ulaşılamayacağını bu şekilde ispatlama yoluna giden filozof da Gorgias olarak bilinen sofisttir.

Sofist olarak görülen bir başka kişi de Parmenides’tir. Yunan medeniyetinde ilk çağlarda yaşamış olan filozof, Elea adı verilen okulu kuran kişidir. Ayrıca Yunan medeniyetinde bilgi kuşkuculuğunun ilk örneklerinden biri Zenon’dur.
Sofistlerin savunduğu kuşkuculuktan yaklaşık 200 yıl sonra yine bu akıma benzeyen septisizm ortaya çıkmıştır. Septisizmi felsefede temsil eden filozoflar da Pyron ve Timon olarak sayılabilir. Pyron şüphe ve şüphecilikle sistemik olarak çalışmıştır. Bu düşünce sistemine göre de bir bilgi için doğru demek de yanlış demek de yanlıştır.

(derszamani)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
bilginin, doğru, filozoflar, savunan, İmkansızlığını


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Doğru Bilginin İmkansızlığı Elysian Felsefe 0 17 Mart 2014 18:43
Filozoflar / Filozoflar hakında / Filozoflar hakkında herşey PauL Felsefe 0 21 Kasım 2011 18:40
İmkansızlığını Sevdim.. (İsmail SARIGENE) Sevda Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 2 05 Temmuz 2011 02:53
Doğru bilginin imkanı / Empirizm Lady Felsefe 0 11 Kasım 2010 16:48