IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Ekim 2011, 01:00   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kopernikus ve Güneş Merkezli Sistem




Nikolaos Kopernikus'dan (1473-1543) Batlamyus'a kadar giden ve Kilisenin onayını almış olan, süregelen dünya merkezli sistemle çatışan güneşin gezegen sisteminin merkezinde yer aldığı bir astronomik model, heliocentric sistem, geliştirdi. Güneş merkezli sistem yüksek derecede rasyonel ama gözlemsel desteği oldukça zayıf bir kurguydu. Kopernik modeli açıkça Batlamyus modelinden daha basitti ve kullanımı daha kolaydı. Fakat güneş merkezli ilke yeni sayılmaz*dı. Yunan astronomu Aristarkos çok önce güneş merkezli modeli önermişti. Bu*nunla birlikte, teorisiyle, Kopernikus, Kilise ve Aristo geleneğine kafa tutuyordu, Reform ve Rönesans boyunca sürecek bir çatışmayı başlatıyordu. Kopernikus'un derdi bu çatışma değildi. Yaşamının sonunda baskı altında On the Revolutions of the Heavenly Spheres ("Derevolutionibus orbium coelestium") ese*rini yayınladı. Fakat Kopernikus'un teorisi, çok geçmeden zamanının entellektüel ortamında büyük etki yaptı. Güneş merkezli sistem bir devrimdi, ve sade*ce Kilise ile Aristo-Batlamyus geleneği için değil. Halihazırdaki yaşam deneyi*mini de radikal biçimde değiştirdi. Kopernikus, okurlarını kendilerini merkezin dışında tahayyül etmeye ve evreni tamamen farklı bir açıdan gözlemlemeye ça*ğırdı. Teorisi dünyayı ve insanoğlunu tamamen faklı bir açıdan görme yetisini gerektiriyordu: İnsanoğlu, özne olarak evreni ve kendini, tamamen faklı bir ba*kış açısıyla görmek zorundaydı. Bu dönüşlü mesafe koyma ve perspektifin alt üst oluşuna Kopernik Devrimi denir. Kant insan idrakini yeni bir yolla yorum*lamak üzere bu devrimi kullanmıştır. Diğerlerine göre, bu insan aklı ve insanın evrendeki yegane konumuna olan aşırı iyimser inanç, realist bir eleştiri olarak değerlendirildi. Daha önce insanoğlu dünyayı kişisel bir açıdan görüyordu; şimdi bu yanlış kendi kendini ululama halinden vazgeçmek ve kendini sadece evrendeki bir tozdan ibaret saymak zorundaydı! Daha sonraları Darvin’in evrim teorisi ve Freud'un bilinçaltı teorisi ile insan aklına olan yararsız inanç nihayet hak ettiği değeri buldu! Bu teoriler insan aklına ve evrende insanın üstünlüğüne olan geleneksel güvene karşı standart eleştiri kaynağı oldu. Fakat bu eleştiri elbette eleştirmenlerin insana ilişkin kötümserlikleri için makul gerekçeleri olmasını- ve eğer böyle bir idrake sahip iseler, işler henüz çok kötü de*ğildir öngörür.

Sonuç olarak sistematik gözlem ve matematik modellere dayanan güneş merkezli teori geleneksel yaşam deneyimine bir karşı çıkışı temsil ediyordu. Bu insanoğlunu bir özidrak krizine götürdü. Dünyanın durması ve güneşin gökyü*zünde hareket halinde olmasına ilişkin gözlerimizin tanıklığına güvenemeyiz. Farklı deneyim tipleriyle alakalı tartışmamıza atıfta bulunarak bilimsel deneyi*me dayanan yeni teorilerin (2. tip), insanoğlunun yaşam deneyimini (1. tip) dö*nüştürdüğünü söyleyebiliriz. Farklı bir ifadeyle, insanın kendine bakışı bilimsel hale geldi.


Fakat bu insanın kendine bakışındaki değişim muğlaktı. Bu sadece, insanın ov tür kozmik alçalmasını temsil etmemiş aynı zamanda insana yeni ve olumlu bir öz-bilinç vermiştir: Yeni dünya görüşü, göksel alanların eşsiz olduğu ve evrende insanoğlunun yerleştiği kısma nitelik olarak üstün olduğu inancını yıkmıştır. Bundan başka insanoğlunun evreni keşfederken kaydettiği ilerlemeden dolayı bir yeni, olumlu öz-imaj potansiyeli vardı; burada Aydınlanma zamanın*da yükselen ilerlemeye olan seküler ve bilimsel inancın kökleri yatar. Bu belki de küstah, lakin kesinlikle olumsuz olmayan bir öz-imajdı.



__________________

English Preparatory Department
School of Foreign Languages
Assistant English Teacher
Ankara Baskent University
2017-18

“Benim, senden öncem ve senden sonram yok, yalnızca sen varsın...”
C.A - 31.12.2010 - ∞

English Language and Literature
Faculty of Humanities and Letters
Ankara Bilkent University
2010-15
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
güneş, kopernikus, merkez, merkezli, sistem, sistemli, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çin'in Kuafu-1 isimli güneş sondası tarafından çekilen ilk Güneş fotoğrafları yayımlandı CORDON BLEU Bilim Dünyasından Son Haberler 0 14 Aralık 2022 17:18
Güneş'e tarihi dokunuş: İnsan yapımı nesne Güneş'in atmosferine girdi CyBeR Bilim Dünyasından Son Haberler 3 13 Şubat 2022 19:29
Yer Merkezli Teori PySSyCaT Felsefe 0 11 Kasım 2014 18:30
Güneş Merkezli Teori PySSyCaT Felsefe 0 11 Kasım 2014 02:44
Astronomi - Kopernikus ve Kepler Kalemzede Felsefe 0 07 Ekim 2011 00:59