IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Eylül 2011, 09:09   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Genel görelilik kuramı




Genel görelilik kuramı, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hareket ile kütleçekimi açıklamasını özel göreliliğe birleştiren, genelleyen kuramdır. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'da [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tarafından ortaya konmuştur. Genel görelilikten önce, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'un [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] geçerli kabul ediliyordu. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'un formülleri (yatay atış, dikey atış vb) bugun de duyarlılık gerektirmeyen uygulamalarda geçerlidir. Ancak aya roket göndermek gibi duyarlı işlerde [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] formülleri kullanılmaktadır. Genel olarak [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mekaniğinde Kuvvet (F), Görelilik kuramında ise Kütle (M) önemli ve önceliklidir. Genel görelilik ile Einstein şunları ortaya çıkartmıştır:Genel görelilik, kendi zamanı için inanılması güç pek çok öngörülerde bulunmuştur; bunlardan en önemlileri:
  • Eğer [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] uzay-zamanı geometrik olarak eğiyorsa, Güneşin çok yakınından geçip gelen uzak yıldızların ışıkları eğrilmiş olmalıdır. Bu eğrilik güneş çektiği için [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] değil de uzay-zamanın eğriliğine uygun [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] olmalıdır.
  • Çok çok yoğun kütleler uzay-zamanı öylesine bükebilir ki, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendi üstüne katlanır ve içine çöker, böylesine yoğun bir kütle görülemez çünkü ışık dahi bu uzay-zaman eğriliğinden, çökmesinden kurtulamaz.
  • Kütle uzay-zamanı eğiyorsa bu eğilmeden zaman da etkileniyor (göreceli) olmalıdır. Eğilmiş zaman yavaş akmalıdır.
  • Hareketli büyük kütleler etraflarındaki bir kısım uzay-zamanı da sürükleyebiliyor olmalıdır.
  • Kütle uzay-zamanı eğiyorsa, kütle yakınındaki eğrilikten ilerleyen ışık, uzağındaki düzgün uzay-zamanda ilerleyenden daha uzun yol almalıdır.
  • Yüksek kütleli oluşumların ani hareketleri uzay-zamanda ani değişimlere, eğrilik dalgaları oluşmasına neden olabilir.
Bu öngörülerin hemen hepsi [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'dan günümüze dek gözlenebilmiş, defalarca kez denenmiş ve doğru çıkmıştır:
  • [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'da ilk kez İngiliz [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] güneş yakınından gelen ışığın eğri çizdiğini gözlemlediler. Daha sonraları yapılan bütün gözlemler eğriliğin GG'nin hesapladığı ile oldukça yakın olduğunu gösterdi.
  • Evrende hiç ışık vermeyen ve etrafındaki her şeyi içine çekecek kadar yoğun kütle gösteren oluşumların varlığı tespit edildi. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adı verildi.
  • [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yakınında ve uzağında çok hassas atom saatleri ile yapılan deneylerin hepsi kütle yakınında zamanın GG'nin hesaplarına uygun olarak yavaşladığını gösterdi.
  • Geçen yıl açıklandığı üzere çok hassas [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] donatılmış [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] uydularının 11 yıl süren ölçümleri dünyanın etrafındaki uzay-zamanı sürüklediğini ortaya koydu.
  • Güneşin ardına geçen [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dünyaya gönderilen sinyallerin, olması gerekenden daha uzun sürede dünyaya ulaştığı, yani uzay-zamanın güneş tarafından eğilmesinden etkilendikleri ortaya çıktı.
  • [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'te [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], ikiz yıldızların spiral hareketinden uzay-zaman eğrilik dalgalarının oluşumunu gözleyerek nobel kazandılar.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], uzayı olduğu kadar zamanı da bükmektedir. Zamanın bükülmesi kütlenin merkezinde geleceği işaret eder şekildedir. Eğer cisme etkiyen bir kuvvet yoksa, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendi geleceğine doğru ilerlemektedir (düşmektedir).

__________________
Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden..
BiLki "
yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana
En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü..
Bu dünya "
üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe
ELbet "
bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..!
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
genel, görelilik, kuramı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Einstein' in Özel Görelilik Kuramı (İzafiyet Teorisi) Zen Ödev ve Tezler 1 24 Mart 2012 15:38
Albert Einstein Görelilik Kuramı Liaaa Ödev ve Tezler 0 13 Mart 2012 15:01
Özel görelilik kuramı Sır Felsefe 0 11 Eylül 2011 09:09
Özel Görelilik Kuramı YapraK Ödev ve Tezler 0 29 Nisan 2009 22:54
Genel Görelilik Kuramı YapraK Ödev ve Tezler 0 29 Nisan 2009 22:54