IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Ağustos 2011, 12:36   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gerçeğin Kaynakları




Gerçek inanç ve din değişik düşün okulları için farklı anlamları olan kavramlardır. Doğa üstü okulu için gerçeğin kaynağı doğa üstü sistemlerin birleşik doktrinindedir. İnsancıl doğacı için doğru düşün tarafından yapılan yoruma uygun olarak sonsuz varlığın doğasındadır; pragmatist için insan yeterliliğinin ve zihinsel otoritenin nihayi kaynağı yaşantıdır.

Dewey'e göre insan zihni yeni bir yöntem ve ideale alışmaktadır. Gerçeğe giden bir tek yol vardır; gözlem deney kayıt ve kontrollu yansıma yolu... bu inanç benliği ideal hedefler doğrultusunda sadakatle bütünleştirmektedir. Ayrıca bir din için bazı kalıplaşmış doktrinel mekanizmalar gereklidir; oysa inanç sürekli ve güçlü soruşturma olanakları olduğundan gerçeğe gidişi herhangi bir kanal ya da mekanizma ile sınırlamamaktadır.


İnsanın aynı zamanda bir inanç yaratığı olduğu onun varoluş hakkındaki inançları ve değerleri kişiliğinin özünü oluşturduğu bir olgudur. İnsanoğlu inandığı ve değer verdiği konular için yaşamını kurban edebileceğini eylemleriyle ortaya koymuştur. Bu noktadan hareket eden bazı düşünürler Tanrı kavramının gerekliliğini “insan varlığının doğacılığın açıklayamadığı derinliklere sahip olması gerçeği” ile izah etmektedirler. Örneğin Tillich çağımızda laikliğin zorunlu olduğunu kabul etmekle beraber bunun; yaşamın sonsuzluk sırrına ilişkin duyguları var oluşun nihayi anlamını ve koşulsuz olarak kendini adamayı fetheden güç gibi dinin temsil ettiği derin konuları içermediğini ileri sürmektedir.


Ayrıca vahiylerin derinliği ebediyetle iletişim kutsallık yargıları koşulsuzluk bilinci doğa üstü ve estetik gibi salt doğacı kategorilerle başka bir şeye indirgemeden açıklanamayan hususlar da vardır. Esasen Tanrı sorusu varlığın bu derinliklerinin gerçek

ya da hayal olup olmadığı sorusudur.

Diğer bir görüşe göre ise «ideal”in kökeni doğal koşullardadır çünkü imgelem düşünce ve eylemin yarattığı olanakları dikkate alarak varlığı idealleştirmektedir. Tanrı fikri ideal ve gerçek arasında imgelemsel realizasyon yoluyla birleştirilmiş bir ideal olasılıktır. Bununla beraber ideal ve gerçeğin bu şekilde birleştirilmesinin işlevi ruhsal içeriği olan tüm dinlerdeki Tanrı kavramı için düşünülen güç ile aynı benzerliktedir.


Böylece görüldüğü üzere gerçeğin kaynağı açısından esas tartışma konusu; laiklik ve teokratiklik ayrımı ile sonuçlanan doğacılık ve doğaüstcülük görüşlerinden kaynaklanmaktadır. Ancak bugün hec ikisini de bir senteze götürme gereksinimi vardır. Bu tarzda bir düşünce ideal ile gerçeğin birleştirilmesi fikri ile paralellik göstermektedir. Lynch'e göre “Laiklik tüm evrenin sürekli gerçeğidir. Teokratiklik ise onun harekete geçirici nedenini oluşturmaktadır. Böylece gerçeğin kaynağını bu şekilde algılamak; doğacı ve doğaüstücüyü aynı buluşma ortamına götürmektedir.


Bununla beraber insanların kendi ahlak yargılarını kararlaştırmada özgür oldukları bir taplumda dini ve dini olmayan bilgiler arasındaki ilişkinin nasıl olacağı sorusunun yanıtlanması gerekir. Kircher'e göre bu ilişki soruşturma özgürlüğü ve tartışma ya da “diyalog özgürlüğü” ilişkisi olmalıdır. Bu tür bir ilişki her ne kadar gerçeğin ortaya çıkmasını garanti etmezse de hataların ileri boyutlara ulaşmasını önleyebilir. Böylece eğitim özgür bir araştırma ruhu ve disiplini geliştirerek gerçeği araştırıcı ve kaliteli bir davranış oluşturabilir. Bu davranış yaşamın anlamı ve doğasını anlamaya çalışan dini uğraşıyı da içermektedir. Ancak bu bir havarilikten çok alanda öncülük için bir teşvik unsurudur.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
gerçeğin, kaynakları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gerçeğin olmadığı hayallerimiz eriyor meLanie RadyoHarika Paylaşımları 0 05 Mart 2023 21:21
Adı Hüzün Olsun Bu Gerçeğin Afrodit Resimli Şiirler 0 09 Şubat 2012 19:41
Sözün özü,gerçeğin gözü. pyracantha IF Ekstra 0 26 Ekim 2010 21:22
Gerçeğin olmadığı hayallerimiz eriyor. Ay Aşk ve Sevgi Köşesi 0 26 Mart 2010 23:08