IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Mayıs 2009, 04:00   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Rönesans Hümanizm Çağı




Rönesans Hümanizm Çağı

Ortaçağ dinbiliminin görmezden geldiği insana dair edebiyatı, insanı konu alan bilimleri canlandırma amacı güden hümanizm anlayışının ortaya çıkması, Avrupa’nın Gutenberg sayesinde matbaayı tanıması ile aynı çağa rastlar. Bütün Avrupa’yı etkileyen hümanizm, para ve ticaret trafiğiyle birlikte fikir alışverişinin de hızlandığı kıtada, mekanik içinde olduğu kadar zamanı oda içinde bir iletişim ihtiyacı doğurdu. Yeniden gözden geçirilen Antikçağ bilgileri ( « Rönesans »), matbaa ve ulusal dillere veya Latince’ye aktarılan çeviriler aracılığıyla yayıldı. Mektup türü, ortaya çıkan yeni « edebiyat topluluğu »nun en belirgin özelliğiydi.

Ayrıca Antikçağ’da yüceltilen «dostluk » yeniden değer kazandı. Hümanizmin temelinde insanın«saygınlığı » fikri yatar. İnsan, doğada eşi benzeri bulunmayan bir varlıktır. Aydınlar bu temayı iki kaynaktan yola çıkarak keşfettiler. Kilise Babaları’nın yapıtlarını titizlikle incelediler. Öte yan dan pagan filozoflar Platon ve Aristoteles’te Ethika Nikomakheia («Nikomakhos’a Ahlak ») Hıristiyanlık öğretisine ters düşmeyen fikirler buldular.

Hümanistlerin insana güveni tamdır. Onlara göre insan, kendi kaderinden sorumludur. Kendi kendini tanıma yeteneği ve zorunluluğu vardır. Hümanistler, insanın yalnızca ölümden sonraki hayatı düşünmek yerine bütün benlikleriyle bu dünya üzerinde yaşamasını isterler. «Ben dünya vatandaşı olmak isterim » sözleri Erasmus’a aittir.

Din konusunda ise hümanistler, insanın kendi içindeki dine inanırlar, din kavramına özgür düşünceyle yaklaşırlar. Kilise’ye ve Kilise kurumlarına saygı duyarlar. Başta onları müttefikleri gibi gören Prostestan reformu yandaşları, bu yüzden hümanistleri hainlikle suçladı.

Hümanizm, tüm bilgilerin bir araya toplanmasından yanadır. Teknik ve sanat da dahil bütün konular, incelenme ye ve öğretilmeye layıktır. O dönemde ortaya çıkan dahiler aynı zamanda hem sanatçı, hem şair hem de mühendisti (Leonardo da Vinci, Michelangelo). Bu durumda el sanatları, çizim ve resim, soyut düşünce kadar saygın bir konum kazandı. Görüntü, bilginin aracı haline geldi. Resimli bilgiler, açıklamalı şemalar doğa bilimlerinin (anatomi) ilerlemesini sağladı.

Ancak bu açıklık arayışının yanı sıra hümanizmin, anlaşılmazlık ve kapalılık damgası vurduğu bazı bilgilere yaklaşımı dolaylıdır: örneğin soyut gerçekler, yeni başlayanlara şiir yoluyla anlatılır. (Michelangelo’nun soneleri). Hümanizm, Pagan kültürü ile Hıristiyanlık arasında olduğu kadar, her şeyi halkın seviyesine indirme isteği ile bazı gerçeklerin sadece seçkinlere ait olduğu duygusu arasında hassas bir denge kuran karmaşık bir düşünce akımıdır.

Théma Larousse


Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
Çağı, cagi, humanizm, hümanizm, ronesans, rönesans


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rüyada Cadı Görmek | Rüyada Cadı Görmenin Anlamları Sarya Rüya Tabirleri 0 21 Ekim 2021 19:55
Rönesans Çağı'nda Septisizmin (Şüphecilik) Genel Özellikleri Nedir? Kalemzede Felsefe 0 29 Haziran 2020 21:39
Post Hümanizm PySSyCaT Felsefe 0 11 Kasım 2014 14:36
Hümanizm PySSyCaT Felsefe 0 11 Kasım 2014 03:13
Seküler hümanizm Noyan Makaleler 0 11 Haziran 2011 13:46