IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Mart 2009, 21:23   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Modern Fizik Ve Felsefe




Modern Fizik Ve Felsefe

Tabiat biliminin, daha doğrusu teorik fiziğin, son elli yılda şaşılacak bir gelişme gösterdiğini bilirsiniz. Relativite ve Kuant teorileri, bu konulara yabancı olanlardan belki de daha büyük bir çaba istemektedir. Bu teorilerin bize getirdikleri altüst edici yeniliklerden daha çok, bunların fizik ve felsefe tarihinde nasıl hazırlandıklarını dile getirmek istiyorum.
Fizikte, diyor Newton, üç şey kabul edilmelidir:
1) Sonsuz ve her yerde aynı, üç boyutlu mekan,
2) Aynı şekilde akan, sonsuz zaman ve,
3) Mekana yayılmış, boş mekan içinde birbirlerini belli bir güçle çeken somut noktalar.

Bu temel üzerine Newton, yıldızların hareketi kanunun ve Galile’nin düşme kanununu aynı ilkeye bağlamak olanağı veren mekaniğini kuruyor.
Leibniz, Newton’un benimsediği mutlak mekan ve mutlak zamana hücum ediyor. Mutlak mekan ile mutlak zaman var ise, mutlak bir hareket de vardır. Ancak güneşin, dünyanın, insanın mekana göre hareket edip etmediğini belirleyemeyiz. Belirlenen her hareket relativ’dir, bir cisme göredir, mekana göre değildir. Böylece bir cismin bulunduğu yeri, mekanda bir yer olarak belirleyemeyiz, ancak öteki cisimlere göre belirleyebiliriz. Oysa mutlak mekan her cisme mekanda böyle mutlak bir yer belirleme olanağı verir.
Einstein’a dönelim: Her hareket belirlemesinde relativite ilkesi, tüm fizikte değil, yalnız mekanikte geçerlidir. Mutlak bir hareket hiçbir zaman belirlenemez yargısı, tüm fizik alanında doğrudur. Bundan şu sonuç çıkar: Her yer için geçerli zaman ölçüleri yoktur, belki de yalnızca belli bir nokta için geçerli olan zaman ölçüleri vardır. Evren zamanı yoktur, yalnız her yerin bir zamanı vardır.
Zamanımızda şaşılacak bir yenilik sayılan ikinci fizik teorisine, kuant teorisine gelince:
Işık, zamanda mekan boyunca yayılan bir harekettir. Fakat ne çeşit bir harekettir? Daha başlangıçta iki teori bu noktada birbiri ile karşılaşmış bulunuyor. Newton emission teorisi’ni ileri sürdü; bu teoriye göre, ışık veren cisimden küçük parçaların saçılmaları gerekiyordu; Hollandalı Hugghens dalga teorisi’ni ortaya attı. Bu teoriye göre ışık, ışık veren cisimden çıkan bir dalga hareketi idi. Bu iki teoriden zaman içinde benimseneni dalga teorisi oldu. Işık ile ışık birbirine rastlayınca, yalnız daha parlak bir ışık halinde birbirini kuvvetlendirmekle kalmaz, belki karartabilir, söndürebilir de. Dalga tepesi dalga tepesine rastlayınca, dalgalar birbirini kuvvetlendirir, dalga tepesi dalga çukuruna rastlayınca birbirlerini giderir. XX. Yüzyılın başında, dalga teorisinin kesin üstünlük kazanmış gibi göründüğü bir sırada emission teorisi ile anlaışlması mümkün olan başka olayların da var olduğu keşfedildi. Bazı cisimler, sözgelişi akkor durumuna gelen gazlar ışık saçarlar ve ışığı emerler. Işık saçmaları ve emmeleri ilk kuantum tam katları şeklinde sıçramalardır, sürekli değişmeler değildir. İki teoriden de vazgeçemeyiz; bunu mümkün yapan bir deney olmadıkça, biri ya da öteki lehinde karar vermenin olanaksızlığını modern fizik de kabul etmiş bulunuyor.
Her iki teori –cisimcikler teorisi ile dalga teorisi –aynı ölçüde gereklidir. Fakat onları birbirine nasıl bağlamalı? Bir hareket aynı zamanda nasıl hem parçalardan hem dalgalardan oluşabiliyor? Biz yalnızca şöyle söyleyebiliriz: Işımalar bazen parçalardan, bazen dalgalardan oluşmuş gibi hareket ediyor.
Mach doğru bir şeyi sezmiştir: Atomların, ilk kuantumların gerçekten henüz gösterebileceği ve ölçülebileceği bir sınır vardır, fakat hareket eden parçacık örneğinde bu geçerli olmuyor, çünkü bu parçacığa kendi özelliklerini de eklemek zorundayız, bunlar hareket eden parçacığın ışıma imajı ile değil, ancak dalga imajı ile anlatılabilir.
Modern fizik bize, içinde yaşadığımız ve tanıdığımız evrenin, yani tabiatın; bizim kendi evrenimiz olduğunu, merkezinde, araçlarıyla gözlem yapan, ölçen, ölçü sonuçlarını toplayan insanın bulunduğunu açıkça gösteriyor. Nasıl her hayvan kendi evreninde, duyuların kurduğu ve içinde organlarının çalıştığı evrende yaşıyorsa, insan da böyledir. İnsanın evreni, içinde yaşadığımız ve tanıdığımız bu evren, çeşitlilik gösterir. Bize has büyüklük oranları evreni, bize her tarafında aynı görünen mekan evreni ve aynı şekilde akan bir zaman içinde görünebilen ve dokunulabilen cisimler evreni. Bu evren moleküller evreninden yıldızlar evrenine kadar uzanır. Bu evren bir yanda atom büyüklükleri oranı evreniyle, öte yandan astronomik büyüklükler oranı evreniyle sınırlanır.
Ord.Prof. Ernst von Aster – İlkçağ ve Ortaçağ Felsefe Tarihi


Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Alt 12 Haziran 2009, 11:24   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Modern Fizik Ve Felsefe




Felsefeciler insanları çağlar boyunca etkilemiş kişiler. Bu etkilerin olumlu yanlarının, yanında olumsuzlukları neredeyse sonsuzdur. Buna en güzel örnekler Aristotales ve Kant. Bu kişilerin ürettikleri düşünceler, toplumlarda küçük bir azınlığın yararına olsa da çoğunluk zarar görmüştür. Avrupanın karanlık denen ortaçağında Aristonun etkisi büyüktür. Ya da onun düşünceleri üzerine geliştirilmiş yapılar, milyonlarca insanın yaşamını kötü etkilemiş, yüzbinlerce insanın öldürülmelerinde sudan nedenler üretilmesini sağlamıştır.
Felsefe genellikle bilimsel doğruların gerisinde kalmıştır.
Atom kavramını ortaya atan Democritus da bilim insanı değil felsefeci olarak tanınır. Onun ortaya attığı bu doğruyu, skolastik felsefenin babası denen Aristotales, insanlığın 2000 yıl unutmasına neden olmuştur.
Bu doğruyu örten Aristo'nun felsefesi, kendiden sonra gelen matematikçilerin, ve dünyanın yuvarlak olduğunu bulan hatta çapını dahi birkaç km hata ile hesaplayanların unutulmasına da neden olarak gelişimi, insanın daha doğru bilgilere ulaşmasını engellemiştir.
Bu gibi suçları, toplumlar içinde sadece felsefecilerin üzerine yüklemek de yanlış. Onlar da toplumların bir parçası, sözcüsü. Ama egemenlerin sözcüsü.

Bilim ve felsefe, bilimsel felsefe gibi konular var şimdi. Felsefe her zaman bilimin gerisinde kalmıştır. Günümüzde felsefecilerin çok azı bilimin ulaştığı son doğruları öğrenmeye çalışıp bunlar doğrultusunda felsefe yapmaya çalışıyorlar. Bu çabaları da onları bir yere getiremiyor. Çünkü felsefeci olana kadar bunun eğitimden geçtiler. Sonra da fizik öğrenmeye çalışıp, bunun üzerine birşeyler düşünüyorlar. Günümüz fiziğini kavrayabilmek ise bu konuda önceden çok iyi eğitilmiş beyin gerektirir. Bu da neredeyse onlar için olanaksız olmakta. Bu nedenle bilim ve felsefe, bilimsel felsefe gibi kavramlar boştur.

Erkeklerin 32, kadınların 28 dişi vardır diyen ve 2 karısı olan felsefecilerin en tanınmışı Aristo acaba kaç kadının ağzını açıp dişlerini saydı bu zırvalığı söylediğinde. İnsanın sadece erkeklerden oluştuğunu sanan, kadını da insanın üremesi için bu dünyada var olan bir canlı olarak kabul eden felsefe ve bu doğrultuda geliştirilen din, daha sonraları kadınların da ruhu vardır ama erkeklerinkine göre daha zayıftır diyordu.
Sadece insanın ruhu olduğunu hayvan ve bitkilerin ruhu olmadığını söyleyen dinler hala sürüyor. Sonra bazı felsefeciler hayvanların da ruhu olduğunu söylediler.
Felsefeciler ikiye ayrıldılar. Hayvanların ruhu olduğunu söyleyenler ve bunun olmadığını söyleyenler. Hayvanların ruhu olduğunu sanan felsefecilerin diğerlerinden farkı köpek sahibi olmalarıydı.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bırakın felsefeyi, Nietzsche falan hepsini. Önce fizik öğrenin fizik. Her şey fizikte vardır.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 09 Ekim 2011, 19:25   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Modern Fizik Ve Felsefe




bilimin felsefenin onunde oldugu bir gerçek.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 30 Ekim 2011, 16:50   #4
Pentagram
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Modern Fizik Ve Felsefe




felsefenin herhangi bir şeyin önünde olma arzusu zati yoktur. kaldı ki bütün bu çalışmalara felsefe öncülük etmiştir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 10 Ağustos 2016, 01:02   #5
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Modern Fizik Ve Felsefe




bilim ve felsefe üstündür

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
felsefe, fizik, modern, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
IF Felsefe Okulu: Bilgi Felsefesinde Klasik/Modern Doğruluk Tanım İlişkisi Nedir? Kalemzede Felsefe 0 11 Haziran 2022 21:39
Modern Felsefe Kalemzede Felsefe 1 30 Eylül 2021 21:20
Felsefe Nedir? Felsefe Ne Değildir? Felsefe İle İlgili Her Şey Kalemzede Felsefe 0 13 Ocak 2021 18:13
Fizik Haftası 4 Şubat 2013 te başlıyor Fizik Haftası İle İlgili Detaylı Bilgi Zen Genel Paylaşım 0 01 Şubat 2013 15:12