IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt Dün, 17:53   #1
Çevrimdışı
~ i don't care if i'm misfit. ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Felsefe ve Din Tarihi




Dinler Tarihi disiplini, tarih boyunca yeryüzünde var olan, günümüzde varlığını sürdüren veya sürdürmeyen bütün dinlerin ve inanç sistemlerinin diğer dinlerle münasebetlerini ele alan ve tarafsız biçimde bu çeşitli dinler ve inanç sistemlerinin fotoğrafını çekerek aralarındaki benzer, farklı ve müşterek yönleri irdeleyen bir bilim dalıdır. Dinler Tarihi bilimi, dinlerin doğuşlarını, gelişmelerini, birbirleriyle etkileşimlerini, gerektiğinde karşılaştırmalı tarihlerini, inanç, ibadet ve ahlak sistemlerini, dinî kurumlarını, kültlerini ve mezheplerini hak-batıl ayrımı yapmaksızın incelemeyi amaçlamaktadır.

Dinler, insanlık tarihini siyasî, askerî, sosyal, kültürel ve entelektüel yönlerden etkilemiş en önemli fenomenlerden birisidir. Hatta günümüzde dahi, büyük müzeler ziyaret edildiğinde geçmişte yaşamış milletlerin inançlarını, korkularını, ümitlerini ve en derin duygularını yansıtan yadigârların büyük yekûnunu kutsala dair yazıtlar ya da sanat eserlerinin oluşturduğu görülür. Böylelikle Dinler Tarihi, hem geçmişi, hem de ‘ötekini’ daha iyi anlamamız için aramızda bir köprü görevi görür.

Dinler Tarihi Anabilim Dalında Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora seviyelerinde Eğitim verilmektedir. Lisans seviyesinde öğrenciler; dinin, insanlık tarihi içindeki yerini ve önemini kavrar. Ayrıca, yaşayan ve yaşamayan dinlerin temel inançlarını, dinî uygulamalarını ve ahlâkî prensiplerini müşahede etmesi, kendi inancıyla mukayese etmesi ve böylece dinler hakkında en temel bilgileri edinmesi beklenir. Lisans seviyesinde öğrenciler yeryüzünde yaşayan köklü dinî geleneklerin tamamı ve yeni dinî hareketler hakkında temel bilgiler edinmektedir. Bunlar; ilkel kabile dinleri, eski Mezopotamya dinleri, geleneksel Türk dini, İslam öncesi Arap dini, Yahudilik, Hıristiyanlık, Anadolu’daki inanç geleneği, İran bölgesindeki inançlar, Çin Dinleri (Konfüçyüsçülük, Daoculuk), Japon Dini (Şintoizm), Hint Dinleri (Hinduizm, Budizm, Caynizm, Sihizm), Hıristiyanlık öncesinde Amerika ve Avrupa’daki yerel inançlar ve bu dinler dışındaki geleneklerin mitolojileri (Mısır, Roma, İskandinav gibi) gibi konulardır.

Yüksek Lisans ve Doktora seviyelerindeki öğrenciler, yukarıda sayılan dinler üzerine spesifik olarak odaklanır ve Kutsal’ın hiyerofanileri hakkında, fenomenolojik bir bakış açısıyla bilimsel metotlardan taviz vermeden derin araştırmalar yapabilmesi için eğitim alır. Dinler Tarihi disiplininin kullandığı temel metot nitelendirici (deskriptif) metottur. Dinler Tarihi disiplininde yüksek ihtisas yapan araştırmacıların, hangi dini gelenekten gelirlerse gelsinler çalışmalarında tarafsız davranması beklenir. Buna ilaveten, sosyoloji ve filolojinin metotları da lisansüstü çalışmalarda kullanılır. Dinler Tarihi çalışmaları disiplinler arası çalışmaları da teşvik eder. Bu minvalde, Din Fenomenolojisi, Din Sosyolojisi, Din Psikolojisi, Din Felsefesi ve Filoloji gibi disiplinler kaynak, konu ve metot açısından Dinler Tarihine katkılarda bulunabilir. Ayrıca, Mitoloji, Etnoloji, Arkeoloji, Sanat Tarihi ve Halk Bilimleri (Folklor) gibi bilim dallarından da araştırmacılar faydalanabilir.


Vizyon:
  • Tüm dinlerin ve inançların tarihini, geleneğini, itikat sistemini, inanışlarını, ibadetlerini ve diğer ritüellerini, ahlak sistemini araştırmak.
  • Dinler arasındaki münasebeti ortaya koymak için karşılaştırmalı bir yaklaşımla, objektif ve tarafsız bir şekilde onları inceleyerek, insanlık tarihinin kültürel ve sosyal boyutunu aydınlatmayı hedeflemek.
  • Dinler Tarihi disiplinini multidisipliner bir yaklaşımla zenginleştirmeyi ve bu sayede daha geniş bir perspektiften dinleri anlama kapasitesini geliştirmeyi hedeflemek.
  • Dinlerin insanlık tarihindeki evrimini, etkileşimlerini ve önemini global bir çerçevede tanıtarak, farklı inanç ve kültürler arasında bir köprü kurmayı amaçlamak.

Misyon:
  • Öğrencilere ve araştırmacılara, farklı dinlerin temel inançlarını, ibadetlerini ve ahlaki prensiplerini objektif bir şekilde tanıtmak ve bu bilgileri kendi inançlarıyla karşılaştırmalarını teşvik etmektir.
  • Yüksek lisans ve doktora seviyesindeki öğrencilere, Kutsal'ın hiyerofanileri hakkında derinlemesine bilimsel araştırmalar yapabilme yeteneği kazandırmak.
  • Tarafsızlık ilkesini ön planda tutarak, dinler tarihi araştırmalarında nitelendirici (deskriptif) metodu kullanmak ve bu metotları sosyoloji, filoloji gibi disiplinlerin metotlarıyla zenginleştirmek.
  • Disiplinler arası çalışmaları teşvik ederek, Din Fenomenolojisi, Din Sosyolojisi, Din Psikolojisi, Din Felsefesi ve Filoloji gibi disiplinlerden gelen bilgilerle Dinler Tarihi çalışmalarını daha kapsamlı bir şekilde ele almak.

Kaynak: hacibayram veli üniversitesi.

Doç. Dr. Musa Osman KARATOSUN (Anabilim Dalı Başkanı)

Doç. Dr. Eldar HASANOĞLU

__________________
I'm a dreamer but it's getting hard to take it.
Some nights don't know if i'm gonna make it.
Heart is heavy but there's nothing that can break me down.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
bilim, bilimsel araştırma, din psikolojisi, din tarihi, felsefe, filoloji, hacibayram veli üniversitesi


Konuyu Toplam 4 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 4 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İlkÇağ Felsefe Okulu: Demokritos'un Felsefe Tarihi Açısından Önemi Nedir? Kalemzede Felsefe 0 31 Temmuz 2023 15:39
İlkÇağ Felsefe Okulu: Herakletios'un Felsefe Tarihi Açısından Önemi Nedir? Kalemzede Felsefe 0 31 Temmuz 2023 15:23
İlkÇağ Felsefe Okulu: Parmenides'in Felsefe Tarihi Açısından Önemi Nedir? Kalemzede Felsefe 0 31 Temmuz 2023 15:13
IF Felsefe Okulu: Herakletios'un Felsefe Tarihi Açısından Önemi Nedir? Ne Değildir? Kalemzede Felsefe 0 11 Haziran 2022 15:23
IF Felsefe Okulu: Parmenides'in Felsefe Tarihi Açısından Önemi Nedir? Kalemzede Felsefe 0 11 Haziran 2022 15:13