IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Mayıs 2023, 13:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Obezitenin OzbagisIkliga (Otoimmun) Etkisi Nedir?




Romatoid artrit ve multipl skleroz gibi 100’den fazla otoimmun durum var, ancak uzmanlar bunlara neyin neden oldugundan hala emin degiller. Otoimmun kosullar, bagisIklik sisteminiz onu korumak yerine yanlislikla vucuda saldirdiginda ortaya cikar. Bazi faktorler, sigara icmek veya otoimmun rahatsizligi olan bir aile uyesine sahip olmak gibi otoimmun bir duruma yakalanma riskinizi artirir. Son arastirmalar, obezitenin otoimmun kosullari tetiklemede de onemli bir rol oynadigini gostermistir.

Obezite Nedir?Obezitenin OzbagisIkliga (Otoimmun) Etkisi Nedir?
Obezite, saglik acisindan risk olusturan anormal veya asiri yag birikimi olarak tanimlanir. Vucut kitle indeksi (BMI), obeziteyi teshis etmek icin tarihsel olarak kullanilmis olan boy ve kiloya dayali vucut yaginin bir olcusudur. 25.0 ila 29.9 arasinda bir BMI asiri kilolu olarak kabul edilir. 30 veya daha yuksek bir BMI, obez olarak kabul edilir.

Bununla birlikte, vucut kitle indeksi herkes icin dogru bir obezite olcusu degildir. Ornegin kasli sporcular, cok az vucut yagina sahip olmalarina ragmen obez olarak kabul edilen bir VKI’ye sahip olabilirler. Vucut yag yuzdesi, kiloyla iliskili hastalik riskinin daha iyi bir gostergesi olabilir. Yagi kastan ayirir ve vucuttaki vucut yag yuzdesini hesaplar.



Obezite Neden Olur?
Obezite, diyet, fiziksel aktivite eksIkligi ve genetik gibi cesitli faktorlerden kaynaklanir. Polikistik over sendromu, Cushing sendromu ve hipotiroidizm gibi bazi saglik durumlari obez olma riskinizi artirabilir. Bu kosullar, insulin, kortizol ve tiroid hormonu gibi hormonlari salgilayan bezlerden olusan endokrin sistemini etkiler. Bu hormonlardaki dengesizlikler obeziteye katkida bulunabilir.

Insulin kan sekeri seviyelerini duzenler ve vucudun glikoz ve yagi nasil depoladigini belirler. Birisi insuline direncli oldugunda, kaslardaki, yagdaki ve karacigerdeki hucreler insulin artislarina iyi yanit vermez ve onu gerektigi gibi ememez. Bu oldugunda, vucut saglikli kan sekeri seviyelerini korumaya calismak icin daha fazla insulin uretir ve genellikle kilo alimina neden olur.

Genellikle stres hormonu olarak bilinen kortizol, metabolizmayi ve bagisIklik tepkisini duzenler. Vucut cok fazla kortizol urettiginde, asiri yemeye yol acarak kilo alimina neden olabilir. Tiroid hormonunun gorevlerinden biri de metabolizmayi kontrol etmektir. Vucut, hipotiroidizm adi verilen yeterli tiroid hormonu uretmediginde , vucudun surecleri yavaslar ve bu da kilo alimina yol acar.

Dunya Saglik Orgutu’ne gore dunya capinda obezite 1975’ten bu yana neredeyse uc katina cikti. 2016’da 18 yas ve ustu 1,9 milyardan fazla yetiskin asiri kilolu ve 650 milyondan fazlasi obezdi. Obezite, bazi insan gruplarini digerlerinden daha fazla etkiler. Fazla kilolu ve obez olmanin belirli bir belirtisi yoktur. Fark edebileceginiz bazi isaretler arasinda artan bir BMI, kilo alimi, sagliksiz yag dagilimi ve artan bel cevresi sayilabilir.

Obezite Otoimmun Durumlara Nasil Katki Saglar?
Arastirmalar, obezitenin otoimmun durumlarin gelisiminde onemli bir katki sagladigini bulmustur. Obezite, vucudun koruyucu kendi kendine toleransinin, bagisIklik sisteminin kendi urettigi antijenleri tanima yeteneginin bozulmasina yol acar. Bu, otoimmun kosullarin gelismesine izin verir. Obezite ayrica hastaligin ilerlemesine katkida bulunan ve ilac tedavisi gibi bazi tedavilerin etkinligini azaltabilen proinflamatuar bir ortam yaratir.

Calismalar ayrica adipokinlerin otoimmun durumlarin gelisiminde rol oynadigini bulmustur. Adipokinler, yag dokusu (vucut yagi) tarafindan uretilen hucre sinyal molekulleridir. Bu molekuller, vucudun enerji ve metabolik durumunun yani sira iltihaplanma ve bagisIklik ile ilgilidir. Cogu adipokin obezitede artar ve obezite ile iliskili dusuk dereceli inflamatuar duruma katkida bulunur. Bircok otoimmun durum, devam eden inflamasyon ile karakterize edilir ve kronik obezite, otoimmun durumlarin ilerlemesini destekleyen bir ortam yaratir.

Obezite ve Enflamasyon
Arastirmalar, kilo alimi ile artan inflamasyon arasinda bir iliski oldugunu bulmustur. Bunun tersi de dogrudur: Daha fazla iltihaplanma, daha fazla kilo alimina neden olabilir. Enflamasyon, vucudun yaralanma ve enfeksiyona verdigi tepkidir. Obezitenin iltihabi nasil tetikledigi tam olarak acik degildir. Bir yaralanmadan farkli olarak, obezitenin neden oldugu iltihap cozulmez. Mudahale olmadan, kilo aliminin neden oldugu iltihaplanma kronik hale gelebilir.

Obezite Hangi Hastaliklarla Baglantilidir?
Calismalar, obezitenin cesitli otoimmun kosullar icin daha yuksek bir riskle baglantili oldugunu gostermistir.

Romatizmal eklem iltihabi

Romatoid artrit (RA), oncelikle eklemleri etkileyen otoimmun ve inflamatuar bir hastaliktir. En yaygin inflamatuar eklem hastaligidir. RA, kadinlarda erkeklere gore 2,5 kat daha sIk gorulur ve genellikle 20 ila 50 yaslari arasinda gorulur. RA tedavi edilmezse, sakatliga ve yasam kalitesinin bozulmasina katkida bulunan geri donusu olmayan eklem yikimlarina neden olabilir.

Romatoid artrit ve obezite, kronik inflamasyon dahil olmak uzere bircok ortak faktore sahiptir. Fazla yag dokusu, bagisIklik sistemi hucrelerinin ve kan hucrelerinin buyumesini ve aktivitesini kontrol eden proteinler olan yuksek duzeyde sitokin salgilar. RA ayrica artan pro-inflamatuar sitokin seviyeleri ve anti-inflamatuar sitokinlerde bir azalma ile karakterizedir. Interlokinler ve tumor nekroz faktoru gibi proinflamatuar sitokinler, RA’da kikirdak ve kemik yikimina neden olmaktan sorumludur.

Calismalar, obezitenin RA olusumu icin daha yuksek bir risk ile iliskili oldugunu gostermistir. Bir calisma, obezite oykusunun, insidans tarihinde obeziteden daha fazla RA gelistirme olasiligi ile iliskili oldugunu buldu . Bu, gecmiste obez olan ancak RA tanisi aldiklarinda obez olmayan hastalarin durumu gelistirme olasiliginin daha yuksek oldugu anlamina gelir.

Iki calisma, obez bireylerin ACPA-negatif RA gelistirme riskinin arttigini buldu, ancak bir calismada bu artis sadece kadinlarda bulundu. Anti-sitruline protein antikor-negatif RA (ACPA-negatif RA), sitruline peptidlere ve proteinlere karsi yonlendirilen otoantikorlarin yoklugu ile tanimlanan bir RA turudur.

Sedef Hastaligi ve Psoriatik ArtritObezitenin OzbagisIkliga (Otoimmun) Etkisi Nedir?
Sedef hastaligi, cilt hucrelerinin buyume dongusunu hizlandiran kronik bir otoimmun durumdur. Bu, ciltte, genellikle dirseklerde, dizlerde, kafa derisinde ve govdede kirmizi, kabarik, pullu lekelere neden olur. Tum yas gruplarinda ortaya cikabilir, ancak genellikle 45-64 yas arasindaki kisilerde gorulur.

Psoriatik artrit (PsA), sedef hastaligi olan insanlari etkileyebilen bir artrit seklidir. Sedef hastaligi olan kisilerin yaklasIk %30’unda ayrica psoriatik artrit vardir. Eklemleri ve baglarin ve tendonlarin kemige baglandigi bolgeleri etkiler.
Birkac calisma obezite, sedef hastaligi ve psoriatik artrit arasindaki iliskiyi dogrulamistir. Genel populasyonla karsilastirildiginda, sedef hastaligi olan kisilerde obezite olasiligi onemli olcude daha yuksektir . Arastirmacilar bu iliskinin yonunden emin degiller. Bazilari obezitenin sedef hastaligi ve PsA gelisimine yatkinlik yaratan bir risk faktoru olduguna inaniyor. Digerleri, asiri kilo ve obezitenin sedef hastaligi ve PsA’nin bir sonucu oldugunu one suruyor. Veriler, iliskinin iki yonlu oldugunu gosteriyor.

Sedef hastaligi ve PsA’nin sosyal izolasyon, depresyon ve asiri yeme gibi faktorler nedeniyle kilo alimini destekledigi dusunulmektedir. Ancak obezitenin de sedef hastaligi ve PsA icin bagimsiz bir risk faktoru oldugu dusunulmektedir. Bir calisma, genc eriskinlikten daha yuksek BMI ve kilo aliminin, genc ve yasli kadinlarda sedef hastaligi icin guclu bir risk faktoru oldugunu gostermektedir. Arastirmalar ayrica obez bireylerde artan iki adipokinin sedef hastaligi ve psoriatik artritli hastalarda da bulundugunu gostermistir.

Daha fazla arastirma, tek basina veya tedavilerin bir kombinasyonu ile kilo kaybinin, sedef hastaligi ve psoriatik artritin siddetini azalttigini ve ayni zamanda her iki hastalikla iliskili kardiyovaskuler riski azalttigini gostermistir. Ek olarak, obezitenin sedef hastaligi ve psoriatik artrit tedavilerinin etkinligini ve guvenligini azalttigi gosterilmistir. Bazi calismalar, metotreksat gibi bu durumlar icin belirli ilaclarin asiri kilolu ve obez hastalarda daha yuksek toksisiteye sahip oldugunu gostermistir.

Hashimoto Tiroiditi
Hashimoto tiroiditi veya Hashimoto hastaligi, dusuk aktif tiroide (hipotiroidizm) neden olabilen otoimmun bir durumdur. Tiroid, metabolizmayi kontrol eden hormonlari salgilar ve kontrol eder. Tiroid yeterince aktif olmadiginda, kan dolasimina yeterince hormon uretmez, bu da metabolizmanin yavaslamasina ve kilo alimina neden olabilir.

Tiroid fonksiyonu ve obezite arasindaki iliski karmasIktir. Hipotiroidizm, ilimli kilo alimi ile iliskilendirilmistir. Obez kisilerde yuksek serum tiroid uyarici hormon (TSH) bulunur, ancak bu her zaman kisinin tiroidinin az calistigi anlamina gelmez. Arastirmalar, obez olan kisilerin Hashimoto tiroiditi gelistirme olasiliginin daha yuksek olabilecegini one surdu. Iliski net degil, ancak bir teori, obezitenin kronik dusuk dereceli bir inflamasyon sureci oldugu icin sitokinler ve diger inflamatuar belirteclerin artmasi ve tiroid hucrelerinin aktivitesini etkilemesidir.

Bir kohort calismasi, cocuklukta kilo aliminin ve cocuklukta asiri kilonun , ozellikle kadinlarda, 60 ve 64 yaslari arasinda Hashimoto tiroiditi riskinde hafif bir artisa yol actigini buldu.

Multipl skleroz
Multipl skleroz (MS), beyindeki ve omurilikteki sinir liflerinin etrafindaki koruyucu bir kilif olan miyelin hasarinin neden oldugu otoimmun bir durumdur . MS, dunya capinda 2,3 milyondan fazla insani etkiliyor. Genellikle 20 ile 50 yaslari arasinda ortaya cikar.

Arastirmalar, cocukluk ve gec ergenlik donemindeki obezitenin, artan MS riski ile iliskili oldugunu ileri surdu. 200.000’den fazla Amerikali kadindan olusan iki kohort, sirasiyla 18 ve 20 yaslarinda BMI’si 30’un uzerinde olan calisma katilimcilari icin MS gelistirme riskinin iki kat arttigini buldu. Baska bir calisma, asiri obez ergen kizlar arasinda pediatrik risk ve klinik olarak izole sendrom riskinin arttigini buldu.

MS’de kadindan erkege daha yuksek riskin kesin nedeni bilinmemektedir. Muhtemelen cocukluk cagi obezitesi ve ostrojen arasindaki bir etkilesimden kaynaklanabilir. Bazi genler ayrica hem obezite hem de MS ile iliskilidir. Genetik olarak obez olmaya yatkinsaniz, MS gelistirmeye de yatkin olabilirsiniz. Arastirmacilar, obezite ile MS ile en guclu baglantiya sahip oldugu tespit edilen HLA-DRB1*15 aleli arasinda bir etkilesim gozlemlediler . HLA-DRB1*15 geni olmayan obez olmayan hastalarla karsilastirildiginda, HLA-DRB1*15 geni olan obez olmayan hastalarda MS riski 3 kat ve obez hastalarda 7,9 kat daha yuksekti.

Obezite sadece MS gelistirme riskini artirmakla kalmaz, ayni zamanda semptomlari daha da kotulestirebilir ve artan inflamasyon nedeniyle hastaligin ilerlemesini hizlandirabilir. Obez kisilerde, yag hucreleri tarafindan uretilen ve iltihaplanmayi tesvik eden proteinler olan interlokin-6 ve leptin seviyeleri daha yuksektir. Obez olan kisilerde ayrica bir anti-inflamatuar protein olan interlokin-13 seviyeleri daha dusuktu.

Obezite, MS tedavilerinin etkinligini azaltabilir. 2019’da yapilan bir arastirma, tekrarlayan-duzelten MS’li cocuklarda, asiri kilolu veya obez olanlarda birinci basamak tedavilerde daha fazla nuks ve ikinci basamak tedavi oraninin daha yuksek oldugunu buldu.

Tip 1 Diyabet
Insuline bagimli diyabet olarak da bilinen Tip 1 diyabet, pankreasin cok az insulin urettigi veya hic insulin uretmedigi bir diyabet seklidir. Genellikle cocuklarda, genclerde ve genc eriskinlerde teshis edilir, ancak her yasta gelisebilir.
Tip 2 diyabet icin daha sIk bir risk faktoru olarak kabul edilmesine ragmen, yakin zamanda yapilan bir arastirma , tip 1 diyabetli kisilerde obezitenin onceden dusunulenden daha yaygin oldugunu bulmustur. Arastirmacilar, tip 1 diyabetli 4.060 kisiden alinan verileri inceledi ve %37’sinde obezite oldugunu buldu. Adipokinlerin metabolizma ve bagisIklikla ilgili olduklari icin tip 1 diyabet ve obezite arasindaki iliskide rol oynadigi dusunulmektedir. Leptin ve adiponektin, insulin sekresyonunun ve glukoz depolanmasinin tesviki dahil olmak uzere glukoz metabolizmasini duzenler. Cok fazla insulin kilo alimini tesvik eder ve bu adipokinler tip 1 diyabetli hastalarda yuksek seviyelerde bulunabilir. Baska bir adipokin olan resistin’in insulin direncini arttirdigi bilinmektedir ve tip 1 diyabetli hastalarda daha yuksek seviyelerde bulunur.

LupusObezitenin OzbagisIkliga (Otoimmun) Etkisi Nedir?
Lupus, vucutta agri ve iltihaplanmaya neden olabilen kronik bir otoimmun hastaliktir. Ayrica cilt, bobrekler, eklemler, beyin ve kalp gibi vucuttaki farkli sistemleri de etkileyebilir. Lupus, dunya capinda en az 5 milyon insani etkiliyor. En cok dogurganlik cagindaki kadinlarda gorulur.

Insanlar lupustan bahsettiklerinde, genellikle sistemik lupus eritematozus’a (SLE) atifta bulunurlar, ancak kutanoz lupus, ilaca bagli lupus ve yenidogan lupusu dahil olmak uzere baska lupus turleri de vardir. Ayrica, SLE’li kisilerde sIk gorulen bir komplikasyon olan lupus nefriti adi verilen bir bobrek hastaligi turu de vardir.

Calismalar, olcum yontemlerine bagli olarak lupuslu hastalarda obezite prevalansinin %28 ile %50 arasinda degistigini gostermistir. Ulusal Saglik Enstitusu (NIH) tarafindan yurutulen bir arastirma, lupuslu kadinlarin genel populasyondan daha dusuk bir BMI’de obeziteden etkilenmesinin muhtemel oldugunu ileri surdu. Bu, biraz kilo alan lupuslu kadinlarin fiziksel islev, sakatlik ve istihdam uzerinde olumsuz etkiler yasadigi anlamina gelir.

Irritabl Bagirsak Hastaligi
Irritabl bagirsak hastaligi, bagirsaklarda kronik iltihaplanmaya neden olan durumlari ifade eder. Irritabl bagirsak sendromu , ulseratif kolit ve Crohn hastaligini icerir . Erkekleri ve kadinlari esit olarak etkiler ve her yasta ortaya cikabilir, ancak en sIk 15 ila 25 yas arasindaki kisilerde teshis edilir.

Calismalar, irritabl bagirsak hastaligi olan yetiskinlerin yaklasIk %15 ila %40’inin obez oldugunu gostermistir. Premorbid obezite, Crohn hastaligi gelistirme riski ile de iliskilendirilmistir. Calismalar, obezite 30 yasindan once teshis edildiginde Crohn hastaligi insidansinin en yuksek oldugunu gostermistir.Obezitenin OzbagisIkliga (Otoimmun) Etkisi Nedir?

Viseral yag olarak bilinen vucudun merkezi cevresindeki asiri kilo, irritabl bagirsak sendromu riskinin artmasiyla da iliskilendirilmistir. Bununla birlikte, bu iliski sadece IBS-D’li (ishalli irritabl bagirsak sendromu) hastalarda goruldu ve IBS-C’li (kabizlikli irritabl bagirsak sendromu) hastalarda gorulmedi.

ALİNTİ ~

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Otoimmun Hepatit Nedir? Never Give Up Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 07 Nisan 2022 23:44
Kuvvet Nedir, Kuvvetin Cisimler Üzerindeki Etkisi Nedir Violent Fizik 0 22 Kasım 2014 17:38
Geller Etkisi -Geller Etkisi Nedir - Geller Etkisi Hakkında Bilgi PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 25 Ekim 2014 20:53
Backster Etkisi -Backster Etkisi Nedir - Backster Etkisi Hakkında Bilgi PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 25 Ekim 2014 20:33
Myasthenia Gravis (Otoimmun kas hastalığı) Nedir? KarakıZ Sağlık Köşesi 0 29 Ağustos 2011 22:03