IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Aralık 2015, 20:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Köpeklerde Çikolata Zehirlenmesi




Köpeklere asla çikolata ve çikolatalı yiyecekler vermeyin!


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Köpekler çok sevimli ve sevgi dolu canlılar olmalarının yanı sıra çok da oburdurlar. Öyle ki bu oburlukları sevimli köpeklerin başına türlü belalar açar hatta bazen de hayatlarını kaybetmelerine neden olur ne yazık ki. Köpeklerde çikolata zehirlenmesi de köpeklerin hayatına mal olabilen zehirlenmeler arasında.

Her türlü çikolata zararlı!

Çikolatanın daha doğrusu çikolatanın üretildiği kakaonun içerisinde theobramine isimli bir madde bulunuyor ve köpeklerde zehirlenmeye yol açan da bu madde. Theobramine yalnızca siyah ya da bitter çikolatada değil her türlü çikolatada vardır. Bu nedenle köpeğinize çikolata, gofret, beyaz çikolata ya da çikolatalı pasta gibi yiyeceklerin hiç birini vermemelisiniz.

Theobramine maddesinin toksik dozu nedir?

Kakaoda bulunan theobramine maddesinin köpekler için toksik dozu 150 mg/kg. Yani kilo başına 150 mg theobramine alan bir köpekte zehirlenme ortaya çıkıyor.

Sütlü çikolatada 154mg/100g, bitter çikolatada 528mg/100g ve pastane çikolatasındaki 1365mg/100g theobramine bulunur. Yani bir dilim pasta yemesi ya da bir paket çikolata tüketmesi köpeğinizin zehirlenmesine yol açabilir.

Köpeklerde çikolata zehirlenmesi belirtileri

Köpeklerde çikolatanın içerisinde bulunan theobramine maddesi nedeni ile ortaya çıkan zehirlenmelerin belirtileri şunlardır;

Kusma
İshal
Aşırı susama
Halsizlik
Ajitasyon
Köpeğinizde yukarıda saydığımız belirtilerin bir ya da bir kaçı bulunuyorsa hemen veterinerinize başvurmalısınız. Ancak şunu da eklemeden geçmeyelim; bu belirtilerin hepsi farklı maddeler nedeni ile oluşan zehirlenmelerde ve bazı hastalıklarda da ortaya çıkar. Bu nedenle bu belirtiler köpeğinizin mutlaka çikolatadan zehirlendiğine işaret etmez. Ama her halükarda bu belirtiler köpekte bir hastalık ya da zehirlenme durumunun varlığını gösterir. Bu nedenle mutlaka veterinere başvurup köpeğin sergilediği bu belirtilerin altında yatan nedeni öğrenmeli ve tedavi edilmesini sağlamalısınız.

Tedavi

Köpeklerde çikolata zehirlenmesi tedavisi için bilinen spesifik bir yöntem bulunmuyor. Bu nedenle veteriner hekim köpekte çikolata nedeni ile zehirlenme olduğuna kanaat getirdiği durumlarda ancak köpeği zehirlenme etkileri ortadan kalkıncaya dek hayatta tutmaya, yani zehirlenmeyi atlatmasını sağlamaya yönelik destekleyici tedaviler uygulayacaktır.

KÖPEĞİNİZİ ÇİKOLATADAN KORUYUN!


Köpekleri çikolata zehirlenmesinden korumak zehirlenme sonrasında tedavi etmekten çok daha önemlidir. BU NEDENLE ÇİKOLATA VE ÇİKOLATALI TÜM YİYECEKLERİ KÖPEĞİNİZİN ULAŞAMAYACAĞI YERDE SAKLAYIN VE KÖPEĞİNİZE ASLA ÇİKOLATA VERMEYİN!

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
cikolata, köpeklerde, zehirlenmesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gıda Zehirlenmesi PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 24 Ekim 2014 12:13
Süt Zehirlenmesi Liaaa Sağlık Köşesi 0 21 Mayıs 2012 17:48
Lityum Zehirlenmesi Liaaa Sağlık Köşesi 0 27 Ocak 2012 01:29
Deli Bal Zehirlenmesi Afrodit Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 30 Ekim 2011 13:47
Su Zehirlenmesi? System Sağlık Köşesi 0 22 Ekim 2011 23:16